NEWS

I porečka TUŠ A. Štifanića doprinosi održivom razvoju

2022-03-06_18h20_01
06.03.2022. 18:32; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / I porečka TUŠ A. Štifanića doprinosi održivom razvoju

Održivi razvoj tema je koja se posljednjih godina učestalo provlači u medijima, odgojno-obrazovnim ustanovama, među vladajućim strukturama te ključnim europskim i svjetskim „zelenim“ institucijama. Održivi razvoj kao gospodarski razvoj u potpunosti uzima u obzir djelovanje gospodarske aktivnosti na okoliš i osniva se na obnovljivim izvorima dobara.

S namjerom osvješćivanja važnosti spomenute teme među učenicima i djelatnicima, naša je škola odlučila dati svoj doprinos, održavši projektni ekodan pod nazivom: “Otkrij svoj talent, budi odgovoran i poštuj održivi razvoj”. Nastojali smo ga ispuniti što raznolikijim aktivnostima – radionicama, predavanjima, terenskom nastavom. Naši su učenici i nastavnici pripremili ukusne eko burgere te košarice s kremom od bijele čokolade i malina, upoznavali se s kulturno-povijesnim spomenicima grada Poreča, slušali predavanje pročelnice Upravnog odjela za turizam Nade Prodan Mraković o održivom turizmu Poreča i Istarske županije, izrađivali su digitalne plakate na temu održivog razvoja, učili kako ocjenjivati vino uz predavanje profesionalne ocjenjivačice Ingrid Palman, posadili sadnice lipe i oleandra u školskom vrtu, posjetili ekohotel Adriatic u Rovinju, izradili odjeću od čistih otpadnih materijala te recikliranih vreća, kreirali digitalnu knjigu o održivim oblicima turizma u Istri…

 

Zanimljivo je spomenuti i da su učenici 3. htt razreda raspravljajući o temama održivog razvoja odlučili provesti upitnik i testirati smještajne kapacitete u Poreču i Vrsaru te saznati posluju li objekti prema načelima održivosti i odgovornosti. Pitanja su se odnosila na štednju vode, izbjegavanje stvaranja otpada, pravilno odvajanje otpada, ponudu regionalne i sezonske hrane te način serviranja.
Pobjednik u oštroj konkurenciji anketiranih objekata je turističko naselje Koversada i Kamp Porto Sole. S obzirom da je cilj održivog razvoja usklađivanje gospodarskih interesa uz poštivanje prirode i obazrivost prema svim živim bićima i prirodnim resursima, uvidjeli smo da kompanija Maistra  odgovorno koristi resurse kojima raspolaže i uvažava interese današnjih, ali i budućih generacija. Na primjeru ovog turističkog naselja uvjerili smo se da su svi zaposlenici angažirani i odgovorni u provođenju strogih i dosljednih mjera, pa nam je direktorica naselja Sanja Šćulac potvrdila da se otpad selektira te da ga vanjski partneri periodički odvoze u predviđene sortirnice, da svaki gost u svojem apartmanu ima obavijest o načinu mijenjanja ručnika. Ovo turističko naselje posluje prema vrhunskim profesionalnim standardima pa se prati potrošnja vode po satima. Tako se pravovremeno uspije detektirati kvar sustava. Na izljevna mjesta stavljaju se štedne slavine (potisne, s vremenskim ograničenjem) te se na njih montiraju štedni perlatori.

Učenici su posebno zadivljeni činjenicom da gosti prilikom naručivanja lunch paketa hranu dobiju pakiranu u biorazgradivu ambalažu bez plastike. U restoranima se nudi hrana s našeg podneblja pa se povremeno organiziraju prigodne svečanosti samo s lokalnom i sezonskom ponudom i uvijek je navedeno porijeklo namirnica. Budući da su zaposlenici najvažniji resurs poduzeća, kompanija Maistra vodi računa o tome da su svi suradnici informirani i upoznati s održivim načinom poslovanja kako bi u svom svakodnevnom poslu mogli primijeniti ta znanja, a i u svom privatnom životu rukovoditi se ekološkim i odgovornim načelima.

 Na sreću, koronavirus nas ove godine ipak nije uspio omesti u prvotnom planu da održimo ekodan uživo te je vrijeme u dinamičnom i produktivnom radu proteklo brzo. Nadamo se uspješnom i zanimljivom ekodanu i dogodine!

 

 

Tatjana Gulić Pisarević

P.I.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email