NEWS

Koncertom Viktora Vidovića završio ljetni program 61. Koncerata u Eufrazijani

300833485_5403736553049588_2972795460523862673_n
14.09.2022. 12:21; ; Početna / Kultura / Koncertom Viktora Vidovića završio ljetni program 61. Koncerata u Eufrazijani

Koncerti u Eufrazijani već više od šest desetljeća nude najbolje iz svijeta komorne klasične glazbe, zbog čega ih krasi titula jedne od najdugovječnijih kulturnih manifestacija tog tipa u Hrvatskoj. Čistoća koncepta i kvaliteta sadržaja postavljeni su kao glavni kriteriji za pripremu koncertne sezone, a odražavaju se u visokom standardu u izboru izvođača, raznovrsnosti u pristupu klasičnoj glazbi kroz izbor instrumenata i repertoara te izražen edukativan element s ciljem jačanja postojeće publike i stvaranja nove.

  1. Koncerti u Eufrazijani u organizaciji i selekciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč plijenili su pažnju uživatelja klasične glazbe bogatim, pažljivo osmišljenim i raznovrsnim programom sastavljenim od deset vrhunskih koncerata klasične i sakralne glazbe, u izvedbi međunarodno poznatih domaćih i stranih umjetnika. Posebnu notu ovogodišnjem izdanju dalo je preseljenje koncertnog klavira Steinway & Sons iz prostora kazališne dvorane Pučkog otvorenog učilišta Poreč u Eufrazijevu baziliku, što je posjetiteljima omogućilo besprijekorno iskustvo doživljaja klasične glazbe.

Kao uvertira u 61. Koncerte u Eufrazijani u porečkoj kazališnoj dvorani 18. svibnja održan je najavni koncert Zagrebačkog kvarteta koji je oživio skladbe J. Haydna i A. Dvořáka. Koncept najavnih koncerata i otvorenih proba inovacija je i nadogradnja na postojeću arhitektoniku središnje koncertne sezone. Najavni koncerti i otvorene probe održavaju se izvan uobičajene turističke sezone s ciljem obogaćivanja i osamostaljivanja koncerata klasične glazbe u vansezonskom periodu, popularizacije i promocije ozbiljne glazbe te čine sastavni dio nove vizije Koncerata u Eufrazijani.

Središnja koncertna sezona svečano je otvorena u petak, 1. srpnja 2022. u 21 sat nastupom jednog od najboljih svjetskih violinista, umjetnika impresivne karijere čiji koncerti ostavljaju publiku bez daha, maestra Stefana Milenkovića. Pred rasprodanom Bazilikom Milenković je nastupio s dugogodišnjom suradnicom, talentiranom i nagrađivanom pijanisticom Hildom Švan. Njegova besprijekornost u izvedbi, savršena preciznost, karizma koja ga obavija i istančan osjećaj za lirski izražaj odveli su publiku na čudesno, intimno i jedinstveno putovanje kroz odabrane skladbe G. Tartinija, L. van Beethovena, C. Saint-Saensa i N. Paganinija.

U petak, 8. srpnja nastupio je osebujni norveški pijanist Håkon Austbø s izvedbom zahtjevnih skladbi C. Debussyja, L. Janáčeka, M. Ravela, O. Messiaena, A. Skrjabina i E. Griega. Austbøv koncert ostat će upamćen kao jedan od koncerata koji su ostavili dubok i neizbrisiv zapis o eteru u koji nas Austbø, u potpunom jedinstvu s instrumentom, uvodi nepretenciozno, skrušeno i otvorenog srca. Austbø je istinski medij u onostrano, gdje riječi gube smisao. Ganuti su bili kako povremeni uživatelji klasične glazbe tako i pravi znalci. „Nikada prije i nikada poslije se to više neće dogoditi“, „To nije koncert, to je njegov život“ samo su neki od komentara koji su se mogli čuti u atriju Bazilike nakon koncerta.

U petak, 15. srpnja nastupila je najbolja pijanistica na aktualnoj hrvatskoj sceni, Martina Filjak, umjetnica zavodljive scenske snage, poznata po strastvenoj lirskoj izvedbi i tehničkoj perfekciji kojom oduševljava međunarodnu javnost i kritiku. Snažna, neumoljiva i graciozna Filjak u Eufrazijani je nastupila s izvedbama skladatelja G. F. Händela, J. S. Bacha, R. Schumanna, F. Liszta i G. Donizettija.

U petak, 22. srpnja u 21 sat održan je koncert Monike Leskovar, Davorina Brozića i Terezije Cukrov. Violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Terezija Cukrov već tradicionalno na Koncerte u Eufrazijani unose živost svjetskih pozornica. U izvedbi remek-djela komorne literature za klarinet, violončelo i klavir L. van Beethovena i J. Brahmsa, Leskovar i Cukrov ove se godine pridružio i vrstan klarinetist, dirigent i pedagog Davorin Brozić. U zasigurno najtoplijoj ljetnoj večeri sezone, trio je razgalio publiku sinergijom i maestralnom izvedbom.

U petak, 29. srpnja nastupio je Zagrebački komorni orkestar i južnokorejska sopranistica Eunsil Kang. U ovom bogatom spoju kraj srpnja na Koncertima u Eufrazijani obilježile su izvedbe W. A. Mozarta, G. Caccinija, A. Dvořáka, B. Bartóka, C. Francka, L. Sorkočevića i D. Šostakovića. Božanstveni glas E. Kang dopro je do srca publike koja je izvedbu pozdravila ovacijama.

U petak, 12. kolovoza nastupili su Samanta Stell, David Kumpare i Sandro Vešligaj. Poletan trio u spoju flaute, klarineta i klavira izveo je razigran i lepršav repertoar skladbi M. Obiolsa, F. Bruna, T. Aubina, E. Cossetta i D. Milhauda.

Ansambl Rhapsody guitar nastupio je u utorak, 23. kolovoza. Rhapsody guitar okuplja mlade polaznike ljetne škole gitare pod vodstvom profesora gitare i predavača Xhevdeta Sahatxhije. Mladi glazbenici predstavili su izvedbe u solističkoj, kvartetnoj i orkestralnoj formi raznovrsnih skladatelja – J. Sagreras, M. M. Ponce, A. Piazzolla, D. Pejačević, J. S. Bach samo su neki od njih.

U petak, 26. kolovoza održala se izvedba naziva Andrija iz Motovuna i njegovo doba koju su upriličili članovi ansambla Projekt Lazarus. Lazarus svojim projektom Motovunjanin nastoji pokazati izvanredan značaj Andrije Motovunjanina, Istranina koji je živio na prijelazu iz 15. u 16. stoljeće i svojim je djelima obilježio europsku i svjetsku glazbenu i tiskarsku povijest. Sinergiju istraživačkog i umjetničko-interpretativnog rada ansambl predstavili su kroz koncertno-edukativni nastup.

U petak, 2. rujna nastupili su Edin Karamazov i Dani Bošnjak. Gitarist Karamazov poznat je kao predstavnik novog, rijetkog ili neobičnog s jedinstvenom umjetničkom vizijom koja proširuje granice tehnike i repertoara za gitaru i lutnju. Flautist Bošnjak jedan je od najtraženijih hrvatskih flautista, vrsni znalac srednjovjekovne glazbe koji voli istraživati suvremene glazbene žanrove. Ovaj je duo atraktivnog spoja 61. Koncerte u Eufrazijani oplemenio izvedbama skladbi W. A. Mozarta.

Središnji koncertni program 61. Koncerata u Eufrazijani završio je u petak, 9. rujna nastupom uglednog gitarista i skladatelja Viktora Vidovića. U intimnoj i sanjivoj atmosferi, istovremeno nježno i suvereno, Vidović je opčinio publiku skladbama J. S. Bacha, H. Ville-Lobosa i I. Albeniza.

Nakon intenzivnog i bogatog ljetnog programa, održat će se dvije otvorene probe. Otvorene probe inovativan su koncept predstavljanja predstojeće glazbene sezone na kojem mogu prisustvovati svi zainteresirani te izbliza promotriti proces pripreme za izvedbu i (su)stvaranje glazbenih točaka profesionalnih klasičnih glazbenika te svoje dojmove ili komentare podijeliti s izvođačima. U prirodnoj, opuštenoj, edukativnoj atmosferi, publici je pružena mogućnost da promatra način rada svjetski priznatih klasičnih glazbenika i tako na drugačiji, intimniji način upozna svijet klasične glazbe.

U srijedu, 26. listopada u 21 sat u porečkoj kazališnoj dvorani otvorenu probu održat će pijanistica Terezija Cukrov. Porečanka Terezija Cukrov uvijek srdačno pridonosi njegovanju kulture i afirmaciji klasične glazbe u rodnome gradu. Ova u svijetu prepoznata pijanistica u svom radu teži iskoracima, među kojima se ističe sudjelovanje u projektu za preparirani klavir u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku te predstavljanje recitalom na toy pianu na Muzičkom biennaleu Zagreb. Za ovu će priliku pijanistica Poreču predstaviti rad na atraktivnom instrumentu prošlosti i preteči klavira – fortepijanu.

U utorak, 22. studenog u 21 sat u porečkoj kazališnoj dvorani otvorenu probu održat će klavirski trio Marco Graziani (violina), Petar Kovačić (violončelo) i Terezija Cukrov (klavir). Trio se ističe suverenim vladanjem instrumentom, predanim pristupom partituri, bogatim i kompaktnim zvukom te muziciranjem na izuzetno visokoj razini. U kratko vrijeme zajedničkog djelovanja Klavirski trio savladao je brojna glazbena djela, ali i potaknuo domaće skladatelje na stvaranje novih, upravo za ovaj sastav. Nastajanje trojne harmonije zvuka u porečkoj kazališnoj dvorani publika će imati priliku upoznati uz skladbe I. Lang, L. van Beethovena i R. Schumanna.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email