NEWS

Noć muzeja 26. siječnja na temu „Muzeji i nova publika“

FB_cover_lightbox
23.01.2024. 10:50; ; Početna / Kultura / Noć muzeja 26. siječnja na temu „Muzeji i nova publika“

Hrvatsko muzejsko društvo i ove godine organizira popularnu manifestaciju Noć muzeja. Ovogodišnja, devetnaesta po redu, Noć muzeja održat će se u petak, 26. siječnja. Posjetitelji će tako ponovno moći potpuno besplatno razgledati brojne muzeje, ali i druge baštinske, znanstvene i obrazovne institucije. Organizatori su ove godine izabrali temu „Muzeji i nova publika“ kroz koju će progovarati o sve većoj potrebi privlačenja novijih generacija u muzeje.

Zanimljivim programom koji počinje u 18 i traje do 23 sata u obilježavanje Noći muzeja i ove se godine uključio Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino. Program uključuje stručno vodstvo starogradskom jezgrom, grafičku radionicu za djecu, promociju knjige Gianpaola Polesinija, izložbu keramičkih skulptura, predavanja, kao i već tradicionalni razgovor s kazivačima, ove godine na temu „Anton Restović – pionir porečkog turizma“, dok će večer zaokružiti domaći zvučni i multimedijski umjetnik Alex Brajković. Manifestacija će se održati u Istarskoj sabornici, dok će se radionica za djecu odvijati u Centru za posjetitelje „La mula de Parenzo“.

U Centru za posjetitelje „La mula de Parenzo“ od 18 do 19,30 sati najmlađoj će publici biti ponuđena grafička radionica, koju će voditi kustosice Sabina Damiani i Vltava Muk. Zbog ograničenog broja sudionika, potrebne su prijave na [email protected]

U 18 sati ispred Istarske sabornice kreće stručno vodstvo starogradskom jezgrom u pratnji višeg kustosa Davora Munde.

Program se nastavlja u 19 sati predstavljanjem knjige „Pole. Il figlio unico“ markiza i novinara Gianpaola Polesinija, posljednjeg potomka znamenite porečke plemićke obitelji.

U 20 sati kreće razgovor s kazivačima na temu „Anton Restović – pionir porečkog turizma“ koji će moderirati ravnateljica Elena Uljančić. Svoja svjedočanstva i sjećanja na pionira porečkog i jugoslavenskog turizma, čovjeka koji je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća snažno, vizionarski  i neizbrisivo obilježio turistički i kulturni razvoj Poreča i Istre, s prisutnima će podijeliti: Drago Restović, Oreste Cossetto, Franco Palma, Antun Tonči Tomičić,  Drago Krulčić i Branko Gulić.

U 21 sat slijedi otvorenje izložbe radova polaznika keramičarske radionice koja se organizira pri muzeja a koju vodi Elena Uljančić. Kustos Gaetano Benčić predstavit će nove arheološke nalaze vezane uz antičku brončanu skulpturu.

U 22 sata započinje prezentacija fotografija kojom će se prikazati kontinuitet djelovanja muzeja koji je u 140 godina dugom razdoblju postao nezaobilazno mjesto promicanja kulture i baštine na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Završna točka programa bit će multi-instrumentalni, elektro-akustični, multikanalni performans „Lineworks“ Alexa Brajkovića koji istražuje ravnotežu između kompozicije i improvizacije, sintetiziranih i akustičnih zvukova, krutog i elastičnog glazbenog materijala, intenzivnih ritmova i ambijentalnih tekstura. Skladbe će se izvoditi uz korištenje modularnih sintesajzera, računala, glazbenih i instrumenata i manipuliranih zvukova iz prirode i studija.

Porečki muzealci ovom manifestacijom otvaraju niz programa obilježavanja 140. godišnjice rada svoga muzeja, ujedno i najstarijega u Istri. Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino nasljednik je Pokrajinskog arheološkog muzeja Istre (Museo archeologico provinciale dell’Istria), prve muzejske ustanove na području Istre osnovane 1884. Prvi muzejski fundus prikupljen je donacijama i arheološkim istraživanjima lokaliteta na širem porečkom i istarskom području. Glavnina arheološkog fundusa premještena je dvadesetih godina 20. stoljeća iz Poreča u Pulu, u današnji Arheološki muzej Istre, a ostatak građe uklopio se u 1926. godine osnovani Gradski muzej za umjetnost i povijest (Civico museo d’arte e storia), sa sjedištem u Istarskoj sabornici, kojega je vodio ravnatelj Ranieri Mario Cossar. Arheološka je zbirka i dalje zauzimala značajno mjesto u Muzeju, ali se sve veći interes počeo usmjeravati na upotpunjavanje fundusa predmetima povijesno-umjetničkog značaja. Značajan dio fundusa uništen je u požaru 1943. godine. Preostali muzejski fundus obaju muzejskih ustanova uključen je u današnji muzej koji se od 1952. nalazi u baroknoj palači Sinčić. Osnivanje i djelovanje poslijeratnog Muzeja grada i kotara Poreč, kasnije Zavičajnoga muzeja Poreštine, povezano je s radom Ante Šonje, koji se na čelu ustanove nalazio od 1953. On je gotovo tri desetljeća sustavno prikupljao predmete koji su činili glavninu muzejskog postava, podijeljenog u nekoliko cjelina. Od 1981. muzejska se djelatnost odvijala unutar porečkog Narodnog učilišta, odnosno Pučkog učilišta iz kojega se muzej 2008. izdvojio u samostalnu ustanovu pod nazivom Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino. Kontinuiranim djelovanjem posljednjih 140 godina porečki su muzealci brinuli i skrbili o kulturnoj i spomeničkoj baštini, kao i povijesnom nasljeđu Poreča i njegove okolice. Muzej je prepoznat po istraživačkim, izdavačkim i arheološkim projektima među kojima su mnogi nagrađeni i međunarodno prepoznati.

Program:

  • 18:00 Stručno vodstvo po starogradskoj jezgri (Davor Munda)
  • 18:00 Mala grafička radionica za djecu* (Sabina Damiani, Vltava Muk)
  • 19:00 Predstavljanje knjige: Gianpaolo Polesini „Polle. Il figlio unico“ (Elena Uljančić)
  • 20:00 Razgovor s kazivačima: „Anton Restović – pionir porečkog turizma“ (Elena Uljančić)
    • Sudjeluju: Drago Restović, Oreste Cossetto, Franco Palma, Antun Tonči Tomičić,  Drago Krulčić i Branko Gulić
  • 21:00 Otvorenje izložbe radova polaznika radionice kiparstva (Elena Uljančić)
  • 21:30 Novi nalazi: antička brončana skulptura (Gaetano Benčić)
  • 22:00 Fotovremeplov: „140 godina porečkog muzeja“ (Elena Uljančić, Elena Poropat Pustijanac)
  • 22:30 Live-electronics performance: „Lineworks“ (Alex Brajković)

 

*Centar za posjetitelje La mula de Parenzo (Trg slobode 13)

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email