NEWS

Stari samanj pod Kaštelom u Vrsaru ovog vikenda

347380314_776914933936964_4805934370214125220_n
06.06.2023. 23:44; ; Početna / Kultura / Stari samanj pod Kaštelom u Vrsaru ovog vikenda
U petak 9. i subotu 10. lipnja 2023. godine na trgu ispred župne crkve i ulicama u starogradskoj jezgri Vrsara održat će se 12. po redu Stari samanj pod kaštelom.
 
Za vrijeme trajanja sajma vrsarskim će starim gradom zavladati ugođaj života iz doba Vrsarske grofovije. Vrsarska grofovija ukinuta je 1778. godine, no kao najveće i najbogatije imanje tadašnjih porečkih biskupa, ovom je gradiću donijela brz razvitak i znatan prestiž, uvjetovan i povijesnim statutom iz 1609. Vrsarskim statutom bio je osiguran red u gradskoj jezgri, strogo se kontrolirao rad trgovaca, vinara, pekara, mesara, ali i ponašanje posjetitelja. Ulazna su se gradska vrata zaključavala navečer, već je onda bilo zabranjeno bacanje smeća, nadzirale su se oštarije, a higijena i čistoća vode bile su na visokoj razini.
 
Stari samanj započet će u petak u 18.00 sati kada će trgom ispred crkve sv. Martina i vrsarskog kaštela te okolnim ulicama posjetitelji moći obići štandove s istarskim autohtonim proizvodima i suvenirima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, domaćih radinosti i obrta. Za bogatu gastronomsku ponudu autohtonih istarskih jela i domaćih istarskih vina pobrinut će se lokalni ugostitelji.
Tijekom večeri održat će se glazbeni program vođen Tu & tamo bandom i Bambus bandom, a program će obogatit nastup ženskog zbora „Mendule“. Najmlađi posjetitelji sajma moći će se zabaviti u dječjem kutku i radionicama starih igara. Glumci Istra Inspirita će u petak s početkom u 19.00 sati svojom scenskom izvedbom temeljenom na povijesnom statutu „Statuti et Ordini nel Castello di Orsera“ oživjeti način življenja u Vrsaru u XVII stoljeću, odnosno u 1609. godini kada je izdan prvi Vrsarski statut. Statut su u Vrsarskoj grofoviji izdali porečki biskupi koji su time osigurali red u tadašnjoj gradskoj jezgri. Kontrolirao se ulaz ljudi u grad kod gradskih vrata, na način da su svi muškarci morali biti obrijani, postojala je samo jedna peć u kojoj su svi pekli kruh, kontrolirala se kvaliteta vina, a na stupu srama postavljenom na trgu kažnjavali su se oni koji bi prekršili određene dijelove Statuta.
 
U subotu, 10.6. svi će posjetitelji moći uživati u nastupu grupe Anelidi i Tu & tamo banda. Program će obogatiti nastup Folklornog društva Pazin i ulični zabavljači „I brutti“.
Osim sajma lokalnih proizvoda posjetitelji će moći vidjeti kako se rade vrsaranski amareti i domaća pašta.
 
Manifestacijom se posjetitelji podsjećaju kako je Vrsar nekada živio i kako je Statut regulirao život stanovnika Vrsara. Statut je pridonio i razvoju Vrsara, jer su stroga pravila higijene sprječavala razne bolesti koje su bile prisutne u tadašnjoj Istri. Sve specifičnosti života u Vrsarskoj grofoviji nastojat će se predstaviti kroz Stari samanj čiji je program realiziran u organizaciji Turističke zajednice općine Vrsar u suradnji s Istra Inspirit-om.
 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email