NEWS

Nova priča o starim maslinama Brtonigle

07.02.2022. 08:49; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Nova priča o starim maslinama Brtonigle
7

Naše su sorte maslina naše prirodno bogatstvo. Da bismo ga mogli što bolje zaštititi i sačuvati moramo steći uvid u postojeću biološku raznolikost masline i genetske resurse područja. S tim je ciljem Razvojna agencija Brtonigla u suradnji s porečkim Institutom za poljoprivredu i turizam osmislila i tijekom 2021. godine realizirala projekt istraživanja biološke raznolikosti maslina na području općine Brtonigla.

„Osobna karta“ naših maslina

Kao i naša vlastita, i molekula DNA masline u sebi sadrži informaciju o njenim sveukupnim karakteristikama. Genetski kod, između ostalog, određuje i njenu sklonost bolestima, otpornost na štetnike, temperaturu i okolišne uvjete, rodnost, kemijski sastav, aromatske karakteristike plodova i djevičanskog maslinovog ulja te predstavlja nasljedni materijal za buduće generacije. Taj skup karakterističnih osobina čini ono što nazivamo karakteristikama sorte ili genotipa. Vodeći se tom činjenicom, znanstvenici iz Instituta izradili su „osobnu kartu“ svake od 20 stoljetnih maslina, obilježenih na različitim lokacijama na području općine Brtonigla. Svako od ovih stabla pratili su, analizirali i opisivali tijekom cijelog vegetacijskog ciklusa, koristeći međunarodno propisanu metodologiju. Među analiziranim stablima moglo se razlikovati više različitih genotipova koji su se znatno razlikovali od introduciranih sorti poput Leccina, Frantoia i drugih, što govori u prilog specifičnosti autohtonog istarskog sortimenta. Detalji ove studije mogu se naći na linku.  

Korak dalje

Imamo informaciju s terena, imamo informaciju iz laboratorija, a što sad?

Ovakav detaljni opis predstavlja kvalitetan temelj za daljnju valorizaciju autohtonog sortimenta masline koji predstavlja našu prirodnu baštinu. Velik je i do sada nedovoljno iskorišten potencijal za promociju specifičnosti našega sortimenta u turističkom sektoru, gdje priča o tradiciji i posebnosti, upisana u genetski kod naših maslina, može poslužiti u obogaćivanju kulturne, ali i gastronomske ponude destinacije.

Autor teksta: dr. sc. Danijela Poljuha

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email