NEWS
Laguna Ironman 800

Nema autobusa za Poljoprivrednu školu

Poljoprivredna_škola_Poreč
11.05.2016. 09:20; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Nema autobusa za Poljoprivrednu školu

U sklopu porečke srednje škole Mate Balota djeluje i smjer poljoprivrede putem kojega učenici stječu zvanje agrotehničara. Poljoprivredna srednja škola u Poreču ima tradiciju od 133 godine i jedina je takva školska institucija na području Istarske županije i susjedne Primorsko – goranske. Trenutno smjer poljoprivrede pohađa osamdeset učenika od prvog do četvrtog razreda.
Od upisanih 25 učenika u prvi razred nitko nije iz Poreča, svi su iz bliže ili dalje okolice. Dolaze iz gotovo cijele Istre, iz Pazina, Labina, Pićna, Pule, Buzeta, Rovinja. Kada se zbroji svih 80 učenika u četiri razreda čak je 90 posto njih nastanjeno izvan Poreča pa u školu dolaze autobusom.
Poljoprivredna škola u Poreču je Istra u malom i to Istra koja ima osiguranu budućnost ako polazimo od pretpostavke da je poljoprivreda uz turizam temelj budućeg razvoja poluotoka na kojemu se mnogo radi i govori o strategiji spajanja plave i zelene Istre, turizma i autohtonog poljoprivrednog proizvoda.
Tu se gradi stručna budućnost Istre i ono što je vrijedno napomenuti je da iz godine u godinu interes za upis raste, mladići traže kontakt sa zemljom i sa tradicijom spojenu s naukom i to je izuzetno dobro, govori o zdravim generacijama mladih Istrana ili Istrljana.

Ravnatelj škole Krešimir Bronić dodaje da se za porečku školu zanimaju i mladići iz susjedne Primorsko goranske županije. Htjeli bi je pohađati ali ne mogu jer u Poreču nema studentskog doma Šteta!

Kada je Istra u pitanju izmedu Poreča i Labina nema autobusnih veza pa roditelji rano ujutro voze djecu iz primjerice Pićna u Pazin gdje potom nastavljaju put autobusom.
Autobusnih veza nema ni s Buzetom pa ravnatelj navodi primjer mladića iz Buzeta koji tokom tjedna spava kod bake u Kašteliru.
Učenici koji dolaze iz Pule osuđeni su na teške uvjete. Autobus za Poreč polazi u šest ujutro i vraća se u Pulu iz Poreča u 15 sati i deset minuta.
Istra nije pretjerano velika, to je relativno mali poluotok i ne vidim razloga da se ne nađe jedno naše, autohtono rješenje koje bi moglo olakšati pohadanje škole koja nam svima treba.

Svojevremeno je škola uspjela dogovoriti posebne, usklađene termine vožnje autobusa tvrtke Autotrans s Umagom, Novigradom, Vrsarom i Pazinom. Primjerice, ponedjeljkom i utorkom autobus kreće iz Poreča u 15 sati kako bi učenici uspjeli odslušati nastavu, a u ostale dane tjedna autobus slijedi uobičajenu satnicu od 14,30 sati, što je rezultat postignutog dogovora.

Inače, 75 posto troškova mjesečne pokazne karte za učenike pokriva država, a 25 posto roditelji učenika. Kad bi bilo boljih autobusnih veza imali bi više poljoprivrednih tehničara, imali bi više stručnog kadra u strateškoj branši istarskog gospodarstva.

Radi se i dalje na oživotvorenju projekta osamostaljenja poljoprivredne škole koja danas djeluje uz bok sa ostalim usmjerenjima porečke srednje škole. Jednog dana možda će i autobusni promet bolje funkcionirati na našem malom poluotoku.

Elio Velan, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email