Održana godišnja Skupština Turističke zajednice Grada Poreča; primjedbe na uređenje okoliša, na reklamne table…

07.12.2006. 00:00; Učitavanja: 74; Početna / Gospodarstvo / Održana godišnja Skupština Turističke zajednice Grada Poreča; primjedbe na uređenje okoliša, na reklamne table…
906DSC00045.JPG


U 2006.godini ostvarit će se 2,5 milijuna noćenja ili 140.000 noćenja više nego predhodne godine.Svi kampovi na Poreštini bilježe 3-5% manje noćenja nego 2005.godine, čemu je razlog  jednim dijelom-povećanje cijena, dijelom nepovoljne vremenske prilike /osobito u kolovozu/, a ulaganja u kampove su bila minimalna. U čvrstim smještajnim objektima tražio se i krevet više, a cijene su bile adekvatne kvaliteti usluge što je rezultiralo dobrim poslovanjem. Boravišna pristojba je naplaćena u iznosu od 9.218.803 kune / do 31.10.2006.g./, a TZ Grada Poreča je ostvarila ukupno 13.216.779 kuna prihoda, te 9.416.442 kune rashoda do 31.listopada 2006.godine. Izviješće o realizaciji Programa rada za ovu godinu obrazložio je Albino Sinosich, direktor Turističke zajednice Grada Poreča, a od ukupnih prihoda Hrvatskoj turističkoj zajednici ide 4.133.500 kuna, Turističkoj zajednici Istarske županije 1.653.000 kuna, u Proračun Grada Poreča 2.684.928 kuna i Crvenom Križu Grada Poreča 139.840 kuna. 

U izvješću nedostaje izviješće Grada o trošenju tog novca, jer ga Grad još nije dostavio.

S Gradom je bilo dogovoreno uredjenje pješačke staze od Brula uz more do restorana "Istarska hiža", što nije realizirano / 200.000 kuna/.

Situacija sa oglasnim tablama uz porečke prometnice je katastrofalna, od šume tabli, ne vidi se niti jedna. Posebno je loše stanje uz cestu od Žatike do Super Konzuma, a Grad je dopustio i potpunu devastaciju prostora na istoj relaciji i s druge strane ceste, gdje je okolo nogometnog igrališta po cijeloj dužini postavljen niz ogromnih limenih panoa / neki su i osvjetljeni/. Tako je taj lijepi prostor pretvoren u limeno igralište.

Turistička zajednica je najviše novca uložila u manifestaciju Medjunarodni festival folklora "Zlatna sopela", koji je postao službeni Mediteranski festival CIOF-a, a u proceduri je dobijanje patronata nad festivalom od strane Mediteranskog programa UNESCO-a. TZ grada sufinancirala je i programe "Plavoj laguni" /80.000 kuna/ i "Rivieri" /50.000 kuna/.

Gradska turistička zajednica je u akcije TZ Istarske županije 2006.g. utrošila 500.000 kuna, a za 2007.g. TZ županije traži 612.000 kuna što je povećanje od 18%, pa Sinosich kaže: "Apetiti TZ IŽ stalno rastu,pa postoji opasnost da TZ  Poreča postane samo distributer financijskih sredstava".

U suradnji sa turističkim zajednicama Tar-Vabrige i Funtane nastupilo se na 8 sajmova u inozemstvu i to: Leipzig, Utreeht, Zudlarem, Saarbrucklam, Herning, Nunberg, Vicenza i Goeteborg.

Naglasio je Albino Sinosich i poznatu činjenicu da je Grad u posljednji trenutak asfaltirao cestu Kufci-Vranići, što nije dovršeno do kraja i to bi trebalo učiniti do naredne turističke sezone. Pohvalio je dio gradske infrastrukture oko tržnice, no ni taj dio nije dovršen.

Podsjetio je da su još lani upozorili na loš kolnik kojim vozi turistički vlakić, od gradskog kupališta do restorana "Jedro". Nadalje tu je i stari problem ulaza/izlaza u naselje Finida, gdje je u sezoni potrebno 20 minuta dok se uključite u promet na županijsku cestu.

Stari, napušteni hotel "Riviera" ruglo je i sramota grada, ali i onoga koji ga je prodao. Vodi se sve manje brige o ekologiji, uredjenju turističkih prostora i urednosti uprkos tome što smo po osmi put dobili "Turistički cvijet" HGK i HRT-a. Lijepi primjeri su nagrada Neckermanna hotelu "Luna" i Thomsona hotelu "Neptun", te pohvale gostiju za uredjenost prostora u Plavoj i Zelenoj laguni, te naselju "Bellevue".

za Poreštinu-info: Ratko Vlado Aleksić

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email