NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Nakon turističke sezone nastavljaju se radovi na kanalizaciji i komunalnoj infrastrukturi, priprema se obnova Romaničke kuće….

2
31.08.2023. 09:22; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Nakon turističke sezone nastavljaju se radovi na kanalizaciji i komunalnoj infrastrukturi, priprema se obnova Romaničke kuće….

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić održao je koordinaciju s gradskim pročelnicima, zamjenikom gradonačelnika te direktorima Usluge, Odvodnje i Turističke zajednice Grada Poreča, kako bi raspravili o aktualnim projektima i planovima za razvoj grada. Središnja tema sastanka bila je osvrt na dosadašnje pripreme projekata tijekom ljetnih mjeseci, te detaljni plan njihove realizacije do kraja 2023. godine.

Kako je napomenuo gradonačelnik, ljeto je razdoblje u kojem se priprema većina projekata, čija realizacija kreće tijekom jeseni, a radi se o zahtjevnom poslu koji možda nije toliko vidljiv u javnosti. Osim većih kapitalnih projekata, u pripremi je i mnoštvo manjih, ali jednako bitnih projekta.

Najveći naglasak stavljen je na izgradnju dva nova dječja vrtića u naseljima Nova Vas i Varvari. Raduje nas što je već pokrenuta javna nabava za izvođenje radova, a ti vrtići će zajedno omogućiti čak 300 novih jasličkih i vrtićkih mjesta za djecu Poreča. Ovaj korak će značajno doprinijeti kvaliteti života obitelji u našem gradu i odgovoriti na potrebe naših sugrađana.

U društvenim djelatnostima aktivno se priprema i proširenje postojećeg Doma za starije i nemoćne osobe, natkrivanje terase u zgradi vrtića u Baderni, ali i brojni drugi manji radovi, usmjereni poboljšanju uvjeta za sve korisnike, rekla je pročelnica Vesna Kordić.

Osim toga, raspravljalo se o kontinuiranom proširenju kanalizacijske mreže na području grada, koja je već sada u gotovo svakom naselju.
Odvodnja Poreč planira nastavak izgradnje u naseljima Antonci, Kosinožići i Vežnaveri, jer su radovi pauzirani zbog turističke sezone.
Velika novost za mještane tog dijela grada je početak izgradnje u Fuškulinu, izgradnja u naseljima Bonaci, Jasenovica, Čuši, kao i priprema izgradnje kanalizacijske mreže u Dračevcu. Ove investicije će značajno poboljšati infrastrukturne uvjete stanovnika ovih naselja te doprinijeti očuvanju okoliša.

Iz Usluge Poreč izdvojeni su radovi na gradskom groblju u Poreču – osigurat će se 72 nove niše za urne i 66 niša za ljesove. Također, poduzeće radi na projektu obnove Gradske tržnice, kao i uređenju Marine Poreč te smještajnim kapacitetima za djelatnike. Istaknuto je kako je Poreč ostvario veliki porast u izdvojenom prikupljanju otpada – s 32% na 39% u ovoj godini, a dodatno će se izgraditi i hala za odvojeno prikupljanje otpada.

Pročelnik za komunalni sustav Marino Poropat okupljene je upoznao s planiranim investicijama u komunalnu infrastrukturu poput izgradnje pješačko-biciklističke staze Nova Vas  – Kukci, rekonstrukcije raskrižja u naselju Bolnica kod Centra za socijalnu skrb, rekonstrukcije raskrižja Vrsarske ulice s ulicama M.Vlašića i Tina Ujevića uređenje parkirališta u Varvarima, naselju Poreč-jug, Vranićima i Gulićima, uređenje Pučkog trga u Červar Portu, nastavak modernizacije javne rasvjete zamjenom postojećih tijela s ekološkom i štedljivom LED rasvjetom, izgradnjom nogostupa Radmani – Žbandaj, te daljnje projektiranje međuzaobilaznice – od OŠ Finida do rotora u Gornjim Špadićima (” Rident ? “), kako bi se omogućio siguran i učinkovit promet za sve građane i posjetitelje grada.

U skladu s vizijom održivog razvoja, planira se dovršetak izmjena prostornog plana i generalnog urbanističkog plana Grada Poreča. Kako je rekao pročelnik Damir Hrvatin, posebna pažnja posvećena je očuvanju zelenih površina te dodatnim širenjem tih zona, s paralelnim razvojem infrastrukture, čime će se osigurati uravnoteženi razvoj i kvaliteta života za sve građane. Ovi planovi će biti uvršteni u dnevni red Gradskog vijeća po dobivanju suglasnosti nadležnih ministarstava.

Paralelno, nastavlja se ulaganje u kulturnu bašti nu grada – u tijeku je obnova Memorijalne kuće Joakima Rakovca, uskoro kreće i obnova Romaničke kuće, a u planu je i obnova fasade crkve Gospe od Anđela na Trgu slobode. Grad nastavlja i s aktivnom pripremom i prijavom EU projekata koji za cilj imaju osiguravanje dodatnih sadržaja i aktivnosti za sugrađane te konačno, još veću kvalitetu života i brigu o svim generacijama.

Za kraj, direktor TZG Nenad Velenik upoznao je okupljene s planiranim manifestacijama koje će Poreč ugostiti do kraja godine – počevši od Porečkog delfina i Tunaliciousa već ovog tjedna, proslave Svjetskog dana turizma uz Parni valjak feat. Igor Drvenakar, domaćinstva svjetskim manifestacijama poput UEFA EURO U-19 u futsalu, Ironman 70.3 i Istria300 utrke, sajmova PromoArh, Sportfest i Crofish, kao i tradicionalne proslave Svetog Maura u studenom i Adventa Poreč te velikog dočeka Nove godine.

Gradonačelnik je istaknuo je važnost zajedničkog rada i koordinacije svih relevantnih sektora u postizanju ciljeva za daljnji razvoj grada Poreča. Svi prisutni su se složili da će ovi projekti imati utjecati na bolju kvalitetu života svih građana te potaknuti daljnji napredak i prosperitet grada, sve u dogovoru s građanima i mjesnim odborima.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email