NEWS

Ministarstvu turizma i sporta RH podnesena prijava protiv TZ Kaštelir-Labinci zbog nezakonitosti odabira većine članova Skupštine i Vijeća TZ

KASTELIR 5MJ TZ 25
16.09.2020. 20:55; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Ministarstvu turizma i sporta RH podnesena prijava protiv TZ Kaštelir-Labinci zbog nezakonitosti odabira većine članova Skupštine i Vijeća TZ

[piše: Chiara Bilić, Glas Istre]

Ministarstvo turizma i sporta zaprimilo je u ponedjeljak prijavu protiv Turističke zajednice Kaštelir-Labinci zbog nezakonitosti odabira većine članova Skupštine i Vijeća tog TZ-a, potvrdili su iz Ministarstva. U prijavi se, saznajemo, navodi da je u Skupštinu nezakonito, a prema političkom ključu, odabrano osam od 13 članova, dok je takvih u Turističkom vijeću sedam od ukupno devet. Po funkciji predsjednik oba tijela TZ-a – Skupštine i Vijeća – načelnik Općine Kaštelir-Labinci, IDS-ov Enio Jugovac, do našeg poziva nije bio upoznat s prijavom. No čini se, međutim, da je itekako bio upoznat s možebitnim nepravilnostima.

Naime, odnedavno bivša voditeljica ureda tamošnjeg TZ-a Romina Sinosich govori da je načelnika osobno i u više navrata upozoravala na sporan izbor dijela članova. Iz resornog ministarstva ne otkrivaju tko je podnio prijavu, već poručuju da će ispitati sve navode te poduzeti mjere iz svoje nadležnosti.

“Navedeni članovi ne ispunjavaju ni jedan uvjet prema kojem Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma odobrava ulazak u tijela turističke zajednice. Članovi su odabrani prema podobnosti i lokalnoj članskoj iskaznici, te svojim nekompetencijama štete radu i poslovanju turističke zajednice”, glasi prvi dio prijave koji svojim riječima, praktički, potvrđuje i Sinosich: “Većina članova vijeća i skupštine nezakonito je zalutala na te funkcije. Radi se o podobnima, koji se igraju vijećnika i za koje je Turistička zajednica privatna prćija za rješavanje osobnih kompleksa”.

Naime, Zakon o turističkim zajednica jasno određuje da članovi turističke zajednice na području na kojem su osnovane moraju imati sjedište ili podružnicu, pogon, objekt u kojem pružaju usluge, prebivalište ili djelatnost kojima se pruža usluga u turizmu, od koje imaju korist od turizma, odnosno “na čije prihode turizam ima utjecaj”. Sukladno toj odredbi, članovi Skupštine nužno moraju biti i članovi TZ-a te plaćati članarinu. Turističko vijeće pak bira Skupštinu “vodeći računa da većina članova budu iz redova članova turističke zajednice koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost ili pružaju usluge u turizmu”.

Prema našim izvorima, u Skupštini se zaista nalazi nekoliko lica koja na svoje ime nemaju registriran apsolutno nikakav obrt, pa ni onaj koji prihoduje od turizma. Neki pak, poput bratića predsjednika IDS-a Kaštelir-Labinci Giuliana Petrovića, ne plaćaju turističku članarinu iako se, doznajemo neslužbeno, nalazi u oba tijela. Jedan od zanimljivijih odabira za člana Turističkog vijeća je i zamjenik načelnika Karlo Grebac, koji također ne posjeduje nikakvo poduzeće u turističkom sektoru, niti je OPG-ovac. U vlasništvu ima jedan stan za najam, što u usporedbi s brojkom smještajnih kapaciteta ostalih iznajmljivača s područja te općine nije vrijedno spomena.

– Grepca je, kao i ostale članove, imenovala Skupština na redovitoj sjednici. Mislim da se članovi Skupštine biraju po dva kriterija: po visini uplate turističke pristojbe i po visini uplaćene turističke članarine. A članovi Vijeća ne, veli načelnik Jugovac.

Dio prijave također ističe da je upitna suglasnost Ministarstva na Statut TZ-a iz svibnja ove godine. Navedeno je da se ni u tom slučaju nije poštovao zakon jer Statut do danas nije donesen iako je to trebalo učiniti unutar mjesec dana od dobivene suglasnosti. U protivnom se, po sili zakona, smatra da suglasnost uopće nije dana.

Načelnik pak tvrdi da TZ za smjenu članova Skupštine i Vijeća, kao i donošenje Statuta, ima još mjesec i pol dana vremena.

– Za usklađivanje akta sa Zakonom koji je donesen 1. siječnja imamo rok od deset mjeseci. Dakle, do kraja listopada. Svakako će sve biti obavljeno u zakonskom roku, tvrdi.

Nevolja je međutim u tome što odredbe u zakonu vezane za biranje članova Skupštine i Vijeća nisu nove. Točnije, nisu donesene 1. siječnja, već su usvojene ranije, u starim zakonima, kao što je, recimo, onaj donesen u svibnju 2019. godine.

Sinosich ističe da joj je bilo izuzetno teško raditi s vijećnicima koji turističku zajednicu ne razlikuju od turističke agencije, niti znaju što je program, a što izvještaj rada te jesu li ga uopće izglasali. Naglašava da je unatoč toj nezahvalnoj situaciji suradnja s načelnikom bila odlična te da se odradio vrlo kvalitetan posao sve dok se “lokalni primitivizam bez kompetencija nije osjetio prozvanim”. Njezino je radno mjesto, inače, odnedavno ispražnjeno jer joj je kao vanjskoj suradnici istekao ugovor. Natječaj za direktora bio je raspisan koncem ožujka, no Jugovac pojašnjava da je poništen uslijed pojave koronavirusa i neizvjesne financijske situacije. TZ Kaštelir-Labinci trenutno nema ni direktora, ni voditelja ureda. 

Glas Istre, Chiara Bilić

Print Friendly, PDF & Email