NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

NASTAVAK ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA OTKRIO NOVE DIJELOVE PARTERA POREČKOG ANTIČKOG FORUMA

26.04.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / NASTAVAK ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA OTKRIO NOVE DIJELOVE PARTERA POREČKOG ANTIČKOG FORUMA
373Forum.jpg

 POREČ – Ni radnici zagrebačkog Conexa nisu bili ravnodušni prema monumentalnim i pažljivo posloženim kamenim pločama koje su na sjevernoj strani Marafora, središnjeg trga porečke povijesne jezgre, pod njihovim krampovima, lopatama, žlicama i metlama jučer, nakon tko zna koliko stotina godina, došle na svjetlo dana. Arheolozi Konzervatorskog odjela u Puli Martina Barada i Marko Uhač te njihov »mentor«, savjetnik u istom odjelu Ivan Matejčić, koji pomno prate i usmjeravaju radničke lopate, bili su još zadovoljniji pronađenim, iako bez onog uzbuđenja iznenađujućeg otkrića. Zapravo, očekivali su upravo takvo što jer ovo nisu prva »kopanja« na području antičkog porečkog foruma koji datira s početka prvog tisućljeća nove ere. Danas je izvorno popločenje vidljivo na nekoliko mjesta, uglavnom u zgradama oko sadašnjeg Trga Marafor, koji je manji od dimenzija foruma romanuma. Uostalom, ovo istraživanje je ciljano i predstavlja svojevrsnu štih-probu za realizaciju ambicioznog projekta obnove izvornog popločenja trga koji je pokrenuo Ivan Matejčić. – Istina je, očekivali smo da ćemo naći izvorno antičko popločenje, ali nismo znali u kakvom stanju. Ovih prvih nekoliko kvadrata je izvrsno sačuvano, monumentalne kamene ploče u odličnom su stanju, imamo i ivicu trga s kamenom rigolom, obodnim oborinskim kanalom. Jako smo zadovoljni jer ovo je ako ne najljepši, a ono među najljepšim sačuvanim ostacima rimskih foruma u Hrvatskoj, ali i ne samo kod nas, istaknula je u ime stručne ekipe Martina Barada.

Uz precizna crtanja, mjerenja i fotografiranja radovi na sjeverozapadnom rubu foruma, koji je u novijoj porečkoj »toponomastici« poznat kao Ljetna pozornica, nastavljaju se, a koncem ovoga tjedna trebalo bi se utvrditi i točnu lokaciju jedine još nepoznate obodne linije trga, one zapadne, prema Velikom hramu. Radna je pretpostavka da je porečki forum bio kvadratnog oblika, oko 46 puta 46 metara, prekriven pravilno složenim kamenim pločama, ponekim i dužim od metra. Dio trga koji se upravo istražuje vjerojatno je bio u upotrebi još sredinom prošloga milenija. Na do sada otkopanom dijelu vidljivi su ostaci betonskih podišta zgrada podignutih za vrijeme Italije, iznad nasutog dijela trga, a koje su stradale u savezničkim bombardiranjima Poreča u Drugom svjetskom ratu.

Poslije rata taj je prostor poravnan i zatravljen. Radove na Ljetnoj pozornici financira Grad Poreč, ne računajući angažman stručnjaka koji su na plaći pulskog Konzervatorskog odjela odnosno Ministarstva kulture RH.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email