NEWS

Od 1. srpnja poskupljuje A1, a nakon njega i Telemach…

29.06.2023. 11:09; ; Početna / Lifestyle / Ostalo / Od 1. srpnja poskupljuje A1, a nakon njega i Telemach…
poskupljuju

Prije mjesec dana A1 je najavio poskupljenje. Od 1. srpnja primijenit će klauzulu od 8,5 posto za povećanje mjesečne naknade tarifa, paketa i opcija i privatnim i poslovnim korisnicima za mobilne i fiksne usluge. Prvi račun s usklađenim iznosom korisnici A1 će primiti u kolovozu.

Telekom Telemach Hrvatska počeo je obavještavati svoje korisnike da će od 1. kolovoza ove godine primijeniti indeksnu klauzulu od 8,3 posto za povećanje iznosa mjesečnih naknada tarifnih paketa definiranih službenim cjenikom, kažu na upit Hine u srijedu iz tog telekoma. Riječ je o usklađenju cijena s godišnjom stopom inflacije temeljem indeksne klauzule, o čemu je Telemach, kao i drugi veliki telekomi početkom ove godine obavijestio korisnike, jer od ove godine telekomi koji posluju u Hrvatskoj imaju mogućnost usklađenja cijena jednom godišnje s prosječnom godišnjom stopom inflacije.

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku (DZS) prosječna godišnja stopa inflacije u 2022. bila je 10,8 posto, a Telemach će primijeniti postotno povećanje niže od toga, odnosno od 8,3 posto, ističu iz Telemacha.

“Povećanje se odnosi na iznose mjesečnih naknada tarifnih paketa definiranih službenim cjenikom. Na ostale stavke računa, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, jednokratne naknade, rate za uređaje ne primjenjuje se indeksna klauzula te navedene naknade ostaju neizmijenjene”, navode iz tog telekoma i na svojim web stranicama.

Korisnici sada više ne mogu raskinuti ugovor s tim telekomom za svoj paket bez naknade, jer su na to pravo imali početkom 2023. godine.

Kako će se novi iznosi mjesečnih naknada primjenjivati od 1. kolovoza, prvi račun s uvećanim iznosom stići će u rujnu.

Iz najvećeg telekoma u Hrvatskoj, Hrvatskog telekoma (HT) za Hinu su odgovorili da “odluka o mogućem usklađenju još nije donesena”.

Ponavljaju da je indeksaciju moguće provesti do kraja godine, a u slučaju donošenja takve odluke, pravovremeno će, najmanje 30 dana prije eventualne primjene obavijestiti korisnike, što je i rok u kojem telekomi to moraju učiniti.

(REX)

Print Friendly, PDF & Email