NEWS

Održana posljednja sjednica Gradskog vijeća u ovom mandatu, obilježenom generacijskim projektima i izazovima

164759778_1083648352139315_7691723164703995372_o
23.03.2021. 23:19; ; Početna / Novosti / Održana posljednja sjednica Gradskog vijeća u ovom mandatu, obilježenom generacijskim projektima i izazovima

Jučer je u Istarskoj sabornici održana 42. sjednica Gradskog vijeća, ujedno i posljednja u ovom mandatu. Uz 16 točki dnevnog reda, predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus zahvalio se vijećnicima na suradnj, kao i svemu što su kroz četiri godine izglasali. – Bilo je i izazova, ali je važno da je gotovo većina odluka izglasana jednoglasno za daljnji razvoj Poreča., rekao je Jakus.

Gradonačelnik Loris Peršurić zahvalio je vijećnicima, ali svojim zamjenicima, suradnicima te djelatnicima kako gradske uprave na suradnji te se osvrnuo na četverogodišnje razdoblje koje je bilo obilježeno generacijskim projektima, rekordima ali i izazovima.

Dvije nove škole i tri nova vrtića i jaslica

– Vjerujem da smo jedini grad u Hrvatskoj koji je u četiri godine izgradio dvije potpuno nove osnovne škole i dvorane, kao i tri nova vrtića i jaslica. Izgradnjom škola za više od 700 učenika, ostvarili smo generacijski projekt i san brojnih porečkih obitelji da sva naša djeca polaze nastavu u jednoj, jutarnjoj smjeni. Izgradnjom vrtića i jaslica u Velom Maju, Dračevcu i Žbandaju, te skorom obnovom Gornjeg vrtića realiziramo to da svako dijete ima svoje mjesto u vrtiću.

Obnovljena riva i zvonik Eufrazijeve bazilike

Osobno smatram da je bilo potrebno imati dovoljno hrabrosti upustiti se u tako jedan zahtjevan projekt, ali kad danas vidim naše Porečane kako uživaju na novoj rivi, znam da smo postigli što smo i planirali – vratili Porečane na rivu.

Obnovljen je zvonik Eufrazijeve bazilike, odobrena nam sredstva za Centar za posjetitelje La mula de Parenzo i obnovu gradske ribarnice, izglasana je nova odluka o urbanoj opremi te se svake godine sufinancirala obnova zgrada u našoj starogradskoj jezgri.

Brojna ulaganja u plaže, ceste, kanalizacijsku mrežu

Uredili smo tri gradske plaže, izgradili prometnice OŠ Finida-Facinka, St.Portun-Antonci-Kosinožići, Kukci-Stranići, Garbina-Valkarin, Žbandaj-Šušnjići, rotor u Baderni i kraj autobusnog kolodvora. Kroz suradnju s građanima i vlasnicima uklonili smo derutne objekte Servo Mihalj i nekadašnji hotel Marina u Červar Portu, postavili više od 1200 novih rasvjetnih tijela od kojih očekujemo uštede do 76%, a europskim novcima nabavili smo elektro-bus s kojim će Poreč napokon dobiti pilot-projekt javnog prijevoza.

Istovremeno, u četverogodišnjem razdoblju izgradilo se novih 26 kilometara kanalizacijske mreže, nakon što je u sklopu velikog EU projekta već izgrađeno više od 90. U četiri godine gotovo 800 kućanstava dobilo je priključak na kanalizacijsku mrežu, a dovršava se i izgradnja četiriju pročistača kojim ćemo zaštititi jedan od naših najvrjednijih resursa – more, a pročišćenu vodu koristiti za navodnjavanje i pranje.

Prijavljeno 100 projekata na EU i nacionalne fondove

Prijavili smo gotovo stotinu projekata na EU i nacionalne fondove, širili gospodarske zone i pomagali u stvaranju novih, cjelogodišnjih radnih mjesta. Moram priznati da sam u jednom mandatu doživio i rekorde i krize koje možda neki moji kolege nisu doživjeli tijekom svojih mandata, ali smo kroz cijelo vrijeme bili i ostali partneri našim sugrađanima, obrtnicima i poduzetnicima – COVID mjere pomoći koristilo je tristotinjak naših poduzetnika.

Europskim novcima realizira se izgradnja projekta navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka te će više od 70 naših poljoprivrednika imati omogućeno navodnjavanje na parceli, što u vremenima sve češćih suša predstavlja veliki benefit i zalog za budućnost poljoprivrede našeg kraja. S druge strane, također kroz EU financiranje dogovorili smo i projekt širokopojasnog interneta kojim će sva kućanstva na Poreštini dobiti brzi Internet.

Poreč – grad s najboljom kvalitetom života

Poreč je u ovom razdoblju i dva puta zaredom, i to kao jedini grad u HR, proglašen gradom s najboljom kvalitetom života. Upravo zato jer smo u mnogočemu grad nadstandarada – od dodatnih timova hitne, do sufinanciranja dopunskog zdravstvenog za naše umirovljenike, najvećih stipendija u zemlji za učenike i studente, do velike socijalne osjetljivosti za sve naše sugrađane – od rođenja do duboke starosti, s ponosom mogu reći da sam gradonačelnik grada koji je bio i ostat će prepoznat po kvaliteti življenja, solidarnosti, pomoći i senzibilitetu prema svim skupinama građana.

– Ponosan sam na sve postignuto ali i svjestan odgovornosti i posla koji je još uvijek pred nama.

Hvala vam što ste mi stalna podrška na ovome putu., zaključio je gradonačelnik.

Dodajmo kako su izglasane odluke o dodjeli Povelje 30. april u 2021. godini, o usvajanju Izvješća o stanju sustava civilne zaštite na području Grada Poreča-Parenzo u 2020. godini i Plana razvoja sustava civilne zaštite na području Grada Poreča-Parenzo za 2021. godinu, o davanju odobrenja na Program rada Savjeta mladih Grada Poreča-Parenzo za 2021. godinu, o imenovanju ravnateljice Zavičajnog muzeja Poreštine-Museo del territorio parentino, o davanju prethodne suglasnosti na prijedlog I. izmjena Statuta Centra za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad Poreč-Parenzo, o davanju prethodne suglasnosti na izmjene i dopune Statuta te o davanju prethodne suglasnosti na prijedlog I. izmjena i dopuna Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića „Radost“ .Izglasane su i odluke o  kriterijima za financiranje Javne vatrogasne postrojbe Centra za zaštitu od požara Poreč u 2021. godini, Odluka  o dodjeli potpora male vrijednosti obveznicima poreza na korištenje javnih površina u 2021. godini, Odluka o ukidanju svojstva javnog dobra u općoj uporabi na k.č.br. 350/7 k.o. Dračevac, Odluka o poslovnom prostoru Grada Poreča-Parenzo, Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za Grad Poreč-Parenzo, Odluka o izradi Izmjena i dopuna DPU-a Zone zdravstvenih objekata u Poreču, te Odluka o izradi izmjena i dopuna DPU-a Servisna zona Poreč – područje I i Odluka o donošenju Izmjena i dopuna UPU-a Servisna zona Poreč – područje II.

Print Friendly, PDF & Email