NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

“Ma de.” novi izložbeni projekt Eugena Varzića u motovunskoj galeriji Pet kula 26.8.2023.

Atelier_portrait in studio
21.08.2023. 08:51; ; Početna / Kultura / “Ma de.” novi izložbeni projekt Eugena Varzića u motovunskoj galeriji Pet kula 26.8.2023.

Četiri godine nakon uspješne samostalne izložbe Ludus, u motovunskoj galeriji Pet kula, likovni umjetnik Eugen Varzić predstavlja se novom samostalnom izložbom pod nazivom Ma De.

Svečano otvorenje dogoditi će se 26. kolovoza 2023. godine. Izložba Ma de se sastoji od više događanja u večeri svečanog otvorenja samostalne izložbe.Sve će početi u 20.30 sati u kinu Bauer na Motovunskom trgu, gdje će biti premijerno prikazan kratki dokumentarni film Ma de, kao uvod u istoimenu izložbu.

Nakon projekcije filma, kustos izložbe dr.sc.Vinicije B.Lupis iz Dubrovnika, uz načelnika općine Motovun Tomislava Pahovića i direktora TZ općine Motovun Davida Matkovića svečano će otvoriti izložbu.

Zaključni dio večeri je Grand opening party na kojem će se pulski glazbenik Mor Roll predstavit će novim albumom Moji jadi.

Umjetnički radovi na izložbi

Izložba predstavlja čak pedeset novih likovnih radova, koji su stvarani od zime 2021. godine do prije par dana. Mnogi od izložbenih radova su bili dio važnijih svjetskih izložbi, tako izložbu otvara slika “Sleepless Angel” kojom se Varzić predstavio kao finalist međunarodne izložbe Mod Portrait 2021. koja se održala u MEAM (Museo Europeo de Arte Moderno), Barcelona, Španjolska, te u Sala Bantierra de Zaragoza Španjolska. Isti rad izlagan je i na 56. Hercegnovskom likovnom salonu u Herceg Novom, Crna Gora. Središnji dio izložbe predstavlja radove koje autor naziva prijelazni radovi, koje slika tijekom izlaska iz prethodnog ciklusa, te ulazi u novi.

Tako u tom dijelu izložbe možemo između ostalog vidjeti mini seriju minijatura, što nije specifično za autora koji preferira veliki format. Nadalje tu je likovni rad pod nazivom “Voda” kojim se predstavio na izložbi Algo que mas realismo u Sala artistica Aragonesa, Zaragoza, Španjolska, u organizaciji Galeria Artelibre i MEAM ( Museo Europeo de Arte Moderno) Barcelona.

Te likovni rad “Banka” koji je finalist projekta The Almenara Collection, The Almenara Art Prize 2023. u Cordobi, Španjolska. Taj dio izložbe zaključuju dva rada “Izlaz” i Ulaz” kojima se Varzić predstavio na 1. Međunarodnom trijenalu portreta u Kninu u Kninskom muzeju.

Glavni dio izložbe su radovi iz 2023. godine, srednjeg i većeg format. Iako su neki od njih tek nastali, već se predstavljaju na dva umjetnička projekta, “Košnica” će biti izložena na skupnoj izložba Painting the figure now 2023. koja će biti otvorena od 8. rujna do 28. listopada 2023.godine u WMOCA (Wausau museum of contemporary art) Wisconsin, USA u organizaciji platforme PoetsArtists i 33 contemporary art gallery iz Chichaga, a drugi rad “Majka Istok” ušla je u finale 2023 Beautiful Bizarre Art Prize u kategoriji RAYMAR Traditional Art Award, u organizaciji prestižnog magazina za suvremenu umjetnost Beautiful Bizarre Magazine.

Varzić je odabrao, a Motovun ga je prihvatio i širom mu otvorio vrata da se na dostojanstven način predstavi u Istri u kojoj živi i stvara.Tako će već u rujnu u istoj galeriji biti otvorena skupna izložba polaznika likovne radionice koju Varzić vodi duži niz godina.

Izložba je realizirana uz pomoć Općine Motovun i Turističke zajednice Motovun.

Novi monumentalni mozaik u Poreču

Prilika je i da se najavi i skorašnje postavljanje monumentalnog mozaika na pročelju Hotela Poreč, kojeg je izradio Varzić u suradnji s najboljom svjetskom radionicom mozaika Travisanutto mosaici iz Spilimberga, a koji je privatna inicijativa vlasnika hotela obitelji Dugandžić.

Predgovor digitalnog kataloga potpisuje dr.sc. Vinicije B.Lupis, koji u uvodu piše:

Godinama pratim likovni put Eugena Varzića, osamljenog slikara na hrvatskoj likovnoj sceni, autonomne osobnosti, izvan likovnih skupina i pravaca, koji iz godine u godinu napreduje u likovnosti, rastući iz njegove potrebe da nadilazi granice zadanog. Slikar Eugen Varzić novim ciklusom krenuo je u novo propitivanje stvarnosti, novog nadrealnog svijeta osjećaja, emocija, sakrivenih duboko u nama. Izložba kroz koju prolazimo svojevrstan je hodnik i hodogram osjećaja i emocija koje su vodile umjetnika od dubrovačke izložbe u Umjetničkoj galerije u Dubrovniku 2021. godine: Sve su ti slike OK, do danas.

Umjetnik stvara u svijetu koji se dinamično mijenja, koji pandemijom Covida -19, klimatskim promjenama, društvenim raslojavanjima, krizom međuljudskih odnosa, ukazuje na ubrzano mijenjanje svijeta. Sve vanjske manifestacije okruženja u kojem živimo ostavljaju traga na njegovom likovnom promišljanju, jer je slikarstvo više nego li ikoji drugi vid umjetnosti ogledalo realnosti u kojem živimo. Slike su ogledalo unutrašnje borbe kroz koju umjetnik prolazi u osami svog ateljea, a obitelj je njegov otok u struji, da citiramo naziv romana Ernesta Hemingwaya, mjesto gdje nalazi svoje uporište za daljnje stvaranje. Kompozicijski izložba je strukturirana u četiri cjeline s bitnim elementom za razumijevanje koncepcije postava izložbe, a to je prije svega autorov dokumentarni film „Ma de.“ Umjetnik kao narator bitan je faktor u prenošenju temeljne misli odrednice ovog likovnog ciklusa. Ovaj likovni ciklus svoju kozmogoniju duguje prebiranju unutar naslaga starijih proživljenih emocija, vodeći nas u neizvjesnost mističnog realizma, kao svojevrsnog traženja smisla u sadašnjosti, realnosti svijeta u ubrzanoj transformaciji.

O autoru:

Eugen Varzić diplomirao je slikarstvo na Odsjeku za likovnu umjetnost Filozofskog fakulteta u Rijeci (današnja Akademija primijenjenih umjetnosti) 1999. godine. Izlagao je na četrdesetak samostalnih izložbi i na više od stotinu kolektivnih u zemlji i inozemstvu. Vodio je nekoliko umjetničkih projekata i radio na međunarodnim umjetničkim projektima. Usavršavao se u umjetnosti u Madridu, u radionicama Eloya Moralesa i Antonija Lópeza Garcie. Niz godina sudjeluje na dobrotvornim aukcijama slika. Povremeno se bavi dizajnom, kratkim filmovima, ilustracijom, te vodi likovne radionice i podučava buduće studente umjetničkih akademija. Na prvoj TEDxPula konferenciji u Istri održao je predavanje pod nazivom Umjetnost kao disanje. Slobodni umjetnik, živi i radi u Istri, Hrvatskoj, EU.

O kustosu:

Vinicije B. Lupis diplomirao je 1992. na dvopredmetnom studiju povijesti i arheologije u Zadru, a drugi put je, također u Zadru, diplomirao 1995. na studiju povijesti i teorije umjetnosti. Magistrirao je 1998. s temom Liturgijsko srebro Stona do 1600. godine, a doktorirao je 2004. u Zadru s temom Moćnik dubrovačke prvostolnice. Svoj rad u struci započeo je 1992. kao konzervator arheolog u Regionalnom zavodu u Splitu, a sljedeće godine radi kao konzervator povjesničar umjetnosti u Zavodu za zaštitu spomenika Dubrovnik. U Državnom arhivu u Dubrovniku obavljao je posao arhivista specijalista i voditelja Odjela nove građe XIX. i XX. stoljeća. Tijekom dosadašnjega interdisciplinarnog rada, koji se zahtijeva u suvremenoj znanosti, povezivao je više humanističkih disciplina: povijest, povijest umjetnosti, arheologiju i arhivistiku. Od 2007. radi u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, a od 2008. voditelj je Područnog centra Dubrovnik toga instituta. Objavio je stotinjak znanstvenih radova i više knjiga s temom sakralne baštine, povijesti i povijesti umjetnosti dubrovačkog kraja i Boke kotorske. Urednik je više časopisa i zbornika, a kao vanjski suradnik HRT-a dao je svoj prilog za cijeli niz dokumentarnih emisija o povijesti i baštini Dubrovnika. Bio je autorom cijelog niza zapaženih izložbi u Dubrovniku i Korčuli. Dobitnik je plakete Društva dubrovačke starine 2000. godine za prinos istraživanju povijesti Dubrovnika; iste godine dobio je i zahvalnicu Dubrovačkoga simfonijskog orkestra za uspješnu suradnju i doprinos promicanju njegovog rada. Dobitnik je zlatne povelje Matice hrvatske za knjigu Sakralna baština Stona i okolice 2002. godine, i srebrne povelje Matice hrvatske 1997. za knjigu Ston u trešnji. Aktivni je član Predsjedništva Matice hrvatske-ogranak Dubrovnik, Velikog vijeća Društva

prijatelja dubrovačke starine, Hrvatskoga arheološkog društva, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, Hrvatskoga mariološkog instituta, Odbora za kulturu Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik, Hrvatsko-armenskog društva u Dubrovniku i Društva hrvatskih književnika.

Mor Roll – promocija albuma Moji jadi:

Nakon formalnog dijela, prisutni će se opuštati uz glazbeni nastup Mor Rolla te predstavljanje njegova najnovijeg albuma “Moji jadi”. Kritika glazbenog portala Muzika.hr opisuje album riječima: “‘Moji jadi’ naziv je novog albuma nekonvencionalnog pulskog glazbenika i producenta po imenu Mor Roll, a iza pseudonima stoji multitalentirani umjetnik Vedran Šilipetar. Tekstovi su napisani na španjolskom jeziku, osim naslovne pjesme ‘Moji jadi’.”

Mor Roll je već privukao pažnju svojim albumom “AndaluzIstria” objavljenim 2022. godine, na kojem se istaknuo singl “Susedica”. Album “Moji jadi” predstavlja određenu prekretnicu u njegovom pristupu i zvuku, kombinirajući tradiciju i suvremenost. Album donosi intrigantnu kombinaciju elektronike i akustike, uz izražajne dionice Saz-a, egzotičnog tradicionalnog instrumenta porijeklom iz Perzije, koji su popularizirali turski i bosanski glazbenici. Cijeli album je producirao, aranžirao i izveo Mor Roll, dok se za mastering pobrinuo Sandro Butković.

Link na digitalni katalog

https://online.fliphtml5.com/uicyb/vten/

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email