NEWS

Izuzetan uspjeh istarskih inovatora u Nürnbergu

20211106_163203_resized
08.11.2021. 22:28; ; Početna / Gospodarstvo / Izuzetan uspjeh istarskih inovatora u Nürnbergu

Ervin Matić iz Poreča osvojio srebrnu medalju i posebnu nagradu –  KIPA – Korejske agencije za promociju inovacija.

U Nürnbergu se održao od 4. – 7. studenog 2021. 72. Međunarodni sajam inovacija – iENA 2021. Sajam se održao ove godine u najnovijoj hali na deset tisuća četvornih metara, a sudjelovali su inovatori iz 50-tak država, koje su predstavili više od tisuću inovacija. Na sajmu su izlagli i 10 nacionalnih zavoda za intelektualno vlasništvo (Patentnih ureda) .

Predstavljanje hrvatskih inovatora na sajmu, već 26. put zaredom organizira Udruga inovatora Hrvatske u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture. Udruga inovatora Hrvatske predstavila je 14 inovacija do čega 5 inovacija bile su od mladih inovatora.
Savez udruga inovatora Istarske županije Pula na toj vrlo značajnoj izložbi predstavio je izbor inovacija uz pokroviteljstvo i značajnu potporu Istarske županije Upravnog odjela za gospodarstvo. izložio je i prikazao 5 inovacija i to odvije inovacije seniora i tri inovacije mladih inovatora i to:

– WC školjku bez vode i kemikalija- autora: Ervina Matića iz Poreča.
– Dodatak za podizanje skija i odlaganje skijaških štapova autora Saše Marušića iz Marušići.

Inovacije mladih;

-RE-BOOK – Besplatnu knjižnicu autori: Petar Dundara, Martin Šverko; Voditelj: Majda Milevoj  Klapčić iz Srednja škola Mate Blažina, Labina.

– Didaktičko pomagalo za slijepe i slabovidne osobe autori: Ivan Veljović, Sven Maričić.
Mentor: izv.prof. Sven Maričić Sveučilište Jurja Dobrile u Puli; Institut za znanost i tehnologiju VISIO,

– Aplikaciju Škola na dlanu – autori: Toni Borina, Damir Numić-Meša Mentori: prof.Eva Grujić, prof.Nikola Vujačić iz Gimnazije Pula,

Ovogodišnje inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud kojeg je činilo više od 35 stručnjaka, među kojima i predstavnik Hrvatske.
Istarske inovatore Ocjenjivački sud nagradio je

Srebrnom medaljom
-„WC ŠKOLJKU BEZ VODE I KEMIKALIJA“ tvrtke I.ikaro d.o.o. autora Ervina Matića niz Poreča
-RE-BOOK – besplatne knjižnice“ autora Petra Dundare i mentora Majde Milevoj Klapčić iz Srednja škola Mate Blažina, Labina.
-„ŠKOLA NA DLANU – Aplikacija“ autora Tonija Borine, Damira Numic-Mesa i mentora Eve Grujić i Nikole Vujačića iz Gimnazije u Puli.

Brončanim medaljama:
„DIDAKTIČKO POMAGALO za slijepe i slabovidne osobe“ autora Ivana Veljovića i mentora izv.prof. Svena Maričića sa Sveučilišta Juraj Dobrila Pula,

Posebnu nagradu KIPA – Korejske agencije za promociju inovacije dobio je Ervin Matić sa  inovacijom „WC školjka bez vode i kemikalija“,
Posebnu nagradu FIRI – Prvog iranskog instituta za inovacije i istraživanje zaslužila inovacija „Dodatak za podizanje skija i odlaganje skijaških štapova“ autora Saše Marušića iz Marušići.

Na ovogodišnjem sajmu očekivalo se je više od 35 000 posjetitelja ali zbog problema s Coronom i uvedenih mjera posjete su bile manje.

Bio je to još jedan izuzetan nastup Istarskih inovatora na međunarodnim izložbama, posebno na izložbama u Nürnbergu gdje istarski inovatori sudjeluju kontinuirano i stalno osvajaju značajna odličja. Na marginama sajma održani brojni poslovni razgovori od kojih će mnogi zasigurno rezultirati konkretnim komercijalnim uspjesima. Poseban interesa na tim razgovorima iskazan je za inovaciju Saše Marušića iz Marušići. . Sudjelovanje istarskog inovatora na IENA- 2018. bilo je uz značajnu potporu Istarske županije Upravnog odjela za gospodarstvo. Član zastupničkog tima na IENI 2021 bio je Leo Pincan – zamjenik tajnika u Savezu udruga inovatora Istarske županije.

(REX)

Print Friendly, PDF & Email