NEWS
Max sredina 2 nagradna igra

Edukacijama za male i velike do veće potrošnje ribe u vrtićima

2 (128)
21.10.2020. 16:49; Učitavanja: 96; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Edukacijama za male i velike do veće potrošnje ribe u vrtićima

Održane su prve radionice za djecu i predavanja za roditelje u sklopu projekta Volim zdravo, volim ribu koji provodi Dječji vrtić Radost s ciljem poticanja povećane potrošnje ribe u predškolskim ustanovama, dok u sklopu projekta More na pjatu koji provodi Dječji vrtić Paperino edukativne radionice i predavanja započinju uskoro. Radi se o još jednom EU projektu, koji Grad Poreč-Parenzo provodi kroz svoje ustanove. Kroz razgovor o jadranskim morskim vrstama te pripremljene edukativne materijale i igru djeca uče najčešće vrste riba, školjkaša, glavonožaca, rakova i puževa. S obzirom na to da djeca često odbijaju hranu koja im je nepoznata, projektom ih se želi upoznati s time kako izgledaju pojedine vrste riba, načinu njihove pripreme, koja je razlika između svježih i zamrznutih proizvoda, a sve s ciljem da rado jedu ribu kako u vrtiću tako i kod kuće. Paralelno će se održavati i predavanja za roditelje kojima se želi povećati svijest roditelja o važnosti uvođenja dodatnih ribljih obroka na menije. Sve edukacije za djecu i predavanja za roditelje su besplatna, a provodi ih Institut za poljoprivredu i turizam Poreč.

Osim edukativnih sadržaja, te kazališne predstave koja će biti prikazana u studenom, projektom je osigurana i nabavka opreme za vrtiće poput parno-konvekcijske pećnice ili rashladnih uređaja što će doprinijeti kvalitetnijem skladištenju prerađenih proizvoda ribarstva i akvakulture ili zamrznutih proizvoda i  pripremi svježe ribe, smanjiti vrijeme pripreme te osigurati kraći put svježe namirnice od mora do stola i tako stvoriti preduvjete za uvođenje dodatnih obroka na bazi ribe, odnosno povećati potrošnju ribe u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Vrtićima su za projekte “Volim zdravo, volim ribu“ i „More na pjatu“ dodijeljena sredstva u iznosu ukupnom iznosu od 162.257,00 kuna, a sufinancirani su sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Roditelji zainteresirani za sudjelovanje u besplatnim predavanjima mogu se prijaviti na  sljedećim poveznicama:

Predavanja za roditelje čija djeca pohađaju DV Radost

Predavanja za roditelje čija djeca pohađaju DV Paperino

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email