Hrvatska najavljuje povratak učenika u škole, ali u ISTRI BI SADAŠNJA SITUACIJA MOGLA POTRAJATI…

26.01.2021. 19:28; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Hrvatska najavljuje povratak učenika u škole, ali u ISTRI BI SADAŠNJA SITUACIJA MOGLA POTRAJATI…
dijete-maska

U Hrvatskoj se od idućeg tjedna postepeno kreće s povratkom učenika u škole. Konačnu odluku o tome donijeti će županijski stožeri, a istarski Stožer bi prema najavama mogao pričekati s odlukom, te bi do kraja siječnja trebalo ostati kako je sada, da nastavu pohađaju samo niži razredi osnovnih škola, a nakon toga datuma, išlo bi se oprezno, piše Regionalexpress.

Podsjetit ćemo se da je Istra u proljeće 2020. bila PRVA u Hrvatskoj koja je zatvorila škole 🙂

Istra trenutačno ima incidenciju 62,8 novih pozitivnih u 14 dana/100.000 stanovnika. Sedmodnevna incidencija je 21,4 ! U Hrvatskoj su brojke za period od 14 dana 209,8, a za 7 dana 95 novih na 100.000 stanovnika. No, opreza nikad dosta.

Donesena je odluka da se od 01.02. 2021. godine svi učenici Brodsko-posavske županije  vraćaju u škole odnosno vraća se model A na cijelom području Brodsko-posavske županije.

Broj novih pozitivnih u Istri od 1.12.2020. te 7- i 14-dnevna incidencija

Smatramo da svoj djeci treba omogućiti nastavu u školi

Prekid redovnog školovanja prelaskom na online nastavu trajno (u prosjeku) smanjuje dosege djece u obrazovanju nanoseći im veliku štetu u kvaliteti života. Jedna ilustracija ove tvrdnje može se vidjeti u radu Estimation of US Children’s Educational Attainment and Years of Life Lost Associated With Primary School Closures During the Coronavirus Disease 2019 Pandemic (procjena izgubljenih godina života djece zbog propuštene edukacije), i vjerujemo da je slično primjenjivo i na druge zemlje, kao što je Hrvatska. Rezultati su zastrašujući! (autori dr. Gordan Lauc i Nenad Bakić)

U zadnje vrijeme je objavljeno i nekoliko velikih radova na stvarnim podacima (ne modelima), od kojih izdvajamo:

  1. Istraživanje u Švedskoj na 2 milijuna djece koje je pokazalo da škole nisu rasadnici epidemije, a da je za učitelje vjerojatnost teškog oboljenja bila manja nego za opću populaciju: Open Schools, Covid-19, and Child and Teacher Morbidity in Sweden. To je u skladu s ranije objavljenim radom iz Škotske gdje je na 300.000 članova kućanstava s djecom pokazano da su oni imali manju vjerojatnost oboljevanja i hospitalizacije nego ostali.

  2. Veliko istraživanje (100.000 sudionika) u SAD najdirektnijom metodom (praćenje kontakata) Incidence and Secondary Transmission of SARS-CoV-2 Infections in Schools koje zaključuje “U prvih 9 tjedana podučavanja lice-u-lice u školama Sjeverne Karoline našli smo izuzetno ograničen sekundarni prijenos SARS-CoV-2 unutar škole, utvrđen praćenjem kontakata”

  3. Istraživanje američkog CDC koje zaključuje “CDC preporučuje da škole K-12 (vrtići, osnovne i srednje škole) budu posljednja stvar koje će se zatvoriti nakon što su primijenjene sve ostale mjere kontrole epidemije i prve koje će se ponovno otvoriti kad to mogu učiniti sigurno.”

  4. Jučer objavljenoi njemačko istraživanje koje pokazuje malu seropravelnciju kod roditelja a tri puta(!) manju kod djece stare 1-10 godina. Zaključak: “… indicira da djeca ne igraju ključnu ulogu u širenju SARS-CoV-2 u ovoj pandemiji … nije vjerojatno da su djeca potsticala pandemiju”.

Ovo su vrlo uvjerljiva istraživanja bazirana na stvarnim podacima. Postoje i razni modeli, poput Ranking the effectiveness of worldwide COVID-19 government interventions koja ukazuju na zatvaranje edukativnih ustanova kao značajnu invervenciju, ali velika mana ovog modela, kao i ostalih koje smo vidjeli, je da grupiraju sve edukativne ustanove od osnovnih škola do fakulteta. Mnogi od tih modela teško razlikuju i druge utjecaje kao što je sezonski odlazak virusa.

Smatramo da je kolateralna šteta, osim propuštenog učenja, za djecu ogromna, u više aspekata kao što su psihičko i metaboličko zdravlje.

Naročito važno pri svemu je da su naročito oštećena djeca slabijeg imovinskog stanja, kao i djeca s posebnim potrebama, te stoga zatvaranje škola značajno doprionosi nejednakosti u društvu.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email