NEWS
Best of Poreč

Grad Poreč: izglasane nove mjere pomoći za korisnike javnih površina

2021-03-24_09h06_33
24.03.2021. 09:07; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Grad Poreč: izglasane nove mjere pomoći za korisnike javnih površina

Sinoć je održana posljednja redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Poreča-Parenzo u aktualnom sazivu. Nakon što je na prethodnoj sjednici usvojen set COVID mjera za pomoć gospodarstvu Poreča, odnosno mjere za poticanje gospodarstva, tada je najavljeno da su u pripremi i nove mjere pomoći, koje su i donijete na sinoćnjoj sjednici. Riječ je o odluci o dodjeli potpore male vrijednosti obveznicima poreza na korištenje javnih površina u tekućoj godini. 

Naime, uslijed epidemije koronavirusa, koja je kao posebna okolnost utvrđena na nacionalnoj i globalnoj razini, smanjena je gospodarska aktivnost, kao i djelatnost ugostiteljskih objekata kojima je ograničen rad i ostalih gospodarskih djelatnosti na području Grada Poreča-Parenzo, koji su ujedno i obveznici plaćanja poreza na korištenje javnih površina.

Novom Odlukom, potpora male vrijednosti dodjeljivat će se u maksimalnom iznosu od 40.000 kuna odnosno najviše 10% od početno utvrđene porezne obveze poreza na korištenje javne površine za 2020. godinu za poslovne subjekte koji obavljaju gospodarsku djelatnost na području Grada Poreča-Parenzo. Ovo se odnosi na one poslovne subjekte kojima je lani već odobreno 50 posto oslobađanja od porezne obveze za korištenje javnih površina, koji će ovom odlukom steći pravo na dodatnu potporu u iznosu od 10 posto početno utvrđene porezne obveze za 2020. godinu. Pravo na dodjelu navedene potpore ne ostvaruju obveznici poreza na korištenje javnih površina koji su koristili javnu površinu – ugostiteljsku terasu u 2020. godini niti obveznici koji su javnu površinu koristili za postavljanje reklamnih tabli.

Također, potpora male vrijednosti dodjeljivat će se u maksimalnom iznosu od 40.000 kn odnosno najviše 50% od početno utvrđene porezne obveze poreza na korištenje javne površine za 2020. godinu za poslovne subjekte površina koji su javnu površinu koristili za postavljanje reklamnih tabli, i koji sada prvi put podnesu zahtjev s popratnom dokumentacijom.

Korisnicima kojima bude dodijeljena potpora ista će biti odobrena na način da im se u odobrenom iznosu umanji porezna obveza za porez na korištenje javne površine koja će biti utvrđena u 2021. godini, i/ili ostale dospjele obveze prema Gradu u slučaju da korisnicima ne bude odobreno korištenje javne površine u 2021. godini.

Potpore male vrijednosti, temeljem ove odluke, dodjeljivat će se putem Programa dodjele potpore male vrijednosti za obveznike poreza na korištenje javnih površina u 2021. godini koji će donijeti gradonačelnik. U programu su definirani uvjeti za dodjelu potpora male vrijednosti, ciljevi, korisnici, način provođenja programa, rok za podnošenje prijava, tijelo nadležno za ocjenu podnesenih zahtijeva i rok dodjele potpore male vrijednosti.

Inače, Grad Poreč- Parenzo od početka izbijanja pandemije koronavirusa konstantno donosi setove mjera za pomoć gospodarstvu Poreča, ugostiteljima i poduzetnicima, koje se redovito razmatraju do normalizacije poslovanja i prestanka otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih posebnim okolnostima. Gotovo svi zaposleni u uslužnim djelatnostima zbog zabrane rada u mjesecima kada je pandemija prošle godine bila na vrhuncu, bili su izravno na udaru, te im je bilo ugroženo poslovanje. Osim njih, smanjene gospodarske aktivnosti osjetili su i predstavnici djelatnosti koji nisu imali zabranu rada, no imali su poteškoća s naplatom svojih potraživanja. Korona kriza ugrozila je egzistenciju mnogih poduzetnika, te zaposlenika i njihovih obitelji. Upravo zato je Poreč, još u ožujku prošle godine, izašao s paketom konkretnih mjera za pomoć gospodarstvu.

Oslobađanje plaćanja poreza za korištenje javne površine, odgoda plaćanja poreza na potrošnju, smanjenje, oslobođenje ili odgoda plaćanja zakupa gradskih poslovnih prostora, oslobađanje ili odgoda plaćanja komunalne naknade, obustava plaćanja spomeničke rente, odgoda plaćanja koncesijskih odobrenja, obročno beskamatno plaćanje za komunalni doprinos, odgoda i oslobađanje od plaćanja dijela zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Poreča-Parenzo, za 2020., te za 2021. godinu – samo su neke od mjera za pomoć su gospodarstvu. Lani u vrijeme izbijanja pandemije mjere su pomogle u onom najizazovnijem dijelu kada se činilo da neće biti ništa od sezone,.

Grad Poreč-Parenzo mjere za pomoć gospodarstvu nastavit će se kreirati i dalje, ovisno o razvijanju situacije kao i kroz konzultacije s lokalnim gospodarstvenicima, te u skladu sa svojim zakonskim mogućnostima.

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani