Mentalno zdravlje kao vodeća tema Hrvatske mreže zdravih gradova

foto 2 nbc to
20.09.2021. 09:30; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Mentalno zdravlje kao vodeća tema Hrvatske mreže zdravih gradova

Hrvatska mreže zdravih gradova  održala je 26. jesenski poslovni sastanak i to uživo u Dubrovniku i putem on-line Zoom aplikacije, od 16. do 17. rujna 2021. godine. Centralna tema poslovnog sastanka bila je duševno zdravlje u zajednici.  Jer, duševno/mentalno zdravlje ljudi svih dobnih skupina vodeća je tema i izazov 21. stoljeća, a uslijed pandemije područje narušenog mentalnog zdravlja svih populacionih skupina postalo je još izazovnije. 

Skup u Dubrovniku je okupio predstavnike Zdravih gradova i zdravih županija RH te resornih ministarstava, a službeni domaćin sudionicima sastanka bio je gospodin Mato Franković, gradonačelnik Grada Dubrovnika.  Tema duševnog zdravlja je bila obrađena kroz dva događanja: Tematsku konferenciju „Resursi za duševno zdravlje u zajednici“ i tematsku radionicu „Podrška i pomoć pomagačkim profesijama tijekom Covid-19 pandemije i dalje“. Osim što je predstavljen koncept zaštite duševnog zdravlja u zajednici, tijekom sastanka provedena je analiza potencijala (identifikacija i razvoj resursa) za unapređenje duševnog zdravlja u zajednici te su predstavljeni do sada razvijeni najbolji primjeri dobre prakse u zajednicama RH. 

Tijekom četvrtka u sklopu Tematske konferencije „Resursi za duševno zdravlje u zajednici“ prezentacije su održali predstavnici Ministarstva zdravstva i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, predstavnici Klinike za psihijatriju Vrapče, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavnici Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, predstavnici udruga iz Crikvenice, Dubrovnika, Opatije, Rijeke te ravnateljica Zdravog grada Poreč Nataša Basanić Čuš koja je prezentirala temu pod nazivom „Gradski savjetovališni centri kao resurs zaštite mentalnog zdravlja u zajednici“. Poreč i njegovi nadstandardi zaštite mentalnog zdravlja kroz lokalno gradsko psihološkog savjetovališta Zdravog grada Poreč već 27 godina primjer su i izazov gradovima RH te model program zaštite mentalnog zdravlja u zajednici. U sklopu prezentacije predstavila je i istarski model Unapređenje rada savjetovališta Istre, kojeg je nositelj Zdravi grad Poreč kao jedinstven županijski model podizanja razine zaštite mentalnog zdravlja stanovnika Istre.

Tijekom petka su prikazani primjeri dobre prakse Grada Dubrovnika. Savjetnica Poliklinike za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih pri Općoj bolnici Dubrovnik je govorila o mentalnom zdravlju djece i mladih za vrijeme pandemije, voditeljica Županijskog vijeća za preventivne programe za osnovne i srednje škole i učeničke domove Dubrovačko-neretvanske županije koja je govorila o prevenciji u očuvanju mentalnog zdravlja svih dionika odgojno obrazovnog sustava, predstavnica Savjetovališta za mlade u Dubrovniku koja je govorila o edukativnom radu i psihološkoj pomoći mladima, predstavnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo koji je prikazao rad s osobama narušenog duševnog zdravlja dubrovačke udruge „Lukjernica“ te predstavnica Odjela za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije koja je govorila kako ostati mentalno zdrav u zdravom gradu.

U sklopu radionice „Podrška i pomoć pomagačkim profesijama tijekom Covid-19 pandemije i dalje“ predstavljen je video Svjetske zdravstvene organizacije o mentalnom zdravlju zdravstvenih djelatnika tijekom pandemije COVID-19. Nadalje, govorili su putem  prezentacije Zagreb-Zdravi grad o mentalnom zdravlju mladih te predstavnici Osječko-baranjske županije o izazovima za djelatnike domova za starije i nemoćne osobe tijekom pandemije COVID-19. U sklopu ove teme o podršci i pomoći pomagačkim profesijama tijekom Covid-19 pandemije je ravnateljica Zdravog grada Poreč, Nataša Basanić Čuš  pripremila zanimljivu prezentaciju pod nazivom „Kako su se s COVID krizom nosili pomagači, jesu li bili vidljivi, što su trebali, a što su dobili?“

Tema mentalnog zdravlja i dalje će biti u fokusu stručnjaka HMZG jer će mentalno zdravlje i nadalje biti svjetski izazov na nacionalnim, regionalnim i gradskim razinama.

 

Zdravi Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email