NEWS

ISTARSKI MEDIJSKI PROSTOR BOGATIJI ZA DVOTJEDNIK »ISTRA NEWS«

16.12.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / ISTARSKI MEDIJSKI PROSTOR BOGATIJI ZA DVOTJEDNIK »ISTRA NEWS«
206ISTRAnews.jpg

Istarski medijski prostor od jučer je bogatiji za dvotjednik »Istra News«, koji će se dostavljati poštom u 40 tisuća domaćinstava na Poluotoku. Premda se u impressumu lista kao izdavač navodi tvrtka NCL novosti, nakladnik tjednika »Nacional«, prava je istina da je to zajednički projekt NCL-a i vodnjanske tvrtke Media projekt, koja je u vlasništvu IDS-ova županijskog vijećnika Tedija Chiavalona.

Problem, međutim, nastaje kada se u obzir uzme činjenica da je među financijerima »Istra Newsa« i Istarska županija, iz čega je bjelodano da IDS-ova vlast sufinancira projekt jednog člana IDS-a, k tomu i vijećnika u Županijskoj skupštini i potpredsjednika vodnjanske podružnice stranke. Iako se u uvodnoj riječi glavni urednik Nenad Ivanović obraća čitateljima rečenicom »zašto biste plaćali za osnovne informacije koje se događaju u Vašoj užoj i široj sredini, kada ih možete dobiti besplatno i po koje ne morate ići do kioska…«, valja naglasiti da je Istarska županija samo za 2005. godinu (točnije, za dva broja) financirala »Istra News« s oko 23.000 kuna. Jasno je, onda, da novi dvotjednik baš i nije posve besplatan, jer ga u jednoj mjeri ipak plaćaju istarski građani, odnosno porezni obveznici.

Sam Chiavalon ne vidi ništa sporno u tome što IDS-ova vlast sufinancira njegov privatni projekt, tvrdeći da se on neće okoristiti jer »to nije politički intonirani list«.

– To što sam član neke političke stranke ne znači da ne smijem ništa drugo raditi. Oduvijek sam se bavio poduzetništvom i ja u ovom poslu vidim izvor zarade. Na isti način na koji smo se obratili Županiji, obratit ćemo se i svim gradovima i općinama u Istri, bez obzira na to je li tamo na vlasti IDS ili nije. Gdje god je »News« izašao diljem Hrvatske, obratio se i lokalnim vlastima i privatnom sektoru, a vidjet ćete da to nije nikakav politički magazin. To je besplatna novina s intencijom donošenja aktualnosti i tema s istarskog poluotoka, bez upuštanja u komentiranje ili opredjeljivanje za lijeve ili desne, veli Chiavalon, dodajući da financijska pomoć lokalnih vlasti nije stvar koju je on izmislio, već to stoji u postulatima »Newsa«.

Kako saznajemo u Županiji, u potpisanom ugovoru stoji da se poslovi Media projekta odnose na »pružanje usluga medijske promocije, praćenja rada i projekata te izvještavanje o radu tijela Istarske županije«. Chiavalon pak veli da još nije potpisan sličan ugovor ni s jednim istarskim gradom ili općinom, jer ih tek treba kontaktirati. Na pitanje zašto se u impressumu nigdje ne navodi ime njegove tvrtke, Chiavalon odgovara:

– U svim izdanjima »Newsa« kao izdavač se potpisuje samo NCL i nigdje ne piše regionalni partner, ali svugdje postoje regionalni partneri. Ono što nudi regionalni partner jest marketing i uredništvo regionalnih stranica, kaže Chiavalon, koji je u ovaj biznis ušao na poziv Ive Pukanića, kojeg poznaje od ranije.

Dražen DOBRILA , Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email