NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Naleti na divljač kod Marčane, Žbandaja i Flengi – pripazite :(

28.03.2023. 12:32; ; Početna / Crna kronika / Naleti na divljač kod Marčane, Žbandaja i Flengi – pripazite :(
337387976_1097421528315388_6651566521603831264_n
Tijekom jučerašnjeg dana su na području Istre evidentirana tri naleta na divljač.
 
Prvi slučaj evidentiran je 27. ožujka oko ponoći na cesti Pula – Marčana, kada je 53-godišnja slovenska državljanka automobilom Peugeot, slovenske registracijske oznake, prednjim dijelom udarila u divlju svinju koja se potom udaljila.
 
Potom je oko 6.35 sati 42-godišnjakinja nedaleko Žbandaja automobilom VW Tiguan, pulske registracijske oznake, udarila u srnu koja je nakon udara uginula. Brigu o uginuloj divljači preuzelo je nadležno lovačko društvo.
 
Posljednji slučaj evidentiran je oko 19.20 sati u Flengima, kada je 36-godišnjakinja prednjim dijelom automobila VW Golf, pulske registracijske oznake, udarila u srnu koja se potom udaljila.
 
Divljač u svojoj dnevnoj i sezonskoj migraciji prelazi prometnice svih kategorija, od lokalnih cesta pa čak do autocesta, čime se povećava opasnosti od naleta vozila na divljač i time se može prouzročiti štete na vozilima. Tijekom cijele godine policija evidentira takve štetne događaje u prometu, a posebno je to izraženo u hladnije doba godine u noćnim i ranojutarnjim satima.
 
Za štetu trećim osobama nastalu na javnoj cesti zbog naleta na divljač odgovara se po osnovi krivnje, odnosno odgovornost za štetu nastalu na vozilu koju prouzroči divljač, snosi:
vozač, ukoliko se očevidom utvrdi da je prekoračio dopuštenu brzinu kretanja vozila pravna osoba ovlaštena upravljati javnom cestom prema odredbama Zakona o cestama, ukoliko javna cesta, a na zahtjev osobe koja gospodari lovištem, nije označena prometnom signalizacijom i opremom sukladno posebnim propisima osoba koja gospodari lovištem u skladu s propisima koji uređuju lovstvo, u ostalim slučajevima.
 
Kako bi se izbjegle prometne nesreće i neugodnosti zbog šteta koje nastaju naletom vozila na divljač potrebno je pridržavati se prometnih propisa glede ograničenja brzine kretanja vozila, predviđati moguće opasnosti i pratiti znakove upozorenja ”divljač na cesti” a koji označavaju područje na kojima divljač često prelazi preko ceste.
 
Print Friendly, PDF & Email