NEWS

Obilježena godišnjica smrti Antona Grabara, jednog od vođa pobune mornara 1918. g. u Boki kotorskoj

Spomen ploča
11.02.2022. 09:16; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Obilježena godišnjica smrti Antona Grabara, jednog od vođa pobune mornara 1918. g. u Boki kotorskoj

Polaganjem vijenaca na spomen ploču gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar i predsjednik porečke Udruge antifašističkih boraca i antifašista Arduino Matošević, odali su počast Antonu Grabaru, jednom od organizatora revolucionarne pobune mornara protiv Austro-ugarske monarhije u Boki kotorskoj.

Spomen ploča nalazi se na Grabarevoj rodnoj kući u porečkoj starogradskoj jezgri gdje je rođen  26. siječnja 1889. godine. Kako navodi Istrapedia, Grabar je pred kraj I. svjetskog rata služio kao mornar I. klase na bojnom krstašu Sankt Georg u Boki kotorskoj (zapovjednički brod kontraadmirala Antona Hausa). Nezadovoljstvo mornara lošim životnim uvjetima, nestašicom hrane i bezizlaznošću situacije izazvalo je početkom veljače 1918. pobunu koja se brzo proširila na gotovo sve ratne brodove u Boki.
Grabar je bio među glavnim poticateljima i organizatorima pobune na Sankt Georgu. Nakon gušenja pobune, ratni ga je sud 10. veljače s još nekolicinom pobunjenika osudio na smrt, a kazna je provedena već sljedećega dana.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email