NEWS
LUTRIJA T

U Poreču će se idućeg tjedna posaditi 500 stabala: murve, ladonje, pinije, magnolije, kesteni, hrastovi, smokve, lovori…

20.11.2020. 17:19; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U Poreču će se idućeg tjedna posaditi 500 stabala: murve, ladonje, pinije, magnolije, kesteni, hrastovi, smokve, lovori…
MO Mate Balota 2019 (1)

Poreč će idućeg tjedna početi s ovogodišnjom provedbom akcije kolektivne sadnje drveća pod motom „Zasadi stablo, ne budi panj“ tijekom koje će se po gradskim površinama posaditi, i građanima podijeliti 500 sadnica.

– Lani je ova akcija izazvala veliki interes javnosti, pa mi je drago mi je da i u ovoj godini možemo nastaviti s pozitivnom praksom. U Poreču svake godine postoje redovne aktivnosti održavanja i obogaćivanja zelenog fonda u proljetnom i jesenskom periodu, a ova će akcija biti prilika za dodatno oplemenjivanje gradskih oaza i jačanje svijesti o potrebi za očuvanjem i zaštitom prirode, kaže gradonačelnik Loris Peršurić.

Inače, Udruga “Zasadi stablo, ne budi panj!” nastavlja uspješnu prošlogodišnju kampanju sadnje stabala po cijeloj Hrvatskoj, u kojoj je do sada više od 20.000 raznovrsnih sudionika diljem zemlje zasadilo 60.000 stabala u tri dana. Ovogodišnja akcija, prvotno planirana za prvi tjedan prosinca, zbog epidemiološke situacije prebačena je na ožujak, no svi oni koji su spremni, sadnju stabala mogu početi i ranije, napominju iz Udruge, stoga će se u Poreču akcija provoditi u tjednu od 23. do 29. studenog 2020.

– Bitno nam je voditi računa o zelenim površinama i to je nešto po čemu je Poreč poznat, pogotovo jer su neka stabla nastradala u nevremenu ili su zbog dotrajalosti ili praktičnih razloga bilo potrebno ukloniti. No, za svako srušeno stablo posađeno je više novih te se kroz prostorni i generalni urbanistički plan vodi računa o uravnoteženosti zelenih i građevinskih površina. Samo na javnim površinama, ne uključujući privatne parcele, ima više od 50 posto zelenila na urbanom području, dok na širem području prelazi i 80 posto. Poseban ćemo naglasak staviti na zaštitu naših zelenih oaza, kao i na stvaranju novih drvoreda i parkića, zaključuje Peršurić.

Kolektivna sadnja drveća u Poreču odvijat će se u dva dijela: prvi dio održavat  se idući tjedan, kada sa sadnjom drveća počinju mjesni odbori. Naime, predstavnici gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav s predstavnicima porečkih mjesnih odbora obišli su njihova područja i predložili vrstu stabala i mirolokacije za sadnju, poput mjesta na kojima su stabla nedavno stradala zbog nevremena, te dječjih ili polivalentnih igrališta. Od stablašica će prvenstveno biti zastupljene domaće kulture, ali bit će tu i manje zastupljenih vrsta, pa će tako među zasađenim stablima biti i pinije, smokve, hrastovi, murve, jabuke, magnolije, lovori, bademi, masline, klen, čempresi, javori i druge stablašice.

Drugi dio akcije predviđa podjelu preko 300 besplatnih sadnica autohtonih stabala građanima koja će moći zasaditi na svojim područjima. O točnom terminu i lokaciji podjele građani će biti pravovremeno obaviješteni, jer će se ova podjela odvijati u skladu s epidemiološkim mjerama.

Za ovu su akciju rezervirana sredstva u gradskom proračunu, a realizaciji će se pridružiti i djelatnici komunalnog poduzeća Usluga Poreč koji će razvoziti sadni materijal i pomoći u sadnji i gnojidbi stablašica.

– Lani se sadilo na raznim lokacijama, od dječjih vrtića i škola, do igrališta, šetnica i plaža, a između ostalog, posađene su vrste poput lovora, ladonje, borova, hrasta crnike, kestena, smokava, badema i drugih vrsta. Obogaćivale su se šume oštećene tijekom ljetnih nevremena, a na nekoliko mjesta zasađeni su i drvoredi. U akcijama su sudjelovali predstavnici mjesnih odbora, mještani, te veliki broj djece. Baš zato i ove godine pozivamo sve zainteresirane – bilo da se radi o tvrtkama, udrugama, klubovima ili pojedincima – da nam se pridruže i sadnjom stabla pomognu u stvaranju još ljepšeg i zelenijeg Poreča, u čijoj će hladovini uživati generacije koje tek dolaze – zaključuje gradonačelnik Peršurić.

Print Friendly, PDF & Email