NEWS

Oprez – roaming u EU postaje besplatan, međunarodni pozivi ne (bug.hr)

13.06.2017. 20:22; ; Početna / Gospodarstvo / Oprez – roaming u EU postaje besplatan, međunarodni pozivi ne (bug.hr)
ebf47aefd2e79e5053f85fd203c37d24.6210f5bdd1fb06d10de4de099b01e075

Ovoga četvrtka, 15. lipnja, nakon višegodišnjih priprema ukidaju se roaming naknade za telefoniranje i mobilni podatkovni promet unutar Europske unije. Tim povodom HAKOM je objavio korisne informacije za sve hrvatske korisnike mobitela koji putuju u neku od zemalja EU ili Island, Lihtenštajn i Norvešku, pa svakako preporučamo da izdvojite nekoliko minuta i pročitate ih.

U slučaju da se uskoro spremate na put i želite koristiti svoj mobitel unutar EU zone, najvažnija stvar koju morate znati jest da ćete nakon četvrtka uživati u RLAH (Roaming Like At Home) pogodnostima. Pojednostavljeno, bit će vam svejedno nalazite li se u Biogradu ili Bruxellesu, Lipiku ili Londonu, Rijeci ili Rimu – odlazni pozivi, dolazni pozivi, te mobilni Internet će vas koštati potpuno jednako.

Međutim, do zabune može doći ako poželite pozvati prijatelja ili rođaka u inozemstvu, a unutar EU. Takav se poziv smatra međunarodnim pozivom i cijena mu ostaje ista kao i do sada.

Razliku roaminga i međunarodnih poziva pojasnio je i naš poznati telekomunikacijski stručnjak i sudski vještak Đuro Lubura na svom Facebooku:

Ako ste s vašim mobitelom u Hrvatskoj i zovete nekoga u inozemstvo – u EU ili drugdje, TO NIJE ROAMING, te cijene nisu regulirane niti su pojeftinile. Dakle, ako iz Zagreba sa svog mobitela zovete prijatelja ili poslovnog partnera u Italiju, to će vas koštati primjerice 4, 5 ili 10 kuna po minuti, ovisno o tarifi i operatoru. Ako odete u Sloveniju (što znači da ste u EU roamingu) i nazovete broj u Italiji ili drugdje u EU, to vas neće koštati ništa više nego da u Zagrebu sa svoje mreže zovete prijatelja koji je na drugoj hrvatskoj mreži (npr. s Tele2 zovete HT). Nelogično, ali je tako jer je Europska unija regulirala roaming, dok međunarodni pozivi nisu regulirani i njihova cijena ovisi samo o poslovnoj politici vašeg operatora.”

Za naše državljane koji su trajno nastanjeni u EU, bitno je istaknuti i da ne bi trebali biti u mogućnosti koristiti usluge hrvatskih operatera i tako u inozemstvu imati pogodnosti besplatnog roaminga i jeftinih razgovora s Hrvatskom. Radi se o “fair use” politici, pa bi moglo doći do dodatne naplate – ali ipak ne bez upozorenja.

Ako unutar četiri mjeseca telefon dulje koristite u EU roamingu, operator može od vas tražiti pojašnjenje i u iznimnim slučajevima nakon upozorenja naplatiti dodatnu naknadu koja nije previsoka. Svakako, nikakva naplata vam se neće dogoditi da vi o tome prethodno ne budete obaviješteni pa slobodno razgovarajte i surfajte dok god ste u EU/EEA“, poručuje Lubura.

Print Friendly, PDF & Email