NEWS
Adriatic sredina

Jesenski ciklus u Edukacijskom gastronomskom centru Istre zaokružio godinu kreativnim temama radionica

20.11.2020. 21:17; ; Početna / Gospodarstvo / Jesenski ciklus u Edukacijskom gastronomskom centru Istre zaokružio godinu kreativnim temama radionica
2020-11-20_21h15_27

Uspješno je priveden kraju još jedan ciklus kuharskih radionica u Edukacijskom gastronomskom centru Istre u Pazinu. Ove godine edukacije je zatvorio chef Goran Kočiš, a tema radionice bila su jela na bazi mesa autohtonih pasmina Istre obogaćena okusima i mirisima mesa crne slavonske svinje,  ukomponirane s domaćim sastojcima u kombinacijama moderne i tradicionalne gastronomije. Glavni cilj ove radionice jasno definira ulogu Edukacijsko gastronomskog centra, a to je valorizacija lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i njihovo korištenje u svrhu podizanja kvalitete istarske gastronomije, te se upravo ovom vrstom radionice održava smjer u nadogradnji ponude istarskih ali i hrvatskih ugostiteljskih objekata.

Didaktička kuhinja Edukacijsko gastronomskog centra, predstavlja mjesto gdje se susreću gastronomija i edukacija te koja djeluje s ciljem kontinuirane edukacije ljudskih potencijala ugostiteljsko-turističkog sektora. U ovoj edukacijskoj godini organiziran i proveden je samo jedan ciklus radionica zbog epidemiološke situacije u zemlji i okuženju, međutim s vrlo pozitivnim rezultatima. Ukupno je provedeno 13 edukacijsko-kuharskih radionica pod vodstvom dvanaest vrhunskih chefova, sommeliera i ostalih stručnjaka, koje je sveukupno pohađalo 165 kuhara, ugostitelja i hotelijera iz Istre, ali i ostalih županija Hrvatske.

Uz hvalevrijednu podršku Istarske županije te ostalih važnih partnera projekta, Turističke zajednice Istarske županije i Obrtničke komore Istarske županije,  jesenski ciklus odvijao se kroz mjesec listopad i studeni, upotpunjen posve novim vrstama edukacijskih radionica. Poseban novitet u jesenskom ciklusu jest prijava putem jednostavnog prijavnog obrasca na službenoj web stranici Edukacijsko gastronomskog centra Istre – https://egci.azrri.hr/.

Jesenski ciklus započeo je „food and cocktail pairing“ radionicom, ujedno prvom koja je u takvom konceptu organizirana u Edukacijsko gastronomskom centru. Chef Deni Srdoč i kreativni barmen Filip Pleteš predstavili su svjetske trendove visoke gastronomije i ugostiteljstva tako da su uparivali i sljubljivali koktele s lokalnim karakterom s kreativnim jelima chefa Srdoča.

Oduševivši u prošlogodišnjem jesenskom ciklusu, chef Jeffrey Vella ponovno je gostovao kao chef predavač na radionici na kojoj je pripremao jela s karakterom, bazirana na sezonskim namirnicama. Njegova izuzetna posvećenost lokalnim namirnicama i povezanost s prirodom, naglašena je u svakom njegovom jelu, koje pruža autentične tanjure.

Chef David Skoko, ujedno i dugogodišnji mentor predavač, vodio je dvije radionice od kojih se prva odnosi se na tematiku šafrana, na kojoj su prezentirani načini korištenja šafrana kao izuzetnog začina u kombinaciji s lokalnim namirnicama koji daje autentične teksture jelima. Neka od jela pripremanih su: carpaccio od boškarina sa šafranom, kaparima i pinpinelama, risotto s prepelicama, canestrellima, gljivama i šafranom te ostala. U cilju edukacije i inspiracije vlasnika i kuhara plažnih restorana i objekata, chef David je održao radionicu na kojoj je predstavio jela kojima će se obogatiti ponuda ugostiteljskih objekata na plaži.

Prva slastičarska radionica jesenskog ciklusa održana je pod vodstvom Maestra Choccolatiera i profesora slastičarstva, Roberta Perića na tematiku priprema krostata iz peći. Polaznicima su prezentirane vrste i tehnike pripreme i pečenja krostati iz peći koje odišu lokalnim karakterom, među kojima su krostata bordolese sa cukom/bundevom, krostata čokoladni frangipane s čokoladnim ganacheom, krostata sa skutom te mnoge druge. Chef Perić vodio je radionicu na tematiku kruha kao neodvojivog dijela jelovnika svakog vrhunskog restorana te je ujedno polaznicima prikazao pripremu predtijesta te izradu različitih vrsta kruha.

Među mnogim novitetima jesenskog ciklusa je ujedno i radionica pod vodstvom „women dueta“, istarske chefice Marina Gaši sommelierke Karin Rupena Perdec. Na radionici su predstavljena pjenušava vina i njihovo  sljubljivanje s pojedinim ribljim jelima koje je pripremala chefica Marina, među kojima su lignje u crnoj tempuri s kremom od krumpira i đumbira, pašta s mladim lukom i batarga od romba i tatar od palamide s ukiseljenom čičokom na vrhu.

Jelo koje je nezaobilazan dio svake pizzerije i bistroa ali i drugih ugostiteljskih objekata jest svakako pizza koja odiše lokalnim karakterom. Nakon uspješno održane dvije radionice u prošlogodišnjem jesenskom ciklusu, Mainardi Food ponovno je održao tematsku radionicu pripreme posebnih tijesta za pizze kakve spravljaju majstori sjeverne Italije, s nadjevima i dodacima lokalnog karaktera.

Chef Fabrizio Vežnaver i sommelier Emil Perdec održali su radionicu na temu sljubljivanja i uparivanja različitih tipova istarske malvazije od predjela do deserta. Sommelier Emil Perdec prezentirao je sljubljivanje malvazija: AB Vina Milena, Cattunar 4 terre, Medea Montiron 2018, Damjanić Clemente, Vina Laguna Festigia In Sylvis s kreativnim jelima riblje i mesne tematike chefa Fabrizia.

Druga slastičarska radionica održana je pod vodstvom slastičarke Petre Jelenić, koja je u prošlogodišnjem jesenskom ciklusu održala tri radionice na temu restoranskih deserata te postala inspiracija mnogih slastičara i kuhara u ugostiteljskom objektima diljem Istre, ali i šire. Na radionici je prezentirala izradu svojih autorskih slastica nadahnutima sezonalnošću i lokalnim proizvodima, među kojima su bosiljka – ponud cake s malinama i makom, cremeux s bosiljkom, gel od malina i maka, gourmet s bademima te jesenski tart – prhko tijesto s tostiranim bademovim brašnom, poširane kruške, frangipane s rogačem, ganache i pekmez od drijenka.

Agencija za ruralni razvoj Istre jedinstvena je agencija u Hrvatskoj, koja ima za zadatak implementaciju projekata u sektoru poljoprivrede i stočarstva, pružajući podršku javnom i privatnom sektoru, a sve u cilju razvoja ruralnog područja Istre Edukacijsko gastronomski centar Istre osnovan je i djeluje u sklopu Agencije kao poveznica između poljoprivrednog i ugostiteljsko-turističkog sektora u cilju valorizacije istarske gastronomije.  Didaktička kuhinja kao ključna komponenta Edukacijsko gastronomskog centra, predstavlja mjesto na kojem vrsni kuhari predavači vrše edukaciju u cilju valorizacije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i usavršavanja kapaciteta u sektoru ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma. Uspješno je provedeno devet ciklusa radionica (četiri proljetna i pet jesenskih), koja sveukupno broje više od 1700 kuhara, ugostitelja i hotelijera u više od 140 kuharskih radionica.

Print Friendly, PDF & Email