NEWS

Nakon više od 45 godina obnovit će se zgrada “gornjeg vrtića” u ulici O. Keršovanija

20210909_120839
09.09.2021. 14:25; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Nakon više od 45 godina obnovit će se zgrada “gornjeg vrtića” u ulici O. Keršovanija

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić potpisao je danas ugovor o obnovi zgrade gornjeg vrtića (Radost II), koji se nalazi u samom središtu Poreča. Na potpisivanju su sudjelovali i Divna Radola, ravnateljica Dječjeg vrtića Radost, kao i Tomislav Premec iz tvrtke PREMEC j.d.o.o. iz Rijeke, čija je ponuda procijenjena kao najpovoljnija u postupku javne nabave. Potpisivanju su se pridrižuli i suradnici iz Grada Poreča-Parenzo i gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koji vode cijeli projekt.

Podsjetimo, Grad Poreč-Parenzo prijavio je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekt energetske obnove zgrade Gornjeg vrtića (Radost II), za što mu je odobreno 1.000.000,00 kuna bespovratnih sredstava, što predstavlja 40 posto ukupnih troškova koji iznose 2440.607,00 kn + PDV.

 Stoga će prva faza obnove podrazumijevati radove konstrukcijsko energetske sanacije krovne potkonstrukcije, termoizolaciju kosog stropa, te poda prema negrijanom tavanu, radove sanacije krovišta i krovnog pokrova, radove zamjene kompletne stolarije, te radove kompletne sanacije sustava elektroinstalacija i zamjenu rasvjetnih tijela.

Za drugu fazu obnove, budući da radovi sanacije fasade nisu bili Fondu prihvatljiv i opravdan trošak, Grad planira vlastitim sredstvima izraditi potrebnu projektno tehničku dokumentaciju (izrada konzervatorske podloge, 3D snimanje fasade, izrada projekta s pripadajućim troškovnikom), te financirati radove iste.

– Moram naglasiti kako se ovdje ne radi samo o običnoj obnovi zgrade, već o jednom dugotrajnom i dosta kompliciranom procesu, jer se radi o zgradi koja je kulturno dobro, međutim, to nas nije obeshrabrilo. Time, osim osiguravanja viših standarda za naše najmlađe, nastavljamo s politikom obnove zgrada u staroj jezgri grada. Većinu poslova izvođač će odraditi u razdoblju kad ionako nema djece u ovom vrtiću, a to je tijekom ljetne pauze, kada se formiraju grupe u matičnom vrtiću Radost I., rekao je gradonačelnik, napomenuvši u Poreču po pitanju demografske politike djela stvarno govore više od riječi.

-U četiri godine izgradili smo dvije nove škole te tri potpuno nova vrtića i jaslica. Uvijek kažemo da su to naše slatke muke – jedan smo od rijetkih gradova koji imaju pozitivne demografske trendove, puno djece iz godine u godinu. I iako ovim projektom nećemo dobiti nove prostore, ova prekrasna zgrada – kulturno dobro u samom centru Poreča, vrtić koji je među najomiljenijima u Poreču, dobit će novo ruho, a od toga će benefite imati kako djeca i djelatnici, tako i cijela zajednica.

Ravnateljica Radola izrazila je veliku zahvalnost što se Grad odlučio ići u obnovu zgrade ovog vrtića, jer je svakako jednostavnije izgraditi novi vrtić na drugoj lokaciji, ali se radi o jednom od najpopularnijih vrtića te roditelji, nerijetko nakon što upišu jedno dijete, žele da i drugo polazi ovaj vrtić.

– Za sve nas ovo je jako važan trenutak, pogotovo za sve odgojiteljice i djelatnike. Naime, djelatnost predškolskog odgoja u ovoj zgradi datira još od 1980. godine, a sama zgrada datira iz 1910. godine. Danas jaslice i vrtić na toj lokaciji polazi 110 djece, zaposleno je 18 djelatnika, pa nam je drago da je Grad prepoznao važnost obnove ove zgrade ali i zadržavanja djelatnosti predškolskog odgoja na ovoj lokaciji., zaključila je ravnateljica.

Kako bi se program predškolskog odgoja mogao neometano odvijati, previđeno je dovršenje prve faze radova do početka iduće pedagoške godine, dok će se druga faza pokrenuti po dobivanju potrebnih odobrenja i dozvola. Grad će paralelno nastaviti ulagati u projekte poput obnove zgrade Područne osnovne škole u Novoj Vasi, izgradnje još jednog vrtića te već najavljenom proširenju Doma za starije i nemoćne osobe Poreč.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email