NEWS

Novi sustav kontrole ulaska u gradsko ograđeno parkiralište razljutilo porečke privatne iznajmljivače

13434952_1074077919338033_8918824342372549598_n
21.06.2016. 09:48; ; Početna / Gospodarstvo / Novi sustav kontrole ulaska u gradsko ograđeno parkiralište razljutilo porečke privatne iznajmljivače

Stigli su gosti i koristili karticu da bi auto parkirali u gradskom, zatvorenom parkiralištu sve do 16. lipnja, kada je započeo s radom novi sustav naplate parkiranja. U petak nisu mogli izaći iz parkirališta, a njima je poručeno da se mogu parkirati na travnatom parkiralištu pokraj zatvorenog, što su oni odbili jer, kažu da je blatnjav i nesiguran

Novi sustav nadzora i naplate na velikom gradskom parkiralištu je u funkciji. Umjesto beskontaktnim karticama kao do sada, vozila se identificiraju sustavom za prepoznavanje registarskih oznaka, pa je zadržavanje vozila na rampi poprilično kraće nego ranije, što smo i osobno ustanovili. Doduše ima i dalje kraćih zastoja ali to valja pripisati uhodavanju sistema.

Bitno promiienilo navike Porečana

Ažurni podaci o vozilima uvjet su za daljnje nesmetano korištenje usluge parkiranja pretplatnika na zatvorenim parkiralištima, pa bi korisnici koji to do danas nisu učinili, trebali čim prije ažurirati svoje podatke u uredima Usluge.

Pravo ulaska na veliko gradsko parkiralište i dalje će ostvarivati fizičke i pravne osobe te umirovljenici sa prebivalištem u gradu Poreču ili bivše općine poreč, vikendaši sa nekretninom u Poreču i na području bivše općine Poreč, fizičke osobe sa ugovorom na neodređeno vrijeme, zaposlene u tvrtkama sa sjedištem u gradu Poreču te pretplatnici korisnici rezerviranih parkirališta u starogradskoj jezgri Poreča.

Novi sistem rada uređaja na ulazu u veliko gradsko parkiralište bitno je promijenilo navike Porečana. Naime, bilo je dosad puno građana koji su jednu karticu koristili za dva ili više vozila u obitelji. To sad ne mogu više činiti jer svaka je kartica povezana s brojem registarske tablice vozila. I to je stvorilo poprilično problema.

Nije bitan stan već je bitno vozilo

Smanjena je autonomija, obitelji se prilagođavaju novonastaloj situaciji, pored tržnice radi informacijski ured Usluge preko kojega građani prilagođavaju stanje osobnog voznog parka sa novim standardima.

Problema dakako ima jer, primjera radi, zvala nas je gospođa koja ima dva apartmana u središtu grada koje iznajmljuje turistima. Početkom godine kupila je u Usluzi dvije kartice, jednu za svaki apartman. Stigli su gosti i koristili karticu da bi auto parkirali u gradskom zatvorenom parkiralištu sve do 16. lipnja, kada je započeo s radom novi sustav naplate parkiranja. Kaže nam gospođa koja se neće predstaviti jer, kaže, mogla bi imati neugodnosti, da njezini turisti u petak nisu mogli izaći iz parkirališta a njima je poručeno da se mogu parkirati na travnatom parkiralištu pokraj zatvorenog, što su oni odbili jer, kažu da je blatnjav i nesiguran. Prema izjavi naše sugovornice, Usluga nije informirala građane o novim uvjetima.
Dakle, nije bitan stan, već je bitno vozilo, odnosno pretpostavlja se da ako imaš stan imaš i vozilo kojeg koristiš.

Međutim, što s građanima Poreča koji su vlasnici stana u gradskoj jezgri i koji su se dosad koristili uslugama velikog parkirališta da bi riješili pitanje zbrinjavanja automobila gostiju?

Direktor porečke Turističke zajednice Nenad Velenik nam kaže da turisti koji borave u iznajmljenom stanu mogu komotno parkirati auto na velikom parkiralištu kod Kantine (Vrtli) ili pak na parkiralištu pored zgrade porečke osnovne škole.

– Treba samo određena doza strpljenja i biti svjesni da govorimo o turističkoj sezoni, kaže nam Velenik.

U reklami nudili zatvoreni parking

Dakle, gosti koji borave u porečkim apartmanima mogu s važećom karticom, onu koju su vlasnici stana kupili početkom godine, parkirati automobile na velikom otvorenom parkiralištu kod Kantinona ili pak na parkiralištu kod osnovne škole. Problema ne bi trebalo biti no, nije svim gostima svejedno gdje će parkirat auto. Ima i onih koji negoduju jer je ponuđeno parkiralište, čim padne kiša, blatnjav i nekontroliran. pojedini iznajmljivači negoduju jer su u promidžbi stana tijekom zime nudili, uz stan, zatvoreno parkiralište kojeg sada, na žalost, ne mogu koristiti.

Laković: Sve je isto kao lani

Direktor komunalnog poduzeća usluga Milan Laković je rekao da svi porečki turisti koji posjeduju parkime kartice i dalje mogu parkirati po starom.

– Iznajmljivači koji su svojim turistima dali parkime kartice i dalje mogu parkirati na trima parkiralištima i to u Vrtovima, kod Vindije i kod osnovne škole. Turisti koji bi željeli parkirati na zatvorenom parkiralištu moraju doći do naših ureda i donijeti potvrdu da su prijavljeni u sustavu TZ-a kao gosti našega grada i time mogu besplatno parkirati, izjavio je L.aković.

Elio Velan, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email