NEWS
Best of Poreč

“Na istoj strani(ci)” učenici Srednje škole Mate Balote i Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč

IMG-21c56d2025cf8701b6c30544e7c9e4b6-V
24.11.2021. 13:53; ; Početna / Kultura / “Na istoj strani(ci)” učenici Srednje škole Mate Balote i Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč

Dana 24. studenoga obilježavamo Dan hrvatskoga kazališta i glumišta. Pitate se zašto? Toga se dana 1860. godine proslavio jedan hrvatski glumac, Vilim Lesić, kada se, na prekinutoj predstavi njemačke putujuće družine, obratio publici i rekao da će od sutrašnjega dana na zagrebačkoj pozornici glumiti i govoriti samo na hrvatskome.

Upravo su se zato u studenome učenici Srednje škole Mate Balote i Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč nanovo našli „Na istoj strani(ci)“ i nastavili sa svojim aktivnostima kroz projekt „Uzmi knjigu u svoje ruke“. Članovi čitateljskog kluba ovoga su mjeseca čitali djela hrvatskih dramatičara, posebno komedije Mire Gavrana, suvremenog hrvatskog autora iz Gornje Trnave, osnivača Teatra Gavran, ali i novoizabranog predsjednika Matice hrvatske.

Gavran je naš najizvođeniji hrvatski dramatičar, a djela su mu prevedena na čak 40 jezika. No kako njegova djela ne bi ostala na papiru, prema njegovim dramama nastalo je više od 400 kazališnih premijera širom svijeta, a predstave je gledalo više od tri milijuna ljudi.

Uz čitanje i izradu prigodnih plakata učenici su danas imali priliku u svojoj školi ugostiti i Ivu Nemec, dramsku pedagoginju i sveučilišnu profesoricu koja, uz sve to, vodi i Udrugu za razvoj kreativnosti i stvaralaštva – Kaleido.

Članovi našeg čitateljskoga kluba M&M tako su se imali prilike okušati u dramskopedagoškim radionicama naslova „Procesna drama kao mjesto susreta s književnim likom“ pod stručnim vodstvom prof. Nemec, a sigurni smo da je do izražaja došla njihova kreativnost, originalnost i stvaralačko reagiranje!

„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, odobren je u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“ te se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Europske Unije iz europskog socijalnog fonda. 85% sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, 15% Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Gradska knjižnica Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani