NEWS

Uskoro se otvaraju terase, a potom i čitavi ugostiteljski objekti

IMG_20201230_124819
26.01.2021. 19:07; Učitavanja: 1.302; Početna / Gospodarstvo / Uskoro se otvaraju terase, a potom i čitavi ugostiteljski objekti

U utorak, 26. siječnja, u Puli je održan sastanak predstavnika Obrtničke komore s vodstvom Stožera civilne zaštite Istarske županije, Dinom Kozlevcem i dr. Aleksandrom Stojanovićem, piše Regionalexpress.
Izaslanstvo Komore činili su predsjednik R. Momić, predsjednik Ceha ugostitelja Stanislav Briškoski i član Ceha Zlatko Deskar.

Stožer je izviješten o zaključcima Ceha: traženju popuštanja mjera, odnosno dopuštenje za rad ugostiteljskih objekata od 8. veljače (terase, a nakon toga kompletni objekti) i najavi tempa popuštanja mjera, radi pravovremene pripreme. Istakli su potporu radu Stožera Civilne zaštite Istarske županije, za koji smatraju kako se za vrijeme cijele krize nosi(o) stručno i odgovorno.
Kozlevac je istaknuo kako je u više navrata od nacionalnog Stožera tražena mogućnost regionalnog donošenja mjera, te kako Stožer Istarske županije nije utvrdio kako su ugostiteljski objekti u županiji bili žarišta zaraze. Na žalost (iako je prošle godine upravo Vlada RH tražila od EU dopuštenje za regionalizaciju mjera), to nije dopušteno.

Vezano za trenutnu situaciju (dr. Stojanović je iznio podatak kako je dvotjedna incidencija u Istarskoj županiji ispod 70 slučajeva na 100.000 stanovnika), istaknuto je kako je nacionalni Stožer najavio popuštanje mjera – vrlo skoro očekuje se “otvaranje” teretana i mogućnosti sportskog treninga, kao i ujednačavanje tretmana za dostavu kave. Nakon toga, očekuje se otvaranje terasa, a do konca veljače moguće je očekivati i rad cjelovitih ugostiteljskih objekata – naravno, uz pridržavanje preporuka i uz uvjet da ne bude rasta broja zaraženih. Svi shvaćaju važnost turističke sezone, te kako je potrebno sve napraviti kako bi ona bila dobro pripremljena i uspješna. Naravno, važna je i dalja potpora države svim pogođenim sektorima.

Stožer Istarske županije zahvalan je istarskim ugostiteljima za disciplinirano ponašanje i pridržavanje mjera, te je dogovoreno da se i dalje redovito održavaju sastanci. Predstavnici Komore zainteresirani su pridružiti se kampanji cijepljenja, kad ona bude pokrenuta, i smatraju kako bi Stožer civilne zaštite Istarske županije trebao imati legitimitet za donošenje odluka, sukladno lokalnoj zdravstvenoj situaciji.

Print Friendly, PDF & Email