NOVA KNJIGA „ KAMPING U HRVATSKOM TURIZMU“ autora dr.sc. Andreja Rudančić i Jerka Sladoljeva

2021-11-02_10h30_03
02.11.2021. 10:30; ; Početna / Gospodarstvo / NOVA KNJIGA „ KAMPING U HRVATSKOM TURIZMU“ autora dr.sc. Andreja Rudančić i Jerka Sladoljeva

NOVA KNJIGA „ KAMPING U HRVATSKOM TURIZMU“ autora dr.sc. Andreja Rudančić, docenta i Jerka Sladoljeva , Sveučilište „Libertas“ Zagreb

Knjiga je  kondenzat  i  presjek stanja jednog segmenta turizma kroz okular  dvojice autora ali i istraživanja na terenu   u obliku  sveučilišnog  udžbenika  i znanstvene monografije. Autori znanstvene monografije,  dr. sc. Andreje Rudančić docent sa   Sveučilišta Libertas u Zagrebu i Jerko Sladoljev iz Top Campinga Poreč, napravili su    scenarij  „pro futuro“ jednog proizvoda i  poslovne priče  o kampingu koji se razvija kao velika uspješnica i  postaje novi turistički  hit  in continuo.. 

Za ovo djelo treba prije svega zahvaliti dr.sc.  Andreji  Rudančić, docentu na Sveučilištu Libertas u Zagrebu koja je temu osmislila i  odabrala  koautora,  a zatim i  renomiranim  recenzentima prof. dr. sc. Branku Blaževiću professoru emeritusu iz riječkog Sveučilišta, dr.sc.Petru Miševiću, docentu Sveučilišnog centra Koprivnica  kao i docentu dr.sc.  Vincenzu Aseru iz Sveučilišta Catania, Italia.
Zahvale i prof.dr.sc.Ivi Andrijaniću , profesoru emeritussu v.d. rektora  koji je odobrio  i izdao projekt znanstvene monografije. Posebna zahvala menadžerima kamping poduzeća na njihovim korisnim savjetima, idejama, uputama i sugestijama  a koji su doprinijeli da ova publikcija bude što kvalitetnija i primjenjiva.

Koja je poruka knjige ? 

Kampisti  su po vokaciji povezani s prirodom a lokalna zajednica, poučena lošim iskustvom masovnog turizma,polako  podiže razinu svijesti o važnosti očuvanja prirodnog okoliša.

Kako se približiti trendovima koji govore  o važnosti očuvanja prirode  i potaknuti  promjene pod utjecajem sve prisutnih klimatskih kataklizmi, podignuti  ekološku svijest kod turista i domaćina , unaprijediti ponude kamping turizma na način da se sve veća pozornost posveti zaštiti prostora kampa, brizi o prihvatnom kapacitetu, smanjenju komunalnog otpada i uštedama resursa?.

Kako unaprijediti i povećati  kvalitetu kao neupitan čimbenik uspjeha ponude kamping prostora i usluge?  Dok se danas  u hotelima nudi vrhunska usluga  i traži visoki sjaj i komfor, u kampu parcela mora imati svoj vrhunski  prirodni oblik uz tradicionalni  stil podneblja, servis gdje je sve ponuđeno a ništa nametnuto te vrhunske elemente proizvoda koji su dio suživota s prirodom, okusima, mirisima i emocijama koje nudi destinacija.

Nadalje, knjiga govori i o tome kako  je Hrvatski obalni pojas ,  zbog svoje krhkosti posebno osjetljiv, ali turistički gledano dragocjen a ekološki  usmjereni kampovi  predstavljaju  još je uvijek očuvan krajobraz  i jamstvo  su daljnjeg razvoja kamp turizma na načelima održivog razvoja.

Posebna pažnja je posvećena potencijalima  europskog tržište kampiranja i otkriva neke smjernice za  daljnji konkurentski rast, inovacije i diferencijacija kao  ključne  strategije za izbjegavanje faze zrelosti, posebno u mediteranskoj industriji kampiranja. Date su  i karakteristike europskih megatrendova i značajke europskog kamping turizma, identificirani su novi trendovi koji vladaju tržištem, a obuhvaćeni su konceptima „7 RE-trendova“ i „Neo-kampiranje“. Posebno su podcrtani najvažniji trenovi u razvoju kamping turizma koji postaje sve  popularniji izbor luksuznog kampiranja ili „glampinga“, kao i izbor kampiranja u mobilnim kućicama. I na kraju zašto ovi  trendovi vode postupnoj transformaciji kampova u resorte te koja su očekivanja i smjerovi u daljnjem rastu  na tržištu mobilnih kućica?

Zaključna konstatacija ovog udžbenika i znanstvene monografije   je da  danas u Republici Hrvatskoj nastaje sve veći broj kvalitetnijih kampova. Knjiga govori i o tome kako velike investicije mogu ipak  djelovati pozitivno i imati za cilj  prvenstveno kvalitativno unaprijediti prostor uz brže i profitabilnije  vraćanje uloga kako u oplemenjivanju raspoloživog prostora, tako i kroz  sve višu kvalitetu uz sve racionalnije poslovanje. I na kraju razvijanjem dugoročno održivih specifičnih oblika kamping ponude dobili smo   naš  strateški „ conditio sine qua non“ koji će nas uz zaštitu prostora i održivi turizam  odrediti kao poželjniju i atraktivniju kamping  destinaciju na tržištu potražnje..

Studentima koji budu prigrlili i razvijali ovaj segment specifične  turističke ponude , ispričan na tragovima istraživanja  , puno sreće i poduzetničke strasti u budećem upravljanju ponudom.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email