Kajin: Istra je kažnjena jer neki zastupnici neće glasati za HDZ-ov proračun

25.11.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Kajin: Istra je kažnjena jer neki zastupnici neće glasati za HDZ-ov proračun
997HO007404.jpg

U ime Kluba zastupnika IDS-a Damir Kajin amandmanima zatražio dodatnih 135 milijuna kuna za ulaganja na istarskom poluotoku

Među četiri milijarde kuna vrijednim amandmanima koje su opozicijske stranke dale na predloženi državni proračun, »težak« gotovo 100 milijardi kuna, Klub zastupnika IDS-a traži preraspodjelu »svega« 134,7 milijuna kuna. Prema amandmanima koje je u proceduru uputio predsjednik Kluba Damir Kajin, više od polovice tog iznosa – 70 milijuna – ta stranka traži za liburnijski dio Istre, tj. za kapitalnu investiciju gradnje vodovoda Matulji – Lovran – Opatija s obzirom na to da taj turistički prostor još nema u svojem zaleđu pitku vodu iz mreže.

Sljedećih 30 milijuna kuna IDS traži za sufinanciranje nastavka gradnje porečke obilaznice čije rješavanje ocjenjuje vrlo značajnim za Poreč. Njegov amandman za gradnju buzetske zaobilaznice Štrped-Srnegla iznosi pet milijuna kuna. Od zahtjeva za (su)financiranjem komunalnih i infrastrukturnih investicija tu su još pet milijuna kuna za uređenje kanalizacije u buzetskoj starogradskoj jezgri i milijun kuna za istu namjenu u bujskoj. Po dva milijuna kuna traži za uređenje industrijskih zona u Umagu i Vodnjanu.

Dodatnih deset milijuna kuna, uz 1,7 milijuna namijenjenih redovnoj djelatnosti pulskog sveučilišta, IDS-ovci bi htjeli za početak gradnje potrebnih sveučilišnih zgrada u Puli. Za izgradnju školskih sportskih dvorana u Rovinju i Balama podneseni su amandmani »teški« pet odnosno dva milijuna kuna, a isti se iznos traži i za rekonstrukciju zgrade Osnovne škole Vazmoslava Gržalje u Buzetu.

Po 250 tisuća kuna iz državnog proračuna IDS bi usmjerio u nabavku opreme za višnjansku zvjezdarnicu i uređenje muzejske zgrade i zbirke Matije Vlačića Ilirika u Labinu. Naposljetku, ta stranka predlaže da se borcima osigura dodatnih 150 tisuća kuna.

Inače, sudjelujući ovoga tjedna u raspravi o državnom proračunu Damir Kajin je zastupao tezu da u predloženom obliku nije dobar za sve krajeve Hrvatske te je »opasno dijeli na sredine koje podržavaju centralnu vlast i one koje joj oponiraju«. Naravno, na način da se oni koji joj daju podršku mogu nadati praćenju njihovih investicija, a oni drugi bit će zakinuti.

– Ako je neki prostor Hrvatske kažnjen jer neki zastupnici neće glasati za ovaj proračun, onda je to Istra. Svjesno, namjerno je kažnjena s 27,2 milijuna kuna iz proračuna, rekao je on pobrojavši stavke s istarskim predznakom uvrštene u proračun. To su OŠ Barban 500 tisuća kuna, Talijanska OŠ u Bujama 300 tisuća, sportska dvorana Talijanske SŠ u Puli tri milijuna, redovna djelatnost pulskog sveučilišta milijun i 716 tisuća, Dom za djecu u Puli 800 tisuća, Dom za odgoj djece i mladeži u Puli 400 tisuća, domovi za psihički oboljele osobe u Puli i Motovunu po 2,6 milijuna, pulska Opća bolnica 13,4 milijuna te za regionalni razvoj Istarske županije milijun i 924 tisuće kuna.

Uz napomenu da će u ovu županiju stići i 10 do 15 milijuna kuna iz Hrvatskih cesta te 182,4 milijuna kuna namijenjenih BINA-Istri, Kajin je konstatirao da je ovakav tretman Istre, koja u novom proračunu dobiva milijun kuna manje nego lani, »naprosto ponižavajući«.

– Ono što me najviše vrijeđa je ta trgovina: glasaj za proračun, dat ću ti, nećeš glasati za proračun, ne dam ti. Zaključak je naprosto proziran. Tamo gdje su na vlasti HDZ-ovci, dobit će novac, a tamo gdje nisu, odnosno ne podržavaju proračun, neće dobiti, ponovio je Kajin za saborskom govornicom i »zaradio« niz replika odnosno »ispravaka netočnih navoda«, uglavnom HDZ-ovaca, ali i drugih zastupnika koji su se usprotivili tezi da je Istra ili samo ona zapostavljena u državnom proračunu. Tako je, primjerice, SDP-ovac Marin Jurjević rekao da će ovakvim proračunom posebno biti kažnjeni otoci, a HDZ-ovac Krunoslav Markovinović ironično primijetio da bi, kad bi bilo točno da novac dobivaju one sredine gdje je HDZ na vlasti, onda Sv. Petar u Šumi imao četverostaznu cestu, a nema je.

Goran PRODAN, Glas Istre

Istrijane drže za blago?

Uz naporno puno brojaka i podataka Kajin se i u ovoj raspravi o proračunskom novcu dotaknuo pitanja nejednakog tretmana Istre i drugih dijelova Hrvatske kad je u pitanju naplata cestarina i tunelarina. Podsjetio je da prolaz kroz nešto više od pet tisuća metara dug tunel Učka košta 28 kuna, a 160 kilometara autoceste i poluautoceste od Zagreba do Rijeke, na kojoj je najmanje osam tisuća metara tunela, plaća se 56 kuna.

– Prelazak preko mosta Mirna Istrijani i oni koji dolaze u Istru plaćaju 14 kuna. Krčki most je za otočane besplatan, a nama se tu dere koža. I sada se još razmišlja da se na autocestama kojima upravlja Hrvatska autocesta kroz zimski period smanji cestarina 30 posto, osim na Ipsilonu i na tom nesretnom mostu kao da nas se, gospodo, da budem bezobrazan, drži za blago, rekao je Kajin ustvrdivši da samo od cestarina i trošarina na naftne derivate Istrijani u državni proračun uplaćuju više od 400 milijuna kuna, a od koncesije na Ipsilon koncesionar također ubire više od 400 milijuna kuna.

Radin bi 26 milijuna kuna za Brtoniglu, Peruško 12 za pulsku luku, a Meden će lobirati za istarske ceste

Jučer smo i druge, neideesovske zastupnike iz Istre pitali imaju li amandmane vezane specijalno uz Poluotok.

Nezavisni zastupnik talijanske nacionalne zajednice Furio Radin nam je odgovorio da traži novac za ambulantu, školsku sportsku dvoranu i enološki muzej u Brtonigli, ukupno 26 milijuna kuna. Pored toga, kao Klub nacionalnih manjina on i kolege zastupnici drugih nacionalnosti traže pet milijuna kuna za nabavku knjiga na materinjim jezicima, a dio toga tiče se, naravno, i Istre, prvenstveno Talijana u Istri.

SDP-ovac Anton Peruško podnio je nekoliko amandmana od kojih se tri odnose direktno na istarske investicije. Za sanaciju pulskoga lukobrana zatražio je 10 milijuna kuna, još dva milijuna za popravak Riječkog gata u pulskoj luci, a četiri milijuna kuna za izgradnju školske sportske dvorane u Pazinu.

HSU-ov zastupnik Silvano Hrelja nam se nije javljao na pozive i poruke, a od dvojice HDZ-ovaca, koji u principu ne bi trebali imati amandmane na svoj proračun, za komentar smo »uhvatili« Milana Medena.

– Smatram da je predloženi proračun dovoljno razvojni jer je država osigurala 15 milijardi kuna za te namjene i sigurno je da će to pozitivno utjecati i na tokove u Istri. Osobno sam se zauzeo za investiciju u Opću bolnicu u Puli i ta su sredstva u prijedlogu proračuna planirana. Nemam amandmana i podržat ću ovakav proračun, ali procjenjujem da će biti moguće tijekom njegove realizacije dio novca preusmjeriti s nekih projekata ili njihovih dijelova koji neće biti pripremljeni. U tom segmentu tražit ću da se sredstva prebace na realizaciju posljednje dionice Istarskog ipsilona od Vodnjana do Pule i pulske obilaznice. Također ću se zalagati da se nađe novac za dionicu Labin – tunel Učka te za porečku obilaznicu. Smatram da bismo se svi zastupnici iz Istre trebali složiti i lobirati za te kapitalne investicija, rekao je Meden. Dodao je da je imao svakodnevne pozive da kao zastupnik pozicije utječe na uvrštavanje nekih manjih, lokalnih programa u državni proračun, ali nije intervenirao ni za jedan, osim za dovršetak gradnje barbanske škole što mu je »dug« još otkad je bio dogradonačelnik.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email