NEWS

Svježe sezonsko voće i povrće na „Domaćoj web tržnici“ u četvrtak 12. svibnja

13220807_1051805721565253_7036842561030452131_n
11.05.2016. 08:28; ; Početna / Obavijesti / Svježe sezonsko voće i povrće na „Domaćoj web tržnici“ u četvrtak 12. svibnja

„Domaća web tržnica“ je projekt Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča kojim se promoviraju istarski poljoprivrednici i potiče izravna prodaja njihovih proizvoda. Domaći proizvođači i njihovi proizvodi predstavljaju se putem Internet aplikacije na adresi  www.trznica-trg.eu. Krajem prošle godine osnovana je udruga „Istarska web tržnica“ čiji su članovi poljoprivredna gospodarstva koja se žele uključiti u aktivnosti pod zajedničkim nazivom „Izaberi lokalno“, a cilj im je unaprijediti izravnu prodaju istarskih poljoprivrednih proizvoda i omogućiti neposredan kontakt između poljoprivrednika i krajnjih potrošača.

Aktivnosti koje provodi udruga su organizacija popodnevnih tržnica na kojima se mogu kupiti poljoprivredni proizvodi izravno od proizvođača. Ove se tržnice trenutno odvijaju svakog ponedjeljka i petka u Puli na tržnici Veruda od 16 do 18 sati i u Poreču na tržnici četvrtkom od 16 do 18 sati. Kroz nekoliko tjedana krenuti će ovakva tržnica i u Bujama, ponedjeljkom od 16 do 18 sati na lokaciji Stanica (Digitronska ulica).

Poljoprivrednici također sudjeluju i na postojećim lokalnim i turističkim manifestacijama na kojima predstavljaju i prodaju svoje proizvode, a također se organiziraju i izleti na poljoprivredna gospodarstva za grupe domaćih i stranih posjetitelja.

Kako bi dodatno promovirali  tržnice „Domaće web tržnice“ u predstojećem razdoblju organizirati će se tematske tržnice obzirom da sada kreće sezona svježeg voća i povrća. Tržnice će se promovirati putem medija gdje će javnost biti informirana o tjednoj temi tržnice. Teme će biti prema redoslijedu dozrijevanja voća i povrća, pa okvirni redoslijed tema za ovu sezonu bio bi: trešnje i jagode, mahune i tikvice, mladi krumpir, jabuke i kruške, paprike i rajčice, šljive i breskve, krastavci i patliđani, lubenice i dinje,…

Prva u nizu takvih tržnica na kojoj će se predstaviti lokalni proizvođači trešanja i jagoda održati će se na porečkoj tržnici u četvrtak, 12.5.2016.  od 16 do 18 sati.

Trešnje i jagode su prvo sezonsko proljetno voće što ih čini vrlo atraktivnima s obzirom da je nakon duge zime ljudski organizam željan svježeg voća. Plodovi trešanja i jagoda su slasni, ugodna okusa, i mirisa,  bogati vitamin C i cinkom, koji su važni za otpornost organizma, zatim folnom kiselinom za zdravo srce i krvotok. Također plodvi su obojeni karakterističnom crvenom bojom koja potječe od pigmenta antocijana.

Namjera je da se putem sezonskih tematskih tržnica omogući potrošačima da kupuju svježe, lokalno proizvedene proizvode izravno od proizvođača. Prednost takve kupnje je dobivanje svježih proizvoda koji su ubrani neposredno prije dolaska na tržnicu, uz to jedete plodove koji su uzgojeni na istarskim poljima u skladu s prirodom. Pored sezonskih proizvoda, na tržnicama se kontinuirano nude i ostali poljoprivredni proizvodi – domaći med, brašno, aromatično bilje, maslinovo ulje.

Pozivaju se svi poljoprivredni proizvođači s područja Istre koji se žele uključiti u aktivnosti udruge „Istarska web tržnica“ neka se jave na [email protected]

 

Print Friendly, PDF & Email