NEWS
LUTRIJA T

Italija otvara novih 1000 kamper odmorišta na 2000 postojećih, u Hrvatskoj imamo 30-ak odmorišta, u Sloveniji imaju 300 kamper odmorišta…

kamperi-it
14.09.2022. 11:45; ; Početna / Gospodarstvo / Italija otvara novih 1000 kamper odmorišta na 2000 postojećih, u Hrvatskoj imamo 30-ak odmorišta, u Sloveniji imaju 300 kamper odmorišta…

Trend kampera u Europi je u konstantnom porastu. U Hrvatskoj smo još 2009.g. osnovali URKO – Udrugu kamper odmorišta Hrvatske u Poreču, a  koju smo bili prisiljeni zatvoriti zbog hrvatskih zakona, posebno u sferi prostornog planiranja općinskih i županijskih ureda za prilagodbu ove nove ponude u potražnji kamperista.

Ponašanje ureda za prostorna planiranja u općinama i gradovima su  bila toliko  maćehinska prema ovoj vrsti ponude unatoč  postojanju pedesetak investitora  samo iz  Istre,  da je trebalo staviti ključ u bravu.

U Hrvatskoj danas imamo nažalost samo  tridesetak pravih kamper odmorišta, a sve ostalo što se nudi su kampovi i ne baš doslovno prilagođeh prostora za ovu vrstu smještaja. Italija ih ima 2.000 a Francuska 4.000 dok susjedna Slovenija više od 300.

A  kako se drugi razvijeniji turistički poslenici u okruženju odnose prema ovoj ponudi govori i izjava ministra turizma  Italije, Massima Garavaglie koji je za vrijeme sajma u Parmi izjavio:
“S ciljem povećanja ulaganja u sektor turizma na otvorenom, odlučili smo financirati izgradnju 1.000 kvalitetnih kamper odmorišta , koje će se graditi diljem Italije.Turizam u Italiji čini 13-14% BDP-a i zapošljava 15% aktivnog stanovništva – nastavio je Garavaglia –. Ima potencijal doseći 20%, ali moramo presresti potražnju. Generacija Z, dvije milijarde ljudi u svijetu, pokazuje nam put: za njih održivost nije trend, već činjenica”.

Outdoor turizam posljednjih je godina u stalnom porastu, što potvrđuju najnovija istraživanja Pwg-a, prema kojima je sklonost odmoru u prirodi od početka pandemije porasla za dvoje od troje Talijana, te podaci Faita Federcampinga, prema kojima ljeto 2022. potvrđuje važan oporavak talijanskih kampova s ​​ukupno 10,5 milijuna dolazaka i preko 69 milijuna posjetitelja, s prognozom rasta za sezonu 2022. od 30% u usporedbi s 2021. godinom.

Francuska ima 4.000 kamping odmorišta , u Italiji trenutno imamo 2.000 – podvukao je Garavaglia –. Riskiramo da ne možemo presresti turiste iz sjeverne Europe i iz tog smo razloga odlučili dodijeliti sredstva za izgradnju 1.000 kvalitetnih odmorišta”.

Sapienti sat!

napisao: Jerko Sladoljev, Top Camping

Print Friendly, PDF & Email