NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Institut za poljoprivredu i turizam održao edukaciju “Maslinarska priča” u okviru Mjeseca poduzetništva u Poreču

predavanje maslinarska prica
04.11.2022. 10:33; ; Početna / Gospodarstvo / Institut za poljoprivredu i turizam održao edukaciju “Maslinarska priča” u okviru Mjeseca poduzetništva u Poreču

U okviru Mjeseca poduzetništva u Poreču, 26. listopada 2022., u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam održana je edukacija Maslinarska priča. Obzirom da poljoprivreda u Poreču ima dugu tradiciju, te je velikim dijelom vezana za maslinarstvo, stoga je nakon 1. regionalne konferencije o kvaliteti pčelinjih proizvoda, Sajma poduzetništva na kojem su se predstavili porečki OPG-ovi i Informativnog dana za poljoprivrednike, organizirana i edukacija na temu Maslinarska priča – stručna predavanja i radionica kušanja maslinovog ulja. Edukacija se provodila u okviru Mjeseca poduzetništva u Poreču u Obrtničkom domu Poreč.

Kao i svaki prehrambeni proizvod, i maslinovo ulje treba redovitu kontrolu kvalitete. Upravo se u prehrambeno-biotehnološkom laboratoriju Instituta može proizvođačima potvrditi kojeg je stupnja kvalitete, odnosno u koji razred kvalitete se ubraja njihovo ulje. Tako su sudionici bili u mogućnosti kušati jedna od najkvalitetnijih ulja na području Poreštine.

U sklopu aktivnosti prezentirana su sljedeća predavanja i radionice:

  • • „Deklariranje visoko kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja“, dr. sc. Marina Lukić, IPTPO
  • • „Što utječe na karakteristike djevičanskih maslinovih ulja?“, dr. sc. Marin Krapac, IPTPO
  • • „Upotreba maslinovih ulja u gastronomiji i utjecaj načina kuhanja na kvalitetu maslinovih ulja“, Dora Klisović, mag. ing. med. chem., IPTPO
  • • „U svijetu mirisa i okusa maslinovih ulja“ , dr. sc. Karolina Brkić Bubola, IPTPO

Navedene radionice bile su dio aktivnosti u okviru programa manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču 2022. koju već petu godinu organizira Grad Poreč-Parenzo u cilju promicanja poduzetništva. U okviru manifestacije se tijekom listopada na više lokacija u gradu svakodnevno održavaju razne aktivnosti namijenjene stanovnicima Poreča različitih dobnih skupina i područjima interesa, u kojima osim Grada Poreča-Parenzo sudjeluju gradske ustanove, obrazovne institucije i lokalni poduzetnici te partneri iz drugih gradova, kojima se zahvaljujemo.

Grad Poreč

Oznake:
mjesec
Print Friendly, PDF & Email