NEWS
VALAMAR-S-sezona

Održava se IL SALONE DEL CAMPER – Parma ( 9.-19.09.2021.g.), najznačajniji sajam kamperista u Europi

241827075_1313415445742206_8100133447927927916_n
13.09.2021. 13:59; ; Početna / Gospodarstvo / Održava se IL SALONE DEL CAMPER – Parma ( 9.-19.09.2021.g.), najznačajniji sajam kamperista u Europi

Sajmu je bilo nazočno i tristotinjak gradonačelnika iz cijele Italije, a koji su na dnevnom redu imali kamping odmorišta i kako učiniti sve da se kamperistima omogući kvalitetniji smještaj u svim gradovima Italije i umanji tzv. „ divlji kamperizam“. Za napomenuti je kako Italija ima preko tisuću kamper odmorišta.


Prije 12 godina ( 2009.g.) kada je sajam iniciran bili smo kao Top Camping , među  prvima iz Hrvatske,  a na poziv Federacmpeggia na ovom sajmu . Il Salone del Camper (Parma, 11.-19. rujna 2021.) koje se pokazao kao  najvažniji sajam posvećen karavanistima  i turizmu na otvorenom ( kampingu)  u Italiji organiziran s Apcom, Udruženjem proizvođača karavana i kampera te sajmom Parma. Na sajmu sudjeluju glavni europski proizvođači rekreacijskih vozila, najpoznatiji brendovi dijelova i pribora te opreme za kampiranje.

Ovaj je sajam ocijenjen od strane novinara i stručnog tiska  kao drugi po važnosti u ovom segmentu u Europi ( prvi je svakako Stuttgart CMT, početkom svake godine).
Sajam je podijeljen u četiri  sektora : kamp prikolice i kamperi , ostala oprema za kampiranje, rute i odredišta za kampiranje : idealna mjesta i odredišta za besplatni turizam i na kraju  izbor vodiča i uredničkih proizvoda za orijentaciju kamperistima i kampistima.

Sajam „ Il Salone del Camper“ se prostire na 150 tisuća četvornih metara izložbenog prostora kako bi otkrila sve novosti u tom sektoru. Očekuje se 600 tvrtki , 190 izlagača i  preko 100 tisuća posjetitelja.

Budućnost turizma sve se više okreće kampingu : tradicionalnim putovanjima pridružuju se strasti, kombinacije kampera i bicikla i potrage za novim načinom življenja slobodnog vremena. 

Sajam je otvorila  ministrica prometa i infrastrukture Paola De Micheli i u svojoj izjavi pozdravila nastojanja organizatora da učine kamping još atraktivnijim, a  koji je u zadnjih desetak godina u stalnom rastu i ove godine se očekuje njegova realizacija prometa od cca 85 % u odnosu na  2019.g.
Italija u kampingu ostvaruje preko 60 milijuna noćenja.
Zanimljivo je da je sajmu bilo nazočno i tristotinjak gradonačelnika iz cijele Italije, a koji su na dnevnom redu imali kamping odmorišta i kako učiniti sve da se kamperistima omogući kvalitetniji smještaj u svim gradovima Italije i umanji tzv. „ divlji kamperizam“. Za napomenuti je kako Italija ima preko tisuću kamper odmorišta.

Eto prilika našim gradskim ocima da nauče nešto od naših susjeda.

Trend registracija u prvoj polovici 2021. u Italiji – bio je izuzetno pozitivan: + 38,36% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, s više od 4800 novih registracija. Talijanska proizvodnja kampera je nadmašila sve dosadašnje rekorde proizvodnje i potvrdila se kao treći najveći proizvođač kampera u Europi, nakon Njemačke i Francuske: u prvoj polovici godine povećanje proizvodnje kampera u Italiji iznosilo je 75,16% u odnosu na prvu polovicu 2020. 
Osim potražnje s domaćeg tržišta, ovaj sektor pokreće tradicija, također i prije svega izvoz. U Europi je, zapravo, u prva četiri mjeseca godine prosječan porast registracija kampera i kamp prikolica bio čak za 45,7%, a Njemačka je uvelike prednjačila po broju novih registracija . Ako ovim brojkama pribilježimo i to da je u Italiji oko 7 milijuna kampista kroz razne vidove kampiranja onda bi se ovom tržištu, pogotovo zbog njegove blizine trebalo pokloniti pažnju i očekivati da će nam susjedi već naredne godine doći u većem broju.

A zato im treba “pozivnica” kroz marketing, pa je ovo ujedno i poziv svim turističkim djelatnicima da u svoje promotivne aktivnosti svakako uključe Italiju.

napisao Jerko Sladoljev

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email