NEWS

Istarskim gradonačelnicima i načelnicima predstavljen prijedlog paketa mjera za zadržavanje i privlačenje deficitarnog kadra u zdravstvu i socijali

IMG_1
06.06.2023. 18:50; ; Početna / Novosti / Iz županije / Istarskim gradonačelnicima i načelnicima predstavljen prijedlog paketa mjera za zadržavanje i privlačenje deficitarnog kadra u zdravstvu i socijali

U Spomen domu u Pazinu, danas je održana koordinacija župana Borisa Miletića s gradonačelnicima i načelnicima, a na kojoj su prisustvovali i zamjenik župana Tulio Demetlika, zamjenica župana Jessica Acquavita, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić.

„Danas govorimo o dvije jako bitne teme, od kojih je jedna kadrovska tematika našeg javnog zdravstva i socijale, dok se druga odnosi na energetiku. Ključno je pitanje kako zadržati postojeći zdravstveni kadar, ali i kako privući onaj deficitaran. I nije to samo tema zdravstva, već i ostalih javnih službi jer vidimo što se događa na tržištu rada. Povrh toga, Istra je prekogranično područje i imamo velike dnevne migracije građana koji zbog većih plaća putuju na posao u susjedne države. I postavlja se pitanje što mi kao zajednica možemo učiniti za zdravstvo naše županije i prvenstveno naše građane, a potom i goste. Dakle, ovdje nije tema samo financija, nego što mi svi zajedno, kao lokalna zajednica, ali i privatni sektor, možemo napraviti“, rekao je uvodno župan Miletić.

            Pročelnica Antić je potom predstavila prijedlog paketa mjera za zadržavanje i privlačenje deficitarnog kadra u javnim zdravstvenim i socijalnim ustanovama u Istarskoj županiji, s ciljem osiguravanja kvalitetne i pravovremene zdravstvene usluge, te sprječavanja neželjenih ishoda. Prema njezinim riječima već je sada situacija ozbiljna pa tako, primjerice, u Istarskim domovima zdravlja diljem Istre nedostaje 23 liječnika obiteljske medicine. Do sada je već Županija, kazala je pročelnica, donijela Plan za zdravlje i socijalno blagostanje IŽ, kao i program mjera kako bi se pokušalo ublažiti ovaj problem, a koncem prošle godine uspostavljena je i burza zdravstvenih djelatnika. Međutim, potrebne su dodatne mjere u čije se osmišljavanje i provedbu trebaju uključiti i jedinice lokalne samouprave.

            Predstavljene mjere odnose se na stambeno zbrinjavanje, odnosno stavljanje na raspolaganje stanova u vlasništvu gradova i općina; sufinanciranje stanarine; dodjele jednokratnog bonusa prilikom kupnje/izgradnje prvog stana/kuće; ustupanje gradskih i općinskih zemljišta za gradnju ili, pak, gradnju višestambenih objekata na više lokacija u Istri u čije bi sufinanciranje sudjelovali Županija, gradovi i općine. Nadalje, tu si prijedlozi koji se tiču bolje kvalitete života, poput financijskih bonusa vjernosti na plaću za dugogodišnje zaposlenike, te kartica s nizom pogodnosti. Za sve navedeno se predlaže uspostava zajedničkog Fonda za očuvanje javnog zdravstvenog i socijalnog sustava u vrijednosti od 2,6 milijuna eura godišnje.

Uslijedila je rasprava u koju su se uključili gradonačelnici Loris Peršurić, Valter Glavičić, Marko Paliaga, Edi Pastrovicchio, Filip Zoričić, Damir Kajin te načelnici Željko Plavčić i Ivan Kirac koji su svi složni da je situacija itekako aktualna, ali i zabrinjavajuća. Iznijeli su i svoja viđenja, te prijedloge, a  u konačnici je dogovoreno da svi u roku od sedam dana odgovore na upitnik već prethodno poslan od strane županijskog UO za zdravstvo i socijalnu skrb. Prikupljeni podaci će biti podloga za daljnje konkretiziranje predloženih mjera. 

            O drugoj temi je govorio zamjenik Demetlika koji je održao prezentaciju prijedloga Strategije elektroenergetskog sustava Istarske županije. 

„Svjedoci smo klimatskim promjenama, kao i ratu u Ukrajini i vidimo što znači biti ovisan o energetici i upravo zato Istarska županija želi biti energetski samodostatna, te slijediti zelene direktive EU-a, što znači napustiti sva fosilna goriva do 2030. Upravo zato 2021. godine pokrenuli smo suradnju s ENERGY PLATFORM LIVING LAB – Udrugom za otvorene inovacije u energetici s ciljem izrade jednog osnovnog dokumenta, a koji bi bio temelj za donošenje Prostornog plana Istarske županije. Zahvaljujući svojim karakteristikama, Istra može ubrzati razvojni put i postići održiviji model proizvodnje i potrošnje energije, generirajući pozitivne učinke za okoliš, gospodarstvo, zapošljavanje i teritorij“, kazao je zamjenik župana.

 

KABINET ŽUPANA

Print Friendly, PDF & Email