NEWS

Otkazi stranih turista zbog potvrda za djecu

17.05.2008. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Otkazi stranih turista zbog potvrda za djecu
220man_tuiri.jpg

Formular s interneta
Zaboravljeno je kako mnoga sela i manja mjesta u Europi nemaju službenog prevoditelja, pa ni javnog bilježnika. Propis, čija je primjena počela prije nekoliko tjedana, zakomplicirao je život mnogim posjetiteljima Hrvatske, a sudeći prema brojnim reakcijama dosad, ponajviše češkim turistima.

Njihova djeca, naime, često putuju s rodbinom i bakama, a upravo predstoji masovni lipanjski val dolazaka iz te zemlje. Nova su im pravila zbog izdatka za bilježnika i prevoditelja putovanje u Hrvatsku poskupila za 60 do 70 eura.

To, međutim, nije jedina šteta od ove zavrzlame, koja je jučer, nakon niza negativnih reakcija iz europskih turističkih krugova, naglo raspetljana. Sada će dostajati s interneta isprintani formular, ispunjen, koji će potpisati roditelji, policija, matičar ili bilježnik u mjestu iz kojeg gosti dolaze.

Zabrinut Plenković
 U češkim je medijima desetak dana trajala kampanja u kojoj se na nekim televizijskim stanicama išlo tako daleko da se govorilo da se ne putuje u Hrvatsku.

Neki su podsjetili da Grci ili Turci ne zahtijevaju ništa slično – kaže Antun Plenković, direktor ureda Hrvatske turističke zajednice u Pragu.

Očito je da je da svi resori nisu svjesni kako je Hrvatska turistička zemlja u kojoj se svaka promjena režima putovanja tiče milijuna ljudi, pa ju je u najmanju ruku pristojno pravodobno najaviti.

Print Friendly, PDF & Email