NEWS

Na Tićanu započeli radovi na pripremi terena za postavljanje geodezijske kupole

164359359_3853426531403144_1652444233611808107_n
23.03.2021. 23:26; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Na Tićanu započeli radovi na pripremi terena za postavljanje geodezijske kupole
Na Tićanu u blizini Zvjezdarnice Višnjan započeli su radovi na pripremi terena za postavljanje krucijalne stvari potrebne za edukaciju nove generacije mladih znanstvenika, geodetske kupole.
U njoj će se održavati predavanja, edukativni i praktični programi.
 
Geodetska kupola izgledom će prigodno podsjećati na moguće ljudske nastambe na Marsu.
 
U planu je i izgradnja novog teleskopa te bungalova (kampusa) koji će služiti kao smještajni kapaciteti za djecu i njihove učitelje, profesore, mentore i ostale podupiratelje.
Bungalovi će biti smješteni u Tićanu, u blizini zvjezdarnice
 
Zvjezdarnica Višnjan već je više od 40 godina u samom svjetskom vrhu kad je u pitanju praćenje i otkrivanje asteroida, tih potencijalno vrlo opasnih i misterioznih nebeskih tijela.
Mala zvjezdarnica u Tićanu po tome je treća u svijetu, i ispred je američke NASA-e, spada u pet najvažnijih zvjezdarnica za mjerenje položaja tek otkrivenih objekata koji bi mogli proći blizu Zemlje.
U periodu između 1995. i 2000. godine Zvjezdarnica je otkrila preko 1400 novih asteroida i dva kometa.
 
Utemeljitelj Zvjezdarnice Višnjan, Korado Korlević, nagrađivani komunikator i nesebični djelitelj znanja, istovremeno je i jedan od najuspješnijih lovaca na asteroide na svijetu.
Praćenje i otkrivanje asteroida sigurno je važna znanstvena djelatnost Zvjezdarnice. No možda još važnija, jest edukacijska funkcija Zvjezdarnice, koja već nekoliko desetljeća educira buduće hrvatske znanstvenike.
Svake godine Zvjezdarnica organizira praktične znanstvene kampove koje polazi velik broj darovitih osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Neki od njih danas rade u NASA-i, i drugim prestižnim svjetskim znanstvenim institucijama.
 
Foto: Visnjan Observatory

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email