NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

HUB objavio kartu aktivnih bankomata, do 15. siječnja dio ih neće biti u funkciji

2022-12-15_11h36_49
15.12.2022. 11:37; ; Početna / Obavijesti / HUB objavio kartu aktivnih bankomata, do 15. siječnja dio ih neće biti u funkciji

U sklopu procesa prilagodbe uvođenju eura, do 1. siječnja postupno će se ugasiti 2.700 bankomata od njih ukupno oko 4.000, kako bi s prvim danom nove godine mogli isplaćivati eure, a HUB će u slijedećih mjesec dana na dnevnoj razini na karti prikazivati operativne bankomate za isplatu gotovine.

Karta s lokacijama aktivnih bankomata objavljena je u četvrtak na internetskim stranicama Hrvatske udruge banaka (HUB), a na dnevnoj razini će se ažurirati do 15. siječnja 2023. godine

Kako su izvijestili iz HUB-a, u Hrvatskoj postoji nešto više od 4.000 bankomata u vlasništvu banaka, a na temelju dogovora banaka na razini HUB-a i u suradnji s nadležnim institucijama pripremljen je detaljan plan prilagodbe bankomatske mreže.

Tako, do kraja prosinca ove godine dio bankomata će se postupno i privremeno gasiti kako bi ih se prilagodilo za isplatu gotovine u eurima od 1. siječnja iduće godine. Prema planu prilagodbe, zaključno sa zadnjim danom prosinca građanima će na raspolaganju biti 1.300 bankomata koji će isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. siječnja iduće godine 2.700 bankomata će isplaćivati gotovinu u eurima.

Svih 4.000 bankomata će biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. siječnja iduće godine, očekuju u HUB-u, iz kojeg su napomenuli da se posebno vodilo računa o manjim naseljima, kako bi građani u svakom trenutku na najbližoj mogućoj lokaciji imali dostupne bankomate za isplatu gotovine.

Do 15. siječnja bez naknade za podizanje gotovine s bankomata drugih banaka

S obzirom na to da će u razdoblju prilagodbe građanima biti dostupan manji broj bankomata njihovih banaka u odnosu na redovno poslovanje, od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. neće se naplaćivati naknada za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka u Republici Hrvatskoj, kako bi građanima bio omogućen dovoljan broj bankomata za isplatu kuna do kraja ove godine i eura od 1. siječnja, istaknuli su iz HUB-a.

Iz HUB-a su prilagodbu bankomata apostrofirali kao jedan od najzahtjevnijih elemenata procesa uvođenja eura, s obzirom da je potrebno prilagoditi nešto više od 40.000 bankomatskih kazeta za nove dimenzije novčanica eura, koje su drugačije u odnosu na novčanice kuna.

Također, za svaki bankomat je potrebna softverska prilagodba i inicijalizacija novih bankomatskih kazeta što zahtijeva fizički dolazak na lokaciju i određeno vrijeme rada u ovisnosti o vrsti bankomata, naveli su iz HUB-a.

https://bankomati.hub.hr/

Print Friendly, PDF & Email