NEWS

Nov i neobičan zvučni mozaik u Eufrazijani – Ansambl Harlequin Art Collective izvodi Bacha i Messiaena

Harlequin Art Collective
08.08.2018. 13:42; ; Početna / Kultura / Nov i neobičan zvučni mozaik u Eufrazijani – Ansambl Harlequin Art Collective izvodi Bacha i Messiaena

Protekli je petak potvrđena sinergija gudačkih instrumenata i Eufrazijane. Vrhunski Pacific Quartet Vienna preplavio je porečku baziliku svojim toplim zvukom i virtuoznom izvedbom. 57. Koncerti u Eufrazijani nastupajućim koncertom, ovoga petka, nude sasvim svjež i neobičan spoj instrumenata i glasa te nastavljaju nuditi raznolik sadržaj glazbenim sladokuscima.

Sezona koncerata klasične glazbe u Eufrazijani nastavlja se tradicionalno petkom sve do početka rujna. Ovaj petak, 10. kolovoza u 21 sat nastupit će u Eufrazijani Harlequin Art Collective, osnovan početkom godine s ciljem da publici ponudi neobičan i nov zvučni kolaž. Ansambl sačinjavaju flautist Dani Bošnjak, trombonist Alan Bošnjak, vibrafonist Šimun Matišić, harmonikaš Stjepan Vuger i sopranistica Marta Schwaiger. Ova sasvim netipična kombinacija instrumenata i glasa, koji bi se isprva mogli činiti nespojivima, rezultira kompaktnim i stabilnim spojem zvukova.

U sakralnom prostoru pod UNESCO-ovom zaštitom Harlequin će, između ostalog, u svojoj izvedbi tematizirati upravo religiozne teme u djelima Oliviera Messiaena i Johanna Sebastiana Bacha. Program ansambla izlaže kompleksne ritamske i harmonijske Messiaenove strukture koje tematiziraju bračne odnose i njihovu refleksiju na odnos Krista i Crkve. Nadalje je na repertoaru Bachova Muzička žrtva, jedno od njegovih najvećih djela napisanih potkraj života, a u ovoj se zbirci kanona očituje veliko umijeće majstora polifonije. Bach i Messiaen, iako vremenski udaljeni, vrlo su slični i uskladivi. Obojica su veliki orguljaši, skladatelji, improvizatori, a vjera je za njih bila važan izvor nadahnuća. Izvedba spomenutih skladbi u prostoru Eufrazijeve bazilike predstavlja dio  projekta Harlequin Art Collectivea, koji će najesen biti i snimljen.

Ovogodišnja sezona Koncerata u Eufrazijani u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč donosi sveukupno dvanaest pomno odabranih koncerata klasične glazbe petkom, od srpnja do početka rujna, od 21 sat. Cijena ulaznice iznosi 50 kn, a može se kupiti na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta, sat vremena prije početka izvedbe. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz je besplatan.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email