NEWS
Adriatic sredina

I treći dan BOOKtige (petak, 10.9.) u duhu Godine čitanja

241636087_1189555864881896_5180670704658991441_n
09.09.2021. 18:55; ; Početna / Kultura / I treći dan BOOKtige (petak, 10.9.) u duhu Godine čitanja

U petak, 10. rujna programski dio ovogodišnje BOOKtige, festivala pročitanih knjiga, započinje u Parku Matije Gupca, u 11 sati gostovanjem Damira Hoyke koji će učenicima osnovnih škola predstaviti svoj roman „Pustolovine Tizi Enili: Eksperiment“. Riječ je o prvom romanu planiranoga serijala „Pustolovine Tizi Enili“ u čijem je središtu radoznala desetogodišnja djevojčica Tizi Enili koja pohađa školu u sklopu jednog znanstvenog instituta. Susret će nam možda donijeti i odgovore na pitanja: može li se doskočiti poteškoćama zbog kojih mnogi vrhunski učenici u postojećem obrazovnom okruženju ne razvijaju svoje pune potencijale te postoje li bolji načini i metode učenja i ideja za unaprjeđenje društva.

U 13 sati, putem Zoom aplikacije, a u suradnji sa srednjim školama Poreča, bit će predstavljen roman za mlade „Zmajevi koji ne lete”, proizašao iz pera nagrađivane osječke spisateljice Ivane Šojat, u izdanju Naklade Ljevak, u kojemu se autorica bavi temom maloljetničke ovisnosti o drogi. „Roman progovara o problematici sintetskih droga, a istovremeno nas navodi na promišljanje što to zapravo mlade navodi na upotrebu ovih opijata. Dosada, glupost ili je pravi razlog ipak dublji? Svi zainteresirani mogu se pridružiti virtualnom susretu putem sljedeće poveznice:

https://us04web.zoom.us/j/77531997479?pwd=VEwvbUhhb1hqZFlTT3ZZZWY1eHI3UT09

U 17 sati, u Odjelu za djecu i mlade, za sve zainteresirane srednjoškolce, ljubitelje pisane riječi i zaljubljenike u knjige osmišljen je „Neškolski sat o knjigama – liter-art-ura”, predavanje/performans s projekcijom koje će održati Stanislav i Klasja Habjan. Stanislav Habjan, vrsni umjetnik, za sebe će reći da je s knjigama povezan na više načina: i kao čitatelj, i kao pisac, i kao dizajner, i kao nakladnik – ali najviše možda kao otkrivač, sakupljač. Klasja Habjan djeluje kao ilustratorica, grafička dizajnerica i spisateljica. Sklonost ilustriranju vlastitih priča te pisanju prema grafičkim predlošcima glavno je obilježje njezinih samostalnih izložbi. Ovo je jedna drugačija radionica u kojoj mladi mogu uživati u performansu, a potom aktivno sudjelovati u radionici knjižnog uveza „Kako uvezati svoju poruku u boci?“

U 18 sati u Parku Matije Gupca, u suradnji s antikvarijatima Glavan iz Ljubljane i Mali neboder iz Rijeke, petu godinu zaredom knjižnica organizira „Sat za kolekcionare”, a pozivaju se svi zainteresirani građani, koji u svojim kućnim bibliotekama posjeduju antikvarne knjige, a zanima ih procjena, ili bi možda dali u otkup primjerke starih i vrijednih izdanja, da posjete BOOKtižin jer ih tamo čekaju naši stručnjaci antikvari, Tomo Vučinić i Rok Glavan koji će ih upoznati s njihovom vrijednošću.

Večer je rezervirana za Zorana Ferića. U 19 sati, u Gradskoj knjižnici Poreč, održat će se predstavljanje njegovog novog i dugo očekivanog romana “Putujuće kazalište” u izdanju V.B.Z.-a. Zoran Ferić donosi nam na BOOKtigu obimnu i kompleksnu obiteljsku sagu u kojoj je kroz prošlost autorove obitelji ispričana i povijest dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj i Europi. A tu obitelj nisu obilježili samo ratovi, nacionalna i ideološka mržnja, nego i nekoliko potresnih ljubavnih priča od kojih svaka, neovisno o vremenu u kojemu se odvija, nosi vlastitu tragičnost i ljepotu. Ferić nas, kroz priče živopisnih, ali stvarnih likova, vodi kroz tri rata koji su se u tom čudnom i krvavom stoljeću vodili na našim prostorima, ali i mnoge druge prijelomne događaje koji su presudno utjecali na život njegovih junaka.

Kako je broj sudionika ograničen, potrebno je svoj dolazak najaviti najkasnije do petka 10. rujna 2021. do 17 sati godine na broj telefona 434-196.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email