NEWS
Laguna Ironman 800

Češka je jedina zemlja koja je bitna za hrvatski turizam, koja se rukovodi kartom ECDC-a 

2021-09-09_18h44_43
09.09.2021. 18:46; ; Početna / Gospodarstvo / Češka je jedina zemlja koja je bitna za hrvatski turizam, koja se rukovodi kartom ECDC-a 

CIJELA se Hrvatska zacrvenjela na novoj karti raširenosti koronavirusa koju je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio danas, donosi index.hr

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Danska ima svoju kartu, Njemačka prati Institut Robert Koch

U Hrvatskoj je prošle godine zbog širenja korone sezona završila već u kolovozu, no ove godine je situacija ipak različita. Zemlje poput Španjolske, Grčke i Francuske već su neko vrijeme u crvenom na ECDC-ovoj karti, međutim, to im nije uništilo sezonu.

Dio objašnjenja za ovu situaciju leži u pravilima i restrikcijama europskih zemalja koje se uglavnom ne odnose na cijepljene i osobe s covid-potvrdama. U EU je cijepljeno više od 70% stanovnika, objavila je prije desetak dana Ursula von der Leyen. To znači da većina Europljana može putovati bez ograničenja.

Za one koji nisu cijepljeni vrijede druga pravila, a svaka zemlja donosi svoja. U slučaju da je zemlja odredišta svrstana u kategoriju rizičnih, putnike koji se vraćaju s puta može očekivati obavezna karantena i/ili testiranje prije ili nakon ulaska u zemlju.

ECDC-ova karta služi informiranju o epidemiološkoj situaciji, ali EU članice odluke o uvjetima za prelazak granica uglavnom donose na temelju drugih kriterija.

Primjerice, Danska je uvela svoju kvalifikaciju rizičnih područja, koja ne prati kartu ECDC-a. Za zelena područja građanima savjetuju da se ponašaju kao i u Danskoj, dok za najrizičnija područja savjetuju putnicima da budu izrazito oprezni.

 

 

Njemačka se kod uvođenja pravila rukovodi podacima Instituta Robert Koch. Putnicima koji se iz rizičnih područja vraćaju u Njemačku propisana je obavezna izolacija od deset dana, osim u slučaju da imaju potvrdu o cijepljenju ili preboljenju.

Institut Robert Koch ne svrstava Hrvatsku u rizične zemlje. Na popisu visokorizičnih područja nalaze se, primjerice, Srbija, Kosovo, neke regije Francuske, Portugala i Nizozemske, neki grčki otoci…

Jedino Češka prati kartu ECDC-a 

Češka je jedina zemlja koja je bitna za hrvatski turizam, koja se rukovodi kartom ECDC-a te na temelju nje izrađuje popis zemalja s niskim, srednjim, visokim i iznimno visokim rizikom zaraze covidom-19.

Zadnji popis su objavili 6. rujna i na njemu je Hrvatska u kategoriji srednjeg rizika.

Direktor HTZ-a: Ne očekujemo bitan utjecaj karte na sezonu

Ni u Hrvatskoj turističkoj zajednici ne očekuju da će nova karta ECDC-a utjecati na turistički promet. Napominju i da je sezona bila vrlo uspješna te da je do sada ostvareno gotovo 73 milijuna noćenja.

U zemlji u ovom trenutku boravi oko 550 tisuća turista, dok ih je rekordne 2019. godine u ovo vrijeme u zemlji boravilo oko 470.000.

“Ne očekujemo da će nova karta bitno utjecati na turističke tijekove u zemlji, posebice ako znamo da određena i nama važna emitivna tržišta, poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Češke, Nizozemske, SAD-a itd., imaju svoj sustav praćenja i objavljivanja preporuka za putovanja, prema kojima je Hrvatska i dalje sigurna destinacija”, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Međutim, Staničić ipak apelira na to da se i dalje svi pridržavaju propisanih epidemioloških mjera te da se stanovništvo cijepi u što većem broju, kako bismo do kraja rujna, pa i u listopadu, ostvarili što bolje turističke rezultate.

Print Friendly, PDF & Email