NEWS
Max sredina 2 nagradna igra

Istra ove godine najpopularnija kamping regija za njemačke turiste

DSCN2857
21.10.2020. 13:17; Učitavanja: 94; Početna / Gospodarstvo / Istra ove godine najpopularnija kamping regija za njemačke turiste

HUT snažno pozdravlja nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta

Hrvatska udruga turizma pozdravila je nastavak Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta i izmjene koje kao kriterij uzimaju kumulativni pad prometa u 2. i 3. kvartalu uz stupnjevanje naknade zavisno od pada prometa do razine od 40 posto u odnosu na usporedivo razdoblje 2019. Time je proširen broj subjekata koji će koristiti potporu što je ključ zadržavanja zaposlenika u turističkom sektoru.
 
„Od početka pandemije isticali smo kako je ova mjera najvažnija karika u u lancu zadržavanja radnih mjesta te time posredno i opstojnosti poduzeća. Pozdravljamo odluku Vlade da je nastavi do konca godine uz vjeru da će biti produžena do 1. travnja 2021., odnosno početka naredne turističke sezone. Povratak turizma je ključ oporavka hrvatskog gospodarstva, stoga je nužno izbjeći otpuštanja radnika jer bi takav scenarij negativno utjecao na cjelokupni oporavak Hrvatske“, istaknuo je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Hrvatska –  sve popularnija inozemna destinacija njemačkih turista

Utjecajni njemački autoklub ADAC objavio je analizu o putovanjima Nijemaca u ovoj godini iz koje se vidi da se Hrvatska kao turistička destinacija na korak približila Italiji kao najpopularnijem inozemnom turističkom odredištu u 2020. Hrvatsku je odabralo 14,3 posto Njemačkih turista (prošle godine 9,6 posto), a Italiju 14,9 posto (prošle godine 18,8 posto).

Najpopularnija regija za putovanja je Istra koju je odabralo 9,3 posto putnika (lani 6,6 posto) dok je Dalmacija skočila sa petog na drugo mjesto sa odabirom 4,6 posto putnika (lani 3,1 posto).

Što se kampova tiče, Hrvatska je pretekla Italiju i najpopularnija je inozemna kamping zemlja, dok je Istra apsolutno najpopularnija kamping regija.

“Rezultati ovog istraživanja i ogroman pozitivan pomak Hrvatske te njenih turističkih regija Istre i Dalmacije u očima njemačkih turista daju jasni pravac hrvatske turističke promocije i komunikacije za narednu godinu”, komentirao Veljko Ostojić, direktor HUT-a.
 
Hrvatski kampovi zabilježili su najveći rast kvalitete u Europi, među kojima istarski imaju najveću prosječnu ocjenu 4,2 (najveća je 5).
 
Najvišu kategoriju ADAC Superplatz u 2020. u Hrvatskoj ima ukupno trinaest kampova, od kojih su se tri po prvi puta ove godine našli u tom prestižnom društvu – Aminess Sirena Novigrad, kamp Čikat na Malom Lošinju te Istra Premium Camping Resort u Funtani, koji je osvojio i posebnu nagradu za inovacije i razvoj – ADAC Innovation & Progress Award 2020.
 
ADAC je najveći njemački i europski automobilski klub s više od 21 milijun članova čiji poznati kamping vodič predstavlja najvažniji izvor informacija njemačkim gostima.

Istra jedina zelena regija na svijetu

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Belgije, Istarska županija trenutno je najuspješnija regija u sprječavanju širenja koronavirusa i jedina “zelena” regija na svjetskoj korona karti, o čemu je izvjestio i njemački RTL.
 
“Činjenica da je Istarska županija ovih dana jedna od rijetkih “zelenih zona” na mapi Europe definitivno je sjajna vijest za sve nas. Drago mi je da se Belgija odlučila na takav pristup i očekujem da će narednih dana isto učiniti i neke druge zemlje koje su za nas vrlo važna emitivna turistička tržišta”, kazao je direktor HUT-a Veljko Ostojić.
 
Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac u povodu objave belgijskog ministarstva rekao je kako Istarska županija zahvaljujući rezultatima u borbi protiv koronavirusa može biti uzor svima ostalima. Istaknuvši kako je takva situacija rezultat suradnje i razumijevanja građana i svih nadležnih institucija, Kozlevac je podsjetio da se građani Istre neprekidno već tri mjeseca pridržavaju mjere nošenja maski u zatvorenim prostorima i da to očito daje rezultate.
 
“To je mjera koja traži najmanju žrtvu od svih nas, a pokazala se kao najuspješnija u prevenciji”, zaključio je Kozlevac.

Zagrebačka zračna luka među prvima certificirana kao sigurna

Zagrebačka zračna luka Franjo Tuđman uspješno je prošla program akreditacije za uspostavu zdravstveno-sigurnosnih mjera u uvjetima pandemije covida-19, dokazavši da pruža uvjete za sigurno putovanja, te je dobila certifikat Airport Health Accreditation za idućih 12 mjeseci.
 
Napominjući kako su certificiranje prošli među prvim zračnim europskim lukama, iz tvrtke-koncesionara MZLZ-a (Međunarodna zračna luka Zagreb), ističu da je taj program razvilo Svjetsko vijeće zračnih luka-ACI World (Airports Council International).

Vijesti iz svijeta

80 posto Europljana želi putovati u sljedećih 6 mjeseci

Istraživanje koje je u deset europskih zemalja provela Europska komisija za putovanja (ETC) pokazalo je da 80 posto putnika planira putovati u sljedećih šest mjeseci. Među njima, 41 posto ispitanika namjerava putovati unutar vlastite zemlje, 39 posto u druge europske destinacije, a samo 11 posto izvan EU.
 
Među najvažnijim kriterijima putovanja za 11 posto je fleksibilna politika otkazivanja rezervacija, a za devet posto ispitanika i mogućnost socijalnog distanciranja u prijevozu te ukidanje ograničenja putovanja. Osim želje za putovanjem, ispitanici su se izjasnili i da je Europi potreban hitan usklađeni pristup kako bi oživjela turistički sektor.
 

Europski hotelijeri i ugostitelji uputili inicijativu za sniženje PDV-a

HOTREC, FoodDrinkEurope i FoodServiceEurope, europska strukovna udruženja hotelijera i ugostitelja uputili su institucijama EU inicijativu za privremeno sniženje stope PDV-a u ugostiteljskom sektoru kako bi ublažili utjecaj krize COVID-19. U dokumentu se ističe zašto su snižene stope PDV-a bitna i vrlo učinkovita mjera potpore u ovo doba.
 
Nekoliko država članica EU (Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Grčka) i druge europske zemlje (UK, Norveška) već su uvele privremeno snižene stope PDV-a za turističke usluge usluge, a ova inicijativa dodatno potiče EU da podrži snižene stope PDV-a. Cilj je dati snažan signal nacionalnim vladama država članica EU-a i omogućiti privremenu fleksibilnost u okviru postojeće Direktive EU o PDV-u, kako bi države članice mogle odrediti smanjenu stopu od 5 posto za turističke usluge.
 

IATA: Šansa za zarazu u avionu jednaka je onoj da vas grom pogodi

Istraživanje koje je objavilo Međunarodno udruženje zračnoga prometa (IATA) pokazalo je da su između siječnja i srpnja ove godine bila samo 44 slučaja za koja se smatra da je koronavirus prenesen tijekom leta, od 1,2 milijarde putnika koji su zabilježeni. Ovaj broj uključuje potvrđene, vjerojatne i potencijalne slučajeve.
 
Ovaj broj predstavlja vjerojatnost za zarazu u avionu 1:27.000.000, što je znatno manje od šanse da vas udari grom, koji je oko 1:500.000 prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.
 
Doktor David Powell, IATA-in liječnički savjetnik, rekao je: „Čini se da je rizik da putnik zarazi Covid-19 dok je u avionu vrlo nizak. Sa samo 44 identificirana potencijalna slučaja prijenosa tijekom leta povezanim s 1,2 milijarde putnika, to je jedan slučaj na svakih 27 milijuna putnika.

Vijesti iz kompanija

Maistrin Grand Park Hotel Rovinj osvojio prestižnu nagradu „Hotel Property Award 2020”

Ovogodišnju nagradu „Hotel Property Award 2020”, u konkurenciji od 40 hotela iz 12 europskih zemalja, osvojio je Maistrin Grand Park Hotel Rovinj. Hotel Property Award jedna je od najprestižnijih nagrada u industriji, dodjeljuje se od 2002. za originalnost koncepta smještaja, arhitektonsku kvalitetu, integraciju objekta u okruženje, dizajn, inovaciju (planiranje i izgradnja, dizajn, rad i tehnologija, kao i srodni procesi, okoliš/održivost), te profitabilnost. Sve veći broj prijavljenih hotela posljednjih godina, potvrda je sve većeg značaja ove nagrade u hotelijerstvu.
 
– Ovogodišnji nas je dobitnik impresionirao uspješnim kombiniranjem jednostavne i moderne arhitekture karakteristične za hrvatske arhitekte 3LHD iz Zagreba, elegantnim dizajnom interijera kojeg potpisuje jedan od najcjenjenijih i svjetski najpoznatijih talijanskih dizajnera i arhitekata, Piera Lissonija. Grand Park Hotel Rovinj integriran je u svoje okruženje na jedinstven način da gosti mogu uživati u prekrasnom pogledu na grad Rovinj”, izjavio je Andreas Martin, generalni direktor društva Hotelforum management GmbH prilikom dodjele nagrade.
 

Valamar uveo “long stay” ponudu

Valamarovi Istra Premium Camping Resortu u destinaciji Poreč i Ježevac Premium Camping Resortu na otoku Krku od ove godine imaju uslugu najma za dulji boravak od minimalno mjesec dana koja vrijedi za razdoblje od 30. rujna do 31. ožujka.
 
Ova posebna ponuda je izvrsna za sve goste koji žele produljeni boravak bilo za potrebe rada ili za odmor u odlično opremljenim mobilnim kućicama u morskom okruženju. Ponuda u Istra Premium Camping Resortu 5* uključuje moderan camping home tik do mora, brzu internetsku vezu (200/200 Mbit/s), premium obiteljske sadržaje, organiziranu zabavu za djecu u sklopu Maro kluba, Multimedia Game Lounge, Istra Theater.

Gosti potom imaju besplatnu uslugu prijevoza i korištenje sauna, unutarnjeg bazena i teretane u obližnjem Valamar Diamant Hotel & Residenceu. Za odmor bez kuhanja i odlazaka u nabavku namirnica imaju na raspolaganju besplatnu dostavu svježih lokalnih proizvoda i ukusnih jela putem online trgovine Valfresco, a i kućni ljubimci su dobrodošli. Cijena paketa za uslugu dugog boravka kreće se već od 450 eura mjesečno po mobilnoj kućici.
 

Sjajne pogodnosti za goste Plave Lagune

Hotel Bonavia Plava Laguna u Rijeci, od sada će za vikend boravke (petak-nedjelja) svojim gostima osigurati posebne popuste od do 30 posto. Akcija je namijenjena svim gostima koji se u ovom poznatom riječkom hotelu odluče odsjesti tijekom nekog od narednih vikenda. Uz to, gosti će se moći počastiti masažom u predivnoj wellness oazi u sklopu hotela ili  jedinstvenim gourmet iskustvom u a la carte restaurantu Kamov.
 
Uz to, Plava Laguna otvorila je early booking za 2021. Posebne ponude mogu se pogledati na www.plavalaguna.com, a gosti se mogu učlaniti u Plava Laguna Club koji objedinjava ponude za sve tri destinacije Plave Lagune – Poreč, Umag i Rijeku. Za ljubitelje kampinga tu je Istra Camping Club u kojem gosti mogu osigurati i besplatan odmor ili kao Club Ambassadori zaraditi dodatne bodove.
 

Putne informacije

Stožer civilne zaštite Hrvatske produljio je do 2. studenog primjenu Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko hrvatskih graničnih prijelaza. Tom odlukom zabranjen je, odnosno ograničen, prelazak osobama iz trećih zemalja. Ulazak je moguć uz PCR Covid-19 test ne stariji od 48 sati prije ulaska ili je potrebna samoizolacija od 14 dana. Samoizolacija se može skratiti uz negativni rezultat PCR Covid-19 testa izvršenog nakon 7 dana samoizolacije.
 
Državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem mogu slobodno ući u Hrvatsku.
 
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je treću verziju Preporuka za korištenje maski za lice, medicinskih i zaštitnih maski koje su od sada obvezne u svim zatvorenim prostorima gdje ljudi dolaze u kontakt i gdje se ne može držati razmak od dva metra. Maske moraju nositi gosti u ugostiteljskim objektima osim dok sjede na svojim mjestima, kao i vjernici za vrijeme mise na zatvorenom.
 
Organizatori svih društvenih okupljanja s više od 50 sudionika koja nisu posebno propisana obvezni su najkasnije 5 dana prije putem emaila ili na 112 zatražiti suglasnost za okupljanje od lokalnog Stožera civilne zaštite, a stožer će odgovoriti u roku od 48 sati
 
Objavljena je i nova preporuka za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija.
 

Zanimljivosti

Svjetske filmske ekipe vratile se u Dubrovnik

Jedan od najljepših hrvatskih gradova ponovno je kulisa svjetskim filmašima. Nakon što je počelo snimanje filma s Nicolasom Cageom »The Unbearable Weight of Massive Talent« u produkciji kompanije Lionsgate kojeg režira Tom Gormican, Dubrovnik ‘glumi’ Jeruzalem za novo ostvarenje američkog redatelja Bartletta B. Shera – ‘Oslo’. Priča tematizira događaje koji su prethodili povijesnom sporazumu čelnika Izraela i PLO-a Shimona Pereza i Yitzaka Rabina i Yaseera Arafata, dobitnika Nobelove nagrade za mir 1994. u Oslu.
 

Odabrani dobitnici Zabinog natječaja #prviput

Stručni žiri odabrao je pobjednike natječaja #prviput kojim Zagrebačka banka daje podršku malim poduzetnicima u turizmu. Prijave na natječaj trajale su do kraja rujna te je odabrano ukupno 15 najboljih. Dvoje od njih, Heritage Hotel Frankopan iz Ogulina i Ranč Ramarin nedaleko od Slavonskog Broda, osvojili su veliku marketinšku kampanju koja uključuje i TV spot, dok će ostali biti promovirani na digitalnim kanalima.
 

Ne zaboravite

Asta Destination Expo 2020 u Dubrovniku

Najavljeno održavanje konferencije „ASTA DESTINATION EXPO 2020“ od 3. do 6. prosinca 2020. u Dubrovniku je potvrđeno, javljaju iz Turističke zajednice grada Dubrovnika. Iz TZ-a ističu kako je ASTA konferencija najznačajniji korak za turizam uslijed krize uzrokovane pandemijom COVID-19 te da je održavanje iste optimistična i snažna poruka cijeloj putničkoj industriji. ”Konferencija će se održati u nešto manjem obujmu, kako bi se ispoštovale sve mjere nacionalnog stožera i održala sigurnost posjetitelja i domaćina. Očekuje se oko 150 američkih agenata i savjetnika, što je iznimno veliki uspjeh u trenutnoj krizi i restrikcijama letova od SAD-a do Hrvatske”, naglasili su iz TZ grada Dubrovnika. 

 

Hrvatska udruga turizma

Print Friendly, PDF & Email