NEWS

Iz Fonda za sport Istarske županije u 2023. godini osigurano preko 114 tisuća eura

IMG_2
06.12.2023. 13:49; ; Početna / Sport i rekreacija / Iz Fonda za sport Istarske županije u 2023. godini osigurano preko 114 tisuća eura

U Školsko-gradskoj sportskoj dvorani, u Pazinu, danas su potpisani ugovori o dodjeli sredstava iz Fonda za sport za 2023. godinu za što je Istarska županija osigurala 114.543,85 eura. Fond za sport kao novina, uspostavljen je lani na inicijativu istarskog župana Borisa Miletića te je jedinstven te vrste u Hrvatskoj. Već u prvoj, 2022. godini, kada je bilo osigurano 76 tisuća eura, polučio je ogroman interes i izuzetno pozitivne povratne reakcije, što samo potvrđuje značaj sporta u Istri te su stoga u ovoj godini sredstva znatno povećana, točnije za 67 %. Prema najavi župana, u idućoj godini planirano je novo povećanje te je za Fond osigurano 125 tisuća eura.

„Uspostavom Fonda potvrdili smo da nam je sport itekako važan, da želimo nastaviti u njega ulagati, a kako se pokazalo najveće potrebe postoje po pitanju edukacije trenerica i trenera. Svi dobro znamo koliko je važna uloga trenera u svakom klubu i stoga i ove godine financiramo školovanje za 75 trenerica i trenera u stopostotnom iznosu“, kazao je župan Miletić dodajući kako je Istarska županija sufinancirala i izgradnju Školsko-gradske sportske dvorane u Pazinu.  

„Sport i rekreacija danas dobivaju dodatno na važnosti zbog užurbanog stila i često sjedilačkog stila života, posebice kod naše djece i mladih. Sport spaja, odgaja, uči. Vrhunski rezultati trebaju posebno dobiti na važnosti zato smo ove godine uveli i program Vrhunskog sporta kako bismo najuspješnijima odali zasluženo priznanje. Čestitke upućujem Ženskom kuglačkom klubu Istra Poreč, Boćarskom klubu “Istra Poreč” i Malonogometnom klubu “Futsal Pula“, nastavio je župan.  

 „I kao treća stavka iz ovogodišnjeg Fonda, sredstva dodjeljujemo i Istarskom pljočkarskom savezu kako bismo nastavili poticati i promovirati tradicionalan sport, te Istarskom planinarskom savezu, koji je sredstvima priveo kraju obnovu planinarskih staza i domova“, rekao je župan.   Kako je pojasnio predsjednik Sportske zajednice Istarske županije Mladen Pavičević, sredstva za Pljočarski savez su namijenjena za kupnju potrebnih rekvizita za provođenje i organizaciju prve Istarske pljočkarske lige tradicionalnih igara osnovnih škola. Svi rekviziti su namijenjeni za škole koje su uključene u Ligu za trening i natjecanja te za prilagodbu bacališta oko škole za trening i natjecanja.  

Što se, pak, Planinarskog saveza tiče, dovršetkom obnove planinarskih staza, te skloništa, odnosno domova, u 2024. godini u planu je pokretanje malih planinarskih škola.  

 „Kao što znate Istarska županija će 2025. godine nositi prestižnu titulu Europske regije sporta čemu se radujemo i čime se ponosimo. Svi vi jeste i bit ćete, zajedno sa sportašicama i sportašima vaših klubova, ambasadori istarskog sporta. Hvala vam na tome!“, poručio je na samome kraju župan Boris Miletić, koji drži da sport treba biti dostupan svim uzrastima, muškarcima i ženama te osoba s posebnim potrebama.

Uslijedio je obraćanje dopredsjednice Istarskog planinarskog saveza Patricije Jedrejčić, trenerice i tajnice Ženskog kuglačkog kluba Istra Poreč Ružice Močibob, tajnika Istarskog pljočarskog saveza Milivoja Pacenti te trenerice juda Anite Prgomet Buić, koji su uputili zahvale Istarskoj županiji i Sportskoj zajednici Istarske županije na suradnji i dodijeljenim im sredstvima iz Fonda za sport.

Potpisivanju su prisustvovali i pročelnik Ureda župana Ivan Glušac te pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan.

 

UPRAVNI ODJEL ŽUPANA

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email