NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

HUT: Turizam podržava nastavak snažne ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj

04.08.2022. 22:30; ; Početna / Gospodarstvo / HUT: Turizam podržava nastavak snažne ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj
297528218_5366250630120719_1722335634241093529_n

Nakon protekle dvije godine oblježene pandemijom koronavirusa u kojima se turizam pokazao kao grana koja može djelovati stabilizirajuće na hrvatsko gospodarstvo u kriznim uvjetima, ove godine turizam podržava nastavak snažne ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj.

Dobri turistički rezultati podržali su rast gospodarskih pokazatelja u odnosu na prošlu godinu, kako u drugom tako i u aktualnom trećem ovogodišnjem kvartalu, što je dalo podlogu povećanju procjene stope rasta hrvatskog BDP-a od strane Hrvatske narodne banke na 5,5 posto za čitavu 2022. godinu.

Uz rekordan porast pokazatelja potrošnje u turizmu i ugostiteljstvu od 40 posto u odnosu na prošlu godinu, koji pokazuju podaci iz sustava fiskalizacije, dobra sezona podržava dobre rezultate i u drugim dijelovima gospodarstva. Fiskalizirana potrošnja u trgovini na malo je u Hrvatskoj u srpnju porasla za gotovo 16 posto, u djelatnosti prijevoz i skladištenju ostvaren je rast preko 60 posto, u umjetnosti, zabavi i rekreaciji čak 44 posto više. Tim brojkama Hrvatska ostaje među rijetkim zemljama u EU koja ulaskom u drugu polovicu ove neizvjesne godine i dalje ne bilježi usporavanje gospodarstva. 

Turizam je proteklih godina pokazao da ima znanja, iskustva i snage ostvariti najbolji rezultat na Mediteranu u kriznim vremenima. Ove godine pokazuje da je to sektor, među rijetkima u Hrvatskoj, koji ima potencijala za dodatan rast, privlačenje novih investicija, otvaranje novih radnih mjesta i ostvarivanje mnogo veće dodane vrijednosti. A za oslobađanje tog potencijala ključne su investicije. S obzirom na veliki izazov povećanih troškova poslovanja ove godine koji značajno smanjuju investicijski potencijal, a posebno troškova električne energije, ponovno apeliramo na Vladu da reagira na vrijeme adekvatnim mjerama. Naše simulacije su pokazale da bi porast cijena električne energije, u situaciji da svi u sektoru sklapaju nove ugovore, iznosio milijardu kuna, što je iznos jednak čitavoj prošlogodišnjoj dobiti sektora smještaja”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma. 

Hrvatsku u prvih sedam mjeseci privukla 10 milijuna turista

Tijekom prvih sedam mjeseci 2022. u Hrvatskoj je ostvareno 10,3 milijuna turističkih dolazaka i 54,3 milijuna turističkih noćenja, odnosno 60 posto više dolazaka i 46 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani. Strani turisti su ostvarili 47,8 milijuna noćenja, a domaći 6,6 milijuna noćenja, pokazuju prvi podaci sustava eVisitor. U odnosu na isto razdoblje 2019. ostvareno je 89 posto dolazaka i 95 posto noćenja.
Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (15,8 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (9,9 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (9,5 milijuna). Najviše je noćenja po destinacijama od početka godine ostvareno je u Rovinju (2,4 milijuna), Dubrovniku (2 milijuna), Poreču (1,9 milijun), Splitu (1,6 milijuna) i Umagu (1,5 milijuna). 

Google: 48 posto više pretraživanja smještaja u Hrvatskoj nego lani

Globalno zanimanje za putovanja u Hrvatskoj u ovoj je godini poraslo za 47,82 posto u odnosu na lani, pokazala je analiza agencije Arbona koja je analizirala pretrage na Googleu.

Podatak se poklapa s rezultatima HTZ-a o 46 posto više dolazaka turista u šest mjeseci 2022. u odnosu na isto razdoblje lani. Osim toga, broj pretraživanja za Hrvatsku rastao je više nego za putovanja u sve svjetske destinacije. Najveći broj pretraživanja pojmova u vezi putovanja u Hrvatsku ostvaren je u Njemačkoj, Austriji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Print Friendly, PDF & Email