NEWS

Last minute kameni zid(ić)

17.05.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Last minute kameni zid(ić)
232IMG_2703_1.JPG

Valjda u duhu sveopćeg last minute turistčkog trenda, na jedinstvenoj šetnici Jadranske obale, onoj od porečkog gradskog kupališta prema uvali Brulo, krajem proteklog tjedna započeli su radovi na izgradnji kamenog potpornog zida duljine 400 metara i visine 40 – 80 cm. Prema nedavnom objašnjenju (24.4.2008) iz Odjela za komunalno gospodarstvo Grada Poreča, predviđeno trajanjen radova je 40 dana, dakle tamo negdje do 1. srpnja 2008. godine ! U međuvremenu SVI su hoteli od Brula pa nadalje već barem 2 tjedna otvoreni, pa će šetnja turista među bagerima uz samo more vjerojatno biti jedan od budućih "reklamnih" spotova u nekoj stranoj turističkoj agenciji.
Mala kronologija:
– Skupština Turističke zajednice Grada Poreča je krajem prosinca 2007. prihvatila program rada u kojem je predviđena investicija od 1 milijun Kuna za izgradnju kamenog zidića na tom području
– Grad Poreč 21.3.2008. (4 mjeseca kasnije) raspisuje, sukladno Zakonu, javno nadmetanje za uređenje dijela Gradskog kupališta 
– Ugovor je sklopljen s porečkim poduzećem BoMar (do danas NEMA objave o tome u Oglasniku javne nabave RH, za razliku od drugih nadmetanja)
– prema izjavi sa sjednice Gradskog vijeća od 24.4.2008. , a nakon pitanja zbog čega su ispiljeni borovi na kupalištu, čekalo se da istekne rok za eventualne žalbe, nakon čega bi se polovicom svibnja trebalo početi s izgradnjom. Tada su gradski vijećnici upozoravali da je to prekasno i da ponovno sa gradnjom zadire u turističku sezonu (praksa kod rekonstrukcije starogradske jezgre, Trga slobode, ceste Baderna – Poreč….)
– Grad se je obvezao da će za svaki ispiljeni bor posaditi 2 nova bora (valjda na istom području) a TZ Grada je najavila da će kontrolirati poštuje li se taj dogovor.

Sada, kada je ucrtana linija budućeg zida više je nego očito da su neki borovi "pali za domovinu" iz nepoznatih razloga. Možda bi za svakog takvog trebalo zasaditi barem 10 novih 🙂
A ono što je tragično, izgleda da će i jedan od najljepših borova u Poreču propasti nakon što mu se danas odsjeku korijeni zbog postavljanja temelja zida.
Neki su pali navodno zbog toga jer smetaju turističkom vlakiću. Zanimljivo je pripomenuti da se je o turističkom vlakiću razgovaralo još davnih dana (80-ih prošlog stoljeća), kada je gosp. Radolović bio direktor Usluge i već je onda bilo pitanje kako će vlakić prolaziti među turistima ?!
Sezona je u Poreču počela još za vrijeme prvomajskih praznika, nastavila se za blagdane Duhova, a 22.5. se nastavlja s blagdanima Tijelova. I td. Kako izgleda šetnica već sada, kada gostiju nema niti blizu toliko koliko će ih biti za 7 dana, vidljivo je sa fotki. 

B.Gr.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email