NEWS

OPROŠTAJNA KONFERENCIJA ZA NOVINARE ŽUPANIJSKOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA

22.11.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / OPROŠTAJNA KONFERENCIJA ZA NOVINARE ŽUPANIJSKOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA

Još sam prošle godine imao jasne naznake da su određene političko-interesne grupe, nakon što nisu uspjele s lažnim prijavama, odlučile čekati moj reizbor da me u takvoj situaciji maknu. Radi se o problematičnim poslovima koji će, ukoliko se realiziraju, biti još gori od malverzacija koje su se dogodile u pretvorbi. Te su skupine vrlo mudro stavile Bajića u nemoguću situaciju: »Evo ti, Bajiću, ti odlučuješ, nisi obavezan slijediti mišljenje ministrice, ali nemoj zaboraviti da imaš reizbor u petom mjesecu sljedeće godine i nemoj zaboraviti tko te postavlja«, objašnjava Nuić

Nakon 28 godina rada u Državnom odvjetništvu, od kojih je 14 proveo na poziciji glavnog istarskog tužitelja, Vlatko Nuić je jučer održao oproštajnu konferenciju za novinare na kojoj je objasnio pozadinu svoje ostavke te najavio buduće korake svoje karijere. Uvodno je prisutnima izložio kratak pregled svoga rada i podsjetio na najpoznatije slučajeve iz dugogodišnje tužiteljske prakse: rada u ratnim vremenima, rješavanja policijskog ubojstva u Umagu, pionirskog rada na kaznenom tretmanu pretvorbe, zapljene velikih količina droge, rješavanja ubojstva Marčela Popovića i Klaudija Beakovića, uhićenja nekadašnjih ministara Heraka i Boškoskog, te suzbijanja reketa u Istri.

– Ovo je jedno od najuspješnijih hrvatskih odvjetništava i po pitanju kvalitete rada i po pitanju rješavanja krupnih predmeta. Naš uspjeh prije svega možemo zahvaliti tome što sam se uvijek znao oduprijeti mentalnom sklopu pojedinih krugova koji rad odvjetništva vide na principu »nas ne smiješ goniti ni kad smo počinili kazneno djelo, a naše protivnike ćeš goniti i kad nisu krivi«, istaknuo je Nuić ulazeći polako u razloge svoje ostavke.

Prodaja zemljišta – gora malverzacija od pretvorbe

– Rad na pretvorbama naučio nas je da stvari moramo spoznati prije no što se dogode. Sličan pristup primijenili smo i na raznim poslovima oko priobalnog zemljišta u Istri gdje smo pokrenuli određene postupke u kojima smo razotkrili kombinacije po kojima se manipulira zemljištem. Kad smo uočili te stvari i krenuli u postupke, nastao je problem. Poznavatelji pravosuđa znaju da nije problem kada vodite postupke protiv nekog tko je razbio kiosk ili za neko ubojstvo, ali kad krenete u postupke privrednog kriminala, tada nastaju veliki problemi koji su za mene postali neprihvatljivi zbog čega sam donio odluku da više ne radim ovaj posao. Naime, procijenio sam da u ovakvoj situaciji ne mogu provoditi ono što sam smatrao da je nužno i korisno za zajednicu, objasnio je Nuić.

– Još sam prošle godine imao jasne naznake da su određene političko-interesne grupe, nakon što nisu uspjeli s lažnim prijavama, odlučile čekati moj reizbor da me u takvoj situaciji maknu. O tome sam obavijestio sve koje sam trebao objasnivši da pozadina zahtjeva za mojom smjenom nije u onom što se dogodilo, već u tome što se iz mog dosadašnjeg tretmana prodaje zemljišta u Istri moglo zaključiti da ono što se planira neće tek tako proći. Radi se o problematičnim poslovima koji će, ukoliko se realiziraju, biti još gori od malverzacija koje su se dogodile u pretvorbi. Zbog toga su pripadnici te političko-interesne skupine osjetili da im je pitanje mog reizbora jedina šansa i jedini način da se to razriješi, objasnio je Nuić i u nastavku opisao samu tehniku »micanja«.

– Prilikom reizbora nisam dobio pozitivno mišljenje od ministrice pravosuđa, bez ikakvih obrazloženja, unatoč tome što je stručni kolegij Državnog odvjetništva dao jednoglasnu potporu za moj reizbor. Tu je počela situacija »ni da, ni ne« koja me osobno vrijeđa i za koju sam procijenio da jako šteti mom osobnom i profesionalnom ugledu. Nisam ja ničiji kvisko. Pravo je državnog odvjetnika da mijenja svoju ekipu, kao i ministrice da o tome daje svoje mišljenje, ali pitanje je kako se takvo mišljenje formira, što ono znači i kamo vodi, zapitao se Nuić.

Nuić: Znam tko je i kojim kanalima vršio pritisak

– Također, pravo je svakog od nas da odluči želi li raditi u takvom okruženju, a ja sam dovoljno dugo u ovom poslu da mogu razumjeti što se događa. Znam točno tko je i što tražio, kojim se kanalima vršio pritisak i tko ga je vršio. Oni su vrlo mudro stavili Bajića u nemoguću situaciju: »Evo ti, Bajiću, ti odlučuješ, nisi obavezan slijediti mišljenje ministrice, ali nemoj zaboraviti da imaš reizbor u petom mjesecu sljedeće godine i nemoj zaboraviti tko te postavlja.« Zbog svega toga sam pokrenuo postupak odlaska u privatne odvjetnike, tako da ću sutra u Zagrebu položiti zakletvu«, najavio je jučer Nuić.

– Glavnog državnog odvjetnika sam izvijestio da odustajem od natječaja za županijskog državnog odvjetnika i zatražio da me oslobodi dužnosti vršitelja dužnosti županijskog državnog odvjetnika, a od Državnog odvjetničkog vijeća sam zatražio da me se razriješi od dužnosti zamjenika županijskog državnog odvjetnika. Bajić nije komentirao moju ostavku. U Državnom odvjetništvu ostajem do konca ove godine, kada prelazim u odvjetnike. Mislim da će se ova bitka i dalje nastaviti, a tko će pobijediti pokazat će vrijeme, zaključio je Nuić. Na pitanje što poručuje svom nasljedniku, odgovorio je američkim poslovicom.

– Ako ne bude ništa radio, neće imati nikakvih problema, ako bude radio malo, imat će malo problema, a ako bude radio puno, imati će puno problema, zaključio je dosadašnji istarski tužitelj Vlatko Nuić.

Dražen MAJIĆ

Snimio Danilo MEMEDOVIĆ

Najavljena dokapitalizacija Brijuni rivijere je suprotna zakonu!

Iz izlaganja Vlatka Nuića nametnula se serija pitanja kojima je potpisani novinar od županijskog državnog odvjetnika pokušao dobiti dodatna pojašnjenja njegovog poteza.

– Iz Vašeg se izlaganja moglo zaključiti da je glavni razlog Vaše smjene politički, odnosno, da Vas nisu ponovno izabrali jer im se ne sviđaju Vaši stavovi oko raspolaganja brijunskim priobaljem?

– Točno. Postupci koje smo radili na vodnjanskom području postavljeni su tako da ih je teško, gotovo nemoguće, oboriti. Naše su optužnice prihvaćene i dobro obrazložene i one pokazuju naš stav i eventualni budući tretman sličnih poslova na našem području. Točno je i da sam se dosta zanimao oko najavljenog velikog projekta na brijunskom priobalju. Osobno podržavam ono što je dobro, ali smatram da moramo unaprijed predvidjeti što bi se loše moglo dogoditi, kao i u kom trenutku nešto poduzeti da se to loše ne dogodi.

– Što bi se loše moglo dogoditi na brijunskom priobalju?

– Ponavljam, to je moje gledište. Oni koji nešto žele ušićariti i dobiti na nezakonit način sigurno imaju drugačije gledište. Njihov je cilj da svoj naum što više približe zakonu ili pak da stvar izvedu tako da se uzme, a da se ne odgovara. U sprečavanju takvih planova Državno odvjetništvo ima svoju ulogu i ne može čekati da se nešto dogodi, pa da tek onda trčimo za njima. Tu nema ništa neprirodno. Mi smo tu da takve stvari kontroliramo.

– Možete li konkretno pojasniti odnosi li se to na Brijuni rivijeru?

– Meni nije jasna dokapitalizacija te tvrtke. Moj je stav da je najavljena dokapitalizacija protivna zakonu, o čemu svjedoči i sudska presuda vezano za sličan slučaj u Balama. Ne može se javna imovina bez natječaja unositi u trgovačko društvo koje sutra može biti privatizirano. Stoga se postavlja pitanje zašto se forsira nešto što je protuzakonito, a izbjegava koncesija ili pravo građenja. Ta je situacija slična nekadašnjoj privatizaciji i dokapitalizacijama. Primjerice, najavljuje se da se u to trgovačko društvo unosi nešto što vrijedi sto, iako svi znamo da na tržištu to isto vrijedi – petsto. Onda dolazi investitor koji ulaže sto i postaje polovični vlasnik. Potom tek dolazi izmjena prostornih planova i urbanizacija tako da unesena imovina vrijedi dodatnih petsto, i onda netko tko je uložio sto postaje pedesetpostotni vlasnik nečeg što vrijedi 1.200. Osim toga, treba znati da nakon donošenja planova dovođenje infrastrukture plaća lokalna zajednica. Takav plan onome tko bira investitora daje poziciju gospodara neba i zemlje. Sve navedeno se ne mora dogoditi, ali je moguće, i s time sam upoznao sve one koji to trebaju znati. Moja razmišljanja o spomenutoj dokapitalizaciji nisu tajna.

– Čini se da ste »pali« u trenutku kada su se udružili HDZ i IDS? Po našim informacijama komesari IDS-a i HDZ-a u Istri su, zajednički, pojedinim pravosudnim djelatnicima nudili Vaše mjesto?

– Ne bih danas bio ovdje s Vama da nemam informacije o tome što se događa. Nema sumnje da su određeni ljudi tražili moje rušenje, ali ne bih o njihovim imenima jer ako Vam kažem što znam, morao bi reći i odakle to znam i na taj način dovesti neke ljude u probleme. Jednako tako nemojte očekivati da ću nakon 28 godina pljuvati po instituciji u kojoj sam radio.

Sve se vrti oko odvjetnika Čede Prodanovića

Novinarka Slobodne Dalmacije Vlatku Nuiću je postavila pitanje vezano za članak Jasne Babić koja je prošlog tjedna u tom dnevniku objavila da se protiv Nuića vodi »diskretna istraga« Državnog odvjetništva zbog sumnje da je primio mito u aferi »Herak-Majić«.

-Doista cijenim novinare i nikad nisam imao većih primjedbi na Vaš rad, osim na pisanje Jasne Babić koja je pravomoćno osuđena zbog vrlo ružnog pisanja o meni. Možete pisati da sam nesposoban i da loše radim, ali kad se diraju privatne tragedije, to nije dobro. Znakovito je i da se ti članci uvijek pojavljuju nekoliko dana prije ročišta u slučaju »Herak«. Prvotno sam mislio odgovoriti, ali kad sam bolje razmislio i uvidio tko je njen urednik, sve mi je bilo jasno. Naime, glavni urednik Slobodne Dalmacije Mladen Pleše, koji je u nekoliko navrata pisao protiv mene u svojim bivšim novinama (Nacional, op. a.), je kum odvjetniku Č. P. (Čedo Prodanović, op. a.), koji je u isto vrijeme Herakov odvjetnik, pa odvjetnik Jasne Babić, kao i osobe koja me optužila za navodno mito. Njihova je prijava bila vrlo traljava, a u njoj su površno navodili kao da sam ja nešto tražio, a oni mi to, kao, nisu dali. Isti odvjetnik brani i optuženike u poznatim vodnjanskim slučajevima, kao i određene političke strukture u Istri (IDS, op. a.) u njihovim sporovima. To vam objašnjava pozadinu ružnog pisanja o meni, objasnio je Nuić i na dodatno pitanje demantirao navode o internoj istrazi Državnog odvjetništva.

– Prije nekoliko godina vodila se istraga temeljem tih prijava, ali su one sve odbačene. Nemam saznanja da se sada protiv mene nešto vodi, a po svim pravilima to bih morao znati. To su najobičnije gluposti, što svi u Državnom odvjetništvu dobro znaju, dodao je Nuić.

Ministarstvo pravosuđa: Vlatko Nuić dobio je negativno mišljenje zbog rezultata svog dosadašnjeg rada!

Na jučerašnji upit upućen ministrici pravosuđa Vesni Škare- Ožbolt odgovorila je njena glasnogovornica Vesna Dovranić.

– Negativno mišljenje o kandidatu gospodinu Vlatku Nuiću donijeto je s obzirom na njegov dosadašnji rad i rezultate rada, istaknula je Dovranić. Na pitanje zašto je ministrica to učinila kada je Nuić dobio pozitivno mišljenje kolegija Državnog odvjetništva glasnogovornica je kratko odgovorila:

– Mišljenje kolegija nije priloženo uz zahtjev upućen ministrici pravosuđa za davanje mišljenja o kandidatu, napisala nam je Vesna Dovranić koja, znakovito, nije ni potvrdila ni demantirala naše konstatacije da Vlatko Nuić nije ponovo izabran političkom odlukom.

GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK IGNORIRA INTERES ISTARSKE JAVNOSTI O PRAZNOM MJESTU ŽUPANIJSKOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA

Mladen Bajić: Nećemo odgovoriti na vaš upit!

Bajić je posredstvom svoje glasnogovornice rekao: Nećemo odgovoriti na vaš upit. Nećemo dati komentar, a ni komentirati stavove Nuića

Iako je ovom listu njegova glasnogovornica Martina Mihordina još u petak obećala odgovore vezane uz ostavku županijskog državnog odvjetnika Vlatka Nuića, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić jučer je kroz izjavu glasnogovornice u potpunosti ignorirao opravdani interes istarske javnosti o činjenici da trenutno kriminal u Istri nema istarskog tužitelja da ga progoni.

Na naša prošlotjedna pitanja: »Tko će od idućeg tjedna voditi Županijsko državnog odvjetništvo u Puli?«; »Kada će se izabrati novi županijski državni odvjetnik?«, te »Postoji li uopće zainteresiranih za tu dužnost, i možete li javnost upoznati s njihovim imenima?«, glavni državni odvjetnik jučer je uzvratio putem glasnogovornice ovako: »Nećemo odgovoriti na vaš upit. Nećemo dati komentar, a ni komentirati stavove Nuića. To je naš stav«.

Glasnogovornici smo tada rekli da to nije nikakav stav i da je to prilično neozbiljno ponašanje čelnika vrlo ozbiljne institucije. Ona je tek dodala, doslovno: »Sad ćemo staviti v.d.-a.«

Valjda je od ovakvog istupa Bajića, koji sigurno ima razloge za apsolutno prešućivanje slučaja »Nuić«, jedino neozbiljnija istarska stranačka oporba koja je sramotno slijepa za političku pozadinu blokade Nuićevog reizbora. A ako je u cijeloj priči o Nuiću, kako pišu pojedine novine, riječ o borbi s korupcijom u pravosuđu, onda je tim veći razlog za konkretan Bajićev istup.

Z. ANGELESKI

Naš dodatak: vrijeme će pokazati svoje, u to smo uvjereni.

Print Friendly, PDF & Email