NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Pozivu mladih odazvao se samo jedan vijećnik, dogradonačelnik i dr. Jusuf Šehanović !

07.12.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Pozivu mladih odazvao se samo jedan vijećnik, dogradonačelnik i dr. Jusuf Šehanović !
346GO167862.jpg

Udruga mladih USB-a (urbana subkulturna baza) nije uspjela putem amandmana trojice vijećnika dobiti traženi novac za treće međunarodno natjecanje West Coast Istra Battle – Non violence zone. Sva tri amandmana vijećnika na ovu temu Gradsko poglavarstvo je odbilo, a kako posljednju riječ ipak imaju vijećnici, mladi su odlučili pokušati još jednom uvjeriti ih sa da bi taj novac, ako ga dobiju, završio u dobrim rukama. Pozvali su vijećnike u Bravariu Art Remont i pokazali im što rade.

Premda su svi vijećnici redom obećali doći, pojavio se samo jedan, nezavisni Graziano Musizza, te bivši vijećnik dr. Jusuf Šehanović i aktualni dogradonačelnik Denis Žužić, koji još nekoliko dana obavlja tu dužnost. Najbrojniji dio publike USB-ovaca činila su manja djeca, koja u radionicama uče od velikih.

Nakon vatrenog dočeka žongliranjem užarenim kuglama i vijačom u dvorištu Remonta, mladi su pozvali okupljene u svoj prostor pod krovom. "Dobrodošli u naš mrak i hvala onim vijećnicima koji su podnijeli amandman u našu korist te TIM-u 90, koji nam je omogućio da radimo makar i u ovakvom prostoru", poručili su USB-ovci. Napomenuli su da su kreativni, odgovorni i organizirani te da su se tome naučili kroz radionice porečkog Društva Naša djeca, koje ih je pratilo i podupiralo dok nisu postali punoljetni i mogli registrirati vlastitu udrugu. DND-u sada vraćaju tako da vode radionice s djecom, na njih prenose naučene vještine i znanja.

-Puno smo naučili do sada i rado to prenosimo na malene, a posebno smo zahvalni na povjerenju kokje nam iskazuju njihovi roditelji, rekli su USB-ovci. Vijećnike su informirali da veći dio od 20 tisuća kuna, koliko im je odobreno iz proračuna za slijedeću godinu, odlazi na "hladni pogon", a nisu dobili niti kune za programe za koje im treba dvjestotinjak tisuća kuna. Mladi su primijetili da je amandmanom povećan iznos za liječenje od bolesti ovisnosti i pohvalili razumijevanje vlasti za taj problem, ali su s gorčinom zaključili: ispada da imamo pravo na liječenje od ovisnosti, ali ne i za programe koji će spriječiti stvaranje ovisnosti.

Dirljivom podrškom jednih drugima mladi USB-a potom su pokazali što su naučili družeći se i radeći na svojim karakterima, vrijednostima i vještinama, poručujući vijećnicima da ih podrže i tako da odvoje novac u proračunu za njihove programe.

Što vijećnici misle o tome možda su pokazali već i svojim neodazivanjem na poziv, ali treba pričekati sjednicu vijeća. Iznos koji bi im osigurao provođenje programa gradske vlasti lako izdvoje kao rezervu u pripremi različitih manifestacija, za dekoriranje grada ili uređenje novih zelenih površina, a čak trostruko više za svjetsko prvenstvo Formule 2000 na vodi.

S. Matejčić, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email