NEWS

Miletić: Budući razvoj turizma moramo temeljiti na održivosti

Sastanak 2
04.08.2022. 19:58; ; Početna / Novosti / Iz županije / Miletić: Budući razvoj turizma moramo temeljiti na održivosti

Istarski župan Boris Miletić sudjelovao je danas, u Petrčanima, kod Zadra, na sastanku predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i članova Vlade s predstavnicima turističkog sektora, županima priobalnih županija i gospodarstvenicima, na temu dosadašnjih turističkih rezultata i daljnjih planova za turističku sezonu.

U svome obraćanju prisutnima župan Miletić se osvrnuo na dosadašnje turističke rezultate u Istarskoj županiji, odnosno na broj dolazaka i noćenja, ocijenivši ih kao odličnima. Istra je, kazao je, opet rekorder hrvatskog turizma, međutim smatra da je ključno pitanje konačni financijski rezultat i doprinos turizma ukupnom BDP-u države.

„U Istri trenutno boravi oko 300 tisuća registriranih turista, a ako uzmemo u obzir da naš Poluotok broji oko 200 tisuća stanovnika, trenutno imamo porast ljudi od 150 %. Zato smatram da trebamo govoriti o održivosti turizma i budući razvoj temeljiti upravo na tome. Svjedočimo bujanju tzv. privatnog smještaja, odnosno pretvaranju stambenih jedinica u apartmane, događa nam se apartmanizacija obale te bespravna gradnja, koja uzima preveliki danak i moramo je hitno zaustaviti“, naglasio je župan dodajući da treba riješiti i pitanje turističkog zemljišta, kao preduvjet novih investicija.

Također, župan je istaknuo problematiku nedostatka radne snage u turizmu i ugostiteljstvu za što je potrebno ubrzati proces izdavanja radnih dozvola, a kao dodatnu poteškoću s kojom se turistički sektor suočava spomenuo je veliki porast troškova, posebice energenata.

 

KABINET ŽUPANA

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email