NEWS

Kreće projektiranje uređenja Marafora, u planu i sanacija Romaničke kuće

postojece stanje2
25.04.2022. 14:30; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Kreće projektiranje uređenja Marafora, u planu i sanacija Romaničke kuće

Danas je potpisan „Ugovor za pružanje usluga izrade projektne dokumentacije za projekt obnove povijesne jezgre grada, 2. i 5. etapa – V. faza“ između Grada Poreča-Parenzo i pulske tvrtke COIN, koja je kao najpovoljniji ponuditelj odabrana putem javne nabave.

Na potpisivanju su sudjelovali gradonačelnik Loris Peršurić, pročelnik za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin te pročelnik za komunalni sustav Marino Poropat, kao i članica Uprave COIN-a Barbara Peruško.

Predmet nabave bilo je projektiranje rekonstrukcije ulica porečke starogradske jezgre s infrastrukturnom mrežom i to za 2. etapu koja obuhvaća površinu 3.650 metara kvadratnih odnosno Trg Marafor i ulice E. Kumčića, M. Bernobića, te 5. etapu površine 2.155 metara kvadratnih koji obuhvaća ulice Lj. Gaja, I. Gundulića, Cardo Maximus, dio Eufrazijeve ulice, te dijelove Obale Matka Laginje i Parka Jurja Dobrile.

Kako je prilikom potpisivanja napomenuo gradonačelnik Loris Peršurić, ovo su posljednje dvije faze obnove starogradske jezgre.

– Projekti u starogradskoj jezgri nikada nisu jednostavni, jer podrazumijevaju puno više dokumentacije i raznih odobrenja. Ali, kako smo napravili i prilikom obnove gradske rive, tako ćemo i za obnovu Trga Marafor i okolnih ulica. Ove dvije investicije predstavljaju najveća ulaganja u porečku starogradsku jezgru posljednjih godina. Želja nam je vratiti Maraforu njegovu originalnu funkciju –  onu trga u samom središtu grada, središta društvenih zbivanja, ali i turističke ponude.

Podsjetimo, projekt kompletne obnove povijesne jezgre grada Poreča podrazumijeva površinu grada u obimu od 11, 50 hektara, u kojoj je obuhvaćeno 28 ulica i trgova i njihovih dijelova, u ukupnoj površini od 12.9113 metara kvadratnih. Kako je podsjetio pročelnik Hrvatin, rekonstrukcija povijesne jezgre Poreča počela je još 1996. godine, a osim rekonstrukcije popločenja obuhvaćala je i obnovu infrastruktura (voda, kanalizacija, struja, telefonija,) na način da se uklone sa fasada i prenesu u podzemne kanale, što je predstavljalo vrlo kompleksan, zahtjevan i složen pothvat, kako u stručnom tako i financijskom pogledu. Veliki obim radova zahtijevao je etapnu, „korak po korak“ izgradnju. Do sada su realizirane četiri faze (1. 3. 4. i 6. etapa) povijesne jezgre, te rekonstrukcija Trga slobode.

Grad Poreč-Parenzo provedbom javne nabave pokrenuo je i 2. i 5. etapu – V fazu nastavka procesa obnove povijesne jezgre. Dosad je izrađen geodetski snimak, obavljeno kompletno arheološko istraživanje, te geomehanički istražni radovi, odnosno, gotovo svi podaci koji su nužni za početak projektiranja navedenih etapa koje obuhvaćaju gore spomenute ulice starogradske jezgre. Također je izrađeno idejno rješenje uređenja Trga Marafor s obnovom antičke hodne površine foruma, te ishođeno mišljenje i posebni uvjeti konzervatora.

– Javna nabava, čiji je ishod potpisivanje današnjih ugovora, odnosila se na izradu projektne dokumentacije za idejni, glavni i izvedbeni projekt obnove i uređenja popločenja ulica i trgova starogradske jezgre. To uključuje i obnovu i izgradnju podzemne infrastrukture mreže gradskih instalacija, odnosno vodovodne, elektroenergetske  i elektroničke komunikacijske mreže, s uključenim svim geodetskim radovima potrebnim za izradu dokumentacije. Važno je napomenuti da, uz Grad Poreč-Parenzo, u ovoj investiciji značajnu ulogu igraju i infrastrukturaši: HEP, Istarski vodovod i Odvodnja Poreč, jer se, kao i u cijeloj starogradskoj jezgri do sad, infrastruktura planira postaviti podzemno., rekao je pročelnik Poropat.

Ukupno ugovorena cijena usluga 644.000,00 kn bez PDV-a, a projektiranje je zamišljeno da se izvodi kao što se činilo i za dosad već dovršene četiri faze rekonstrukcije, na način da svako komunalno poduzeće izradi projektne zadatke u svojoj domeni, a izradu i objedinjavanje infrastrukture povjerit će se nositelju, odnosno koordinatoru cijelog projekta.

Što se tiče rokova, ugovoreni rok za izradu idejnih projekata je 90 dana. Po dobivanju lokacijske dozvole teče rok od 90 dana za izradu glavnih projekata potrebnih za ishođenje građevinskih dozvola. I na kraju preostaje još izvedbeni projekt za što je ugovoreno 60 dana.

Barbara Peruško iz COIN-a zahvalila se na ukazanom povjerenju, naglasivši da žele kroz godinu dana znati sve što je potrebno za područje Marafora i okolnih ulica.

Zaključno, gradonačelnik je najavio i obnovu Romaničke kuće, iz sredine 13. stoljeća, uz Kanoniku najstariju sačuvanu kuću u Poreču, koja se nalazi na tome području, ali nije bila predmet ove nabave, što znači da bi radovi na njenoj rekonstrukciji mogli početi i prije rekonstrukcije Marafora.

 

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email