Greenpeace u Hrvatskoj dodijelio “solarni kiosk” osnovnoj školi Jože Šurana u Višnjanu

18359383_1379308345481654_430108018471428237_o
12.05.2017. 01:01; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Greenpeace u Hrvatskoj dodijelio “solarni kiosk” osnovnoj školi Jože Šurana u Višnjanu

Greenpeace u Hrvatskoj jučer je dodijelio “solarni kiosk” osnovnoj školi Jože Šurana u Višnjanu kao nagradu za pobjedu u natjecanju Krovove na sunce. Na natjecanje su se prijavile 72 škole, sudjelovalo je preko 3000 učenika, a označeno je preko 250,000 krovova. Učenici su uspjeli “proizvesti” 7.846 GWh električne energije, što premašuje ukupan hrvatski uvoz električne energije u 2015. godini.

Pobjednici su osvojili mobilni fotonaponski sustav snage 500 vata s bežičnim internetom, hladnjakom, radio-uređajem i zvučnicima. U sklopu ovog događaja nastupio je Surka Beatbox koristeći isključivo energiju sunca.
Krovove na sunce je računalna igra i natjecanje za osnovne škole koje je trajalo od 08. ožujka do 14. travnja 2017. Cilj igre bio je označiti što više krovova diljem zemlje čime se automatski računao njihov solarni energetski potencijal. U igrici se pomoću Google karata mogao označiti bilo koji krov u Hrvatskoj, pod uvjetom da je dobro vidljiv na karti. Drugoplasirana je škola OŠ Zmajevac u Baranji, a treća je OŠ Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka. Najbolji igrač prema solarnim bodovima i broju označenih krovova je Zoltan Palinkas iz OŠ Zmajevac – učenik sedmog razreda koji je u izuzetno napetoj završnici vlastoručno označio 7.205 krovova.
„Čestitamo osnovnoj školi Jože Šurana na odličnoj igri i pobjedi i zahvaljujemo svim školama koje su sudjelovale i pokazale da Hrvatska zaista ima velik neiskorišteni solarni potencijal. Znamo da on može i mora postati stvarnost. Neshvatljivo je da jedan Maribor, skijaški grad u Sloveniji ima više instaliranih solarnih panela nego cijela sunčana Hrvatska! Pozivamo Vladu da napokon ozbiljno krene u solarizaciju naše zemlje, kako bi se borili protiv klimatskih promjena, postigli energetsku neovisnost te demokratizaciju energije uključivanjem građana u proizvodnju električne energije“ – rekla je Mihaela Bogeljić, voditeljica kampanje.
Promicanje obnovljivih izvora energije (OIE) prioritetno je područje djelovanja Greenpeacea. Hrvatska obiluje čistim prirodnim resursima, pogotovo energijom sunca. Kao jedna od najsunčanijih europskih zemalja može u potpunosti prijeći na vlastite obnovljive izvore energije do sredine stoljeća. Unatoč tome, nalazimo se na začelju EU po korištenju solarne energije. Osim što čuva okoliš i klimu, masovnije korištenje obnovljive energije povećava energetsku neovisnost zemlje i otvara brojna radna mjesta.
“Hrvatska ne koristi niti 1% solarnog potencijala koji su označili učenici tijekom proteklih tjedana. A još je gore što se ne naziru ni konkretni pomaci u tom pravcu. Dvije godine nakon donošenja novog Zakona o obnovljivim izvorima nisu doneseni niti popratni pravilnici, a da ne spominjem kako se u zadnjih 8 godina izmijenilo 8 državnih tajnika za energetiku, a sad smo i bez ministra. Cijelo to vrijeme propadaju stotine milijuna eura iz europskih fondova za obnovljive izvore i energetsku učinkovitost, od čega Hrvatska nije iskoristila ni 2%.“ – napominje Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.
Solarnom turnejom po Istri, Greenpeace je ranije krenuo u kampanju promoviranja obnovljivih izvora u turizmu, s naglaskom na korištenju solarne energije na Jadranu.
“Vlada je svakako najodgovornija za pokretanje solarne revolucije. Ali veliku odgovornost nose i veliki poslovni subjekti, pogotovo u turizmu, koji žive od prirodnih ljepota i na njima zarađuju. Najveće hotelske kuće kao što su Valamar, Maistra i Plava laguna žive zlatne dane poslovanja, a naše analize pokazuju da se ulaganje u solarnu energiju njima posebno isplati. Prihodi od turizma iz godine u godinu obaraju rekorde, a samo su za 2017. najavljene nove investicije u iznosu od 800 milijuna eura. Kada bi izdvojile samo manji profita, te tri tvrtke mogle bi napraviti velike pomake za cijelu zemlju a same od toga itekako imati koristi. Ovako se još uvijek čekaju prvi paneli na krovovima naših hotela ” – zaključio je Tomić.
Od svoga dolaska u Hrvatsku, Greenpeace je vodio kampanje za održivo ribarstvo, protiv TE Plomin C i eksploatacije nafte iz Jadrana u okviru koalicije “SOS za Jadran” te za korištenje obnovljivih izvora energije. Od ove godine vodimo kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email